- Al Centre Municipal de Cultura la Mercè des de dijous que ve 15 de juny i fins al 12 de juliol

 

L'Ajuntament de Borriana i l'IES Jaume I han programat per a dijous que ve 15 de juny a les 19.30h en el Centre Municipal de Cultura la Mercè la inauguració de l'exposició que arreplega els treballs artístics de l'alumnat del cicle formatiu de grau mitjà de Fusta, Moble i Suro i del cicle formatiu de grau superior d'Artista faller i construcció d'escenografies de l'IES Jaume I.

En la mostra s'arreplega part de l'activitat realitzada amb il·lusió i esforç al llarg de tot l'any per l'alumnat dels cicles formatius. Els autors dels diferents treballs que es podran contemplar procedeixen de diverses localitats de la Comunitat Valenciana i han depositat la seua confiança en l'IES Jaume I de Borriana per a iniciar l'aventura de formar-se i treballar en un futur pròxim en el món dels artistes fallers i de la construcció d'escenografies.

L'exposició estarà oberta des del 15 de juny, en horari de matí i vesprada, i al juliol només al matí fins al dia 12.

- Tres premis de 500 euros a la Millor Trajectòria Educativa i sis beques per a cursar estudis d'anglés al Regne Unit


L'alcaldessa de Borriana en funcions, Maria Josep Safont, i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han participat avui en l'acte de lliurament dels Premis a la Millor Trajectòria Educativa de la Fundació Cañada Blanch i de les beques Cañada Blanch que anualment s'entreguen a 9 estudiants de Borriana, com a mostra de la preocupació per la cultura i l'educació del seu fundador, el borrianenc Vicent Cañada Blanch, el seu compromís amb la ciutat i la seua implicació i suport al progrés intel·lectual i acadèmic.

El president de la Fundació Cañada Blanch, Juan Viña, i la directora, Paula Sánchez, han entregat els tres premis a la millor trajectòria acadèmica d'enguany a Maria Cristina Mutaf de l'IES Jaume I, a Lucia Gallego Fort del col·legi Salesians i a Carlos Andreu Montiel de l'IES Llombai, dotats amb 500 euros cadascun, amb la finalitat de contribuir al finançament econòmic dels seus estudis, que han rebut a més el seu diploma i la felicitació tant de la Fundació com dels representants municipals presents.

En el mateix acte, s'ha fet lliurament també de les sis beques a estudiants del municipi a proposta dels centres educatius de Batxillerat de la ciutat, tenint en compte els seus expedients acadèmics. En aquesta edició han correspost a Andrea Ion Trandafir i Raul Anton Echevarría de l'IES Jaume I, Daniela Reig Bou i Marcos García Viñes del col·legi Salesians i a Laura Sendra Muñoz i María Ballester Daudí de l'IES Llombai.

La Fundació entrega aquestes beques per a cursar estudis d'anglés al Regne Unit tenint en compte l'expedient acadèmic de cadascun dels estudiants les candidatures dels quals van ser presentades pels mateixos centres, a més del coneixement previ de la llengua anglesa per a poder formar part de l'experiència de millorar el seu nivell durant el proper mes de juliol.

Els sis joves que han aconseguit la beca podran gaudir durant un mes de la programació especial que la Fundació Cañada Blanch prepara en aquest projecte d'immersió lingüística i que els portarà, entre altres experiències, a conéixer el funcionament de l'Institut espanyol Vicente Cañada Blanch de Londres, i a realitzar una visita a l'ambaixada d'Espanya i ser rebuts personalment per l'ambaixador, entre altres.

En la seua intervenció l'alcaldessa ha rememorat la figura de Vicent Cañada Blanch, i ha assenyalat que “hui és molt d'agrair que la Fundació que porta el seu nom continue fent efectiva aquesta col·laboració directa amb l'educació, la cultura i la formació dels i les joves que avui sou ací”.

En aquesta mateixa línia, Maria Josep Safont ha volgut reconéixer a la Fundació “la implicació i el compromís” que ha demostrat des de la seua creació amb el món de l'educació i el coneixement a la ciutat de Borriana.

Per part seua, el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, ha destacat el paper “fonamental” dels centres educatius, el professorat i de les famílies en la formació i en els reptes assolits tant acadèmics com vitals dels estudiants i la “important” contribució a aconseguir aquests reconeixements docents.

Des de la Fundació han destacat la seua intenció de “continuar recolzant la trajectòria acadèmica dels i les joves de Borriana i premiant a estudiants que desitgen millorar el seu nivell educatiu de cara al futur”, i han mostrat el seu interés de “continuar mantenint una estreta relació i col·laboració amb la ciutat natal de don Vicent Cañada Blanch”.

