El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, així com el Tècnic del Departament, Rafa Marañón, han acompanyat avui en la presentació del llibre “Sal de Plata” al seu autor, Jose Luís Ferrada, que després de la inauguració del dijous de la seua famosa exposició fotogràfica «De lo psíquico a lo espiritual» ha presentat l'obra de recopilació de les fotografies que també componen la mostra. En el llibre, García Ferrada, acompanya la col·lecció fotogràfica amb una part poètica que completava a les fotografies en aquell impactant projecte artístic gestat ja fa 42 anys.
Amb «De lo psíquico a lo espiritual» l'artista borrianenc va trencar barreres, tant socials com a personals, i va retratar la vida quotidiana en l'Hospital Psiquiàtric de Castelló, vivint allí mateix i coneixent la realitat que succeïa allí dins, creant una sèrie de fotografies que no deixen indiferent i que, amb el filtre del temps passat des d'aquell moment, faran reflexionar en profunditat a l'espectador. Segons ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, “és un honor poder comptar amb el fotògraf Jose Luís *Ferrada tant en la inauguració de la mostra com en la presentació d'aquest llibre, ja que es tracta d'un *borrianense que des de fa dècades és un referent internacional a nivell fotogràfic, i les seues obres serveixen com a exemple en manuals i llibres de fotografia al voltant del món, així que volem agrair-li el gest i que una exposició tan impactant puga ser visitada pels i les borrianenques durant les pròximes setmanes en el CMC La Mercè.
D'altra banda també el dijous i en el mateix CMC La Mercè de Borriana, es va inaugurar amb la presència de l'autor Marcos Segarra, l'exposició sobre l'obra Brevíssima relació de la destrucció de les Índias publicada en 1552 pel religiós Fray Bartolomé de las Casas,. Sobre aquest relat documental (relat de tipus oficial i testimonial), l'artista ens ofereix una particular visió al·legòrica dels fets narrats en l'obra, usant la caricatura, la distorsió anatòmica, i fent referència a l'imaginari artístic propi de l'època i les cultures en conflicte.
Les Cases era "ordinari" durant els inicis de la colonització d'Amèrica. Més tard va ser ordenat frare en l'ordre dels dominics, i va ser nomenat Bisbe de Chiapas en 1543. El llibre que va escriure va dedicat al príncep Felip, futur rei d'Espanya i encarregat per aquell temps dels assumptes d'Índies. Commogut pels abusos dels colons espanyols cap als indígenes americans, va emprendre una campanya per a defensar els seus drets. S'ha considerat de fet, "Protector universal de tots els indis de les Índies" i precursor de la defensa dels drets humans. La repercussió que va tenir aquest text, va ser aprofitada pels enemics d'Espanya i va donar origen a la Llegenda negra espanyola.