Conferència

Enguany, la borrianenca Isabel Ferrer Blanco, Directora General de la Caixa Rural de Sant Josep de Borriana – Grupo Cooperativo Cajamar, ha sigut l'encarregada de transmetre uns consells a l'alumnat premiat, en què ha destacat la importància i les oportunitats que tenen per davant, així com el reconeixement que suposa per a la nostra ciutat comptar amb noves incorporacions d'excel·lència d'estudiants en tots els camps d'estudi. A més, els ha encoratjat a afrontar un futur educatiu i professional amb “interés, perseverança i tenacitat”.

- Dissabte que ve, 3 de juny, en la plaça Unió Musical de Torrent

- Els guanys de la jornada aniran destinades a l'oenegé borrianenca Amor en Acció


L'alumnat de primer curs d'FP Bàsica de l'IES Jaume I de Borriana participarà dissabte que ve, 3 de juny, en la X Trobada d’Escoles Emprenedores Sostenibles a Torrent.

D’aquesta manera, Borriana, únic municipi col·laborador de la província de Castelló, participarà juntament amb escoles de la província de València en aquesta trobada en què mostraran el seu projecte, vendran els seus productes i realitzaran activitats i tallers. Els guanys de la jornada seran destinats a l'oenegé borrianenca Amor en Acció.

En aquest sentit, l’alumnat ha presentat en primícia el seu projecte a l'alcaldessa en funcions de Borriana, Maria Josep Safont, i a la regidora d'ocupació, Esther Meneu, en la sala de plens de l'Ajuntament. El projecte ha consistit en la creació d'una cooperativa sota el nom Craft Nature que ven productes com ara sabó, bosses aromàtiques, clauers i penjaclaus. Tots els productes estan fets a mà per l’alumnat, són reciclats i sostenibles.

La plaça Unió Musical de Torrent albergarà dissabte que ve aquesta desena trobada que consisteix en un projecte de cooperació dins de l'aula dirigit a primària, secundària i cicles per a treballar les capacitats emprenedores des de la sostenibilitat.

- Avui 24 de maig, festa gran de la comunitat educativa salesiana


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han assistit aquest matí als actes organitzats pel col·legi Salesià en honor a María Auxiliadora, avui 24 de maig, dia de la festa gran de la comunitat salesiana.

En el marc de la celebració i després de l'eucaristia celebrada al pati del col·legi, l'alcaldessa amb el director del col·legi, José Burdeus, han entregat en el mateix pati els premis Don Bosco que reconeixen l'alumnat destacat per les seues actituds de bona convivència i de respecte, que han estat triats pels mateixos estudiants del tercer cicle de Primària, dels dos cicles de l'ESO i de Batxillerat, que són els encarregats de seleccionar entre els companys i companyes els guardonats.

Enguany, en la festa escolar, han sigut guardonats: Carla Monfort Serrano de .6è de Primària, Ainhoa Losada Morales del primer cicle de l'ESO, Sílvia Martí Morales del segon cicle de l'ESO i Marcos García Viñes de Batxillerat, que han rebut uns bustos xicotets de Sant Joan Bosco i un diploma acreditatiu.

- Dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual i/o física, fins a 25 places

- La inscripció serà del 15 al 31 de maig i podrà ser presencial en el centre social amb cita prèvia telefònica, o telemàtica amb certificat digital

- Es realitzarà del 17 de juliol a l'11 d'agost en el CEE Pla d’Hortolans


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini per a inscriure's en la XXIII edició d’Estiu Especial, el programa socioeducatiu per a aquest estiu que organitzen els Serveis Socials municipals a través del Centre Social Antonio Pastor, dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual i/o física amb activitats lúdiques, tallers i eixides.

Enguany Estiu Especial se celebra com és habitual en el CEE Pla d’Hortolans, com des de l'any 2000, i disposa de 25 places per a persones a partir dels 3 anys i fins a edats avançades, amb activitats d'esplai que contribueixen al seu desenvolupament personal i social.

L'activitat es desenvoluparà del 17 de juliol a l'11 d'agost i suposa una ferramenta de respir familiar, per tal d’afavorir la conciliació laboral i familiar, i també d'oci ocupacional, pedagògic, educatiu i terapèutic per al col·lectiu de persones amb diversitat intel·lectual i/o funcional i les seues famílies.

Una escola d'estiu que proporciona una continuïtat en els hàbits i coneixements adquirits durant el període escolar amb recursos d'oci pedagògic, i ofereix un espai de convivència i relació fora de l'àmbit familiar. D'aquesta manera els pares i mares poden conciliar la vida familiar amb la laboral.

Les inscripcions es poden realitzar en el mateix centre i el termini de sol·licitud estarà obert des de demà dilluns dia 15 fins al 31 de maig, amb cita prèvia telefònica a través del 964 512 525.

II Jornadas Educativas municipales ‘Borriana Inclou Emocions’
  • - L'auditori Juan Varea i el CMA Martí de Viciana acullen aquesta vesprada i demà dissabte la trobada formativa

  • - Organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació


L'auditori Juan Varea de Borriana i el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana acullen aquesta vesprada i demà dissabte les II Jornades Educatives municipals “Borriana Inclou Emocions”, organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació amb la col·laboració del Centre de Formació del Professorat, Cefire, de Castelló.

Les jornades començaran aquesta vesprada a les 16.30h fins a les 21h i continuaran demà dissabte 6 de maig de 9h a 14.30h, amb el cartell de complet, ja que s'han cobert les 200 places previstes per a l'àmbit educatiu i hi ha mig centenar de persones inscrites de l'àmbit familiar.

Aquesta segona trobada, l'objectiu de la qual se centra a divulgar experiències que acosten l'escola i la família, compta amb ponents de gran prestigi i està dirigida al professorat d'infantil, primària i secundària, i també a les famílies i a estudiants futurs docents.

En aquesta edició s'engloben sota el títol “Borriana Inclou Emocions”, i aborden “el repte d'educar les emocions i la pràctica de l'educació emocional amb propostes educatives basades en el coneixement de les pròpies emocions i el reconeixement i el respecte en els altres”, segons ha explicat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

Es tracta d'una proposta formativa “de qualitat i transcendental”, amb la finalitat “d’ajudar a desenvolupar una major competència emocional en els docents en l'àmbit escolar que repercutisca també en l'àmbit familiar, teixir vincles entre la comunitat educativa i afavorir un aprenentatge significatiu i personalitzat, i oferir recursos, propostes i bones pràctiques d'intervenció a l'aula”.

A més de fomentar l'intercanvi d'experiències en matèria d'educació emocional entre el professorat i oferir recursos i propostes d'intervenció a l'aula, ha indicat Monferrer, “es dota el professorat de ferramentes pràctiques per a la inclusió i, alhora, es divulguen experiències que acosten l'escola i la família, i es teixixen vincles entre la comunitat educativa, ha manifestat.

En les jornades es tractaran propostes per a potenciar l'educació emocional com a mitjà per a la resolució de conflictes, l'autoconeixement i regulació, la millora de les relacions interpersonals i es posarà sobre la taula la importància de l'educació emocional dins i fora de l'aula. Així mateix, es proposaran bones pràctiques educatives en l'entorn pròxim.

En aquest sentit, ha valorat, “és molt satisfactori tractar aquestes qüestions tan importants per al procés educatiu, tant parental com a nivell de centres escolars, per a contribuir a crear una nova societat i adonar-nos que l'educació té un altre sentit i va més enllà del model d'ensenyament tradicional enciclopèdic”.

- L'última sessió plenària ordinària de la legislatura inclou la sol·licitud a la Conselleria d'Educació dins del Pla Edificant

- Amb un pressupost de més de 5 milions d'euros inclou la rehabilitació del centre i la construcció d'un nou edifici d'Educació Infantil, d'un gimnàs i del corresponent porxe de connexió


El Ple municipal de Borriana aprovarà aquesta vesprada, en l’última sessió ordinària de la legislatura, sol·licitar a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport la delegació de competències per a l'execució de les obres de rehabilitació i ampliació del CEIP Roca i Alcaide dins del Pla Edificant, segons ha avançat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

Amb un pressupost de més de 5 milions d'euros, el projecte per a incloure en el pla Edificant, consisteix bàsicament, ha explicat, en “la rehabilitació de les infraestructures existents i l'ampliació del centre, amb la construcció d'un nou edifici d'Educació Infantil, un nou gimnàs i el corresponent porxe de connexió”.

Concretament, la intervenció en l'edifici actual inclou principalment la renovació d'instal·lacions, fusteria, acabats i aïllaments i inclourà una redistribució dels espais existents per a adequar-los a les necessitats. Aquest edifici es quedarà per a instal·lacions comunes i per a impartir les classes d’Educació Primària.

Monferrer ha indicat que la primera proposta o plantejament inicial “passava per traslladar a la planta baixa les aules de 3, 4 i 5 anys, situades actualment en planta primera”. No obstant això, després de l'estudi de les necessitats d'aquesta tipologia d'aules quant a dimensions, orientació, dotació de lavabos i comunicació directa amb el corresponent pati d’Infantil, “es va posar de manifest la impossibilitat de mantindre les aules en l'edifici existent”, ha assenyalat.

Per tot això, ha manifestat el regidor d'Educació, finalment es va acordar “projectar un nou edifici per a Educació Infantil, amb l'aulari el més pròxim possible a l'edifici existent, per a poder utilitzar el servei de menjador”.

Així mateix, després de la inviabilitat de mantindre el gimnàs a l'interior del centre, ha conclòs Monferrer, es planteja la construcció d'un nou gimnàs en la zona exterior en perpendicular a l'edifici d'Educació Infantil, configurant la zona de jocs de Primària i es generarà una plaça per a l'alumnat, amb un pati central naturalitzat.

Quant a la pista poliesportiva el projecte la situa en la part més allunyada de l'edifici principal, per a restar-li protagonisme i perquè no genere la interrupció d'altres activitats de joc.

- Amb el títol Acte comunicatiu infant-adult durant els primers anys (0-6). Context escolar i familiar”, en la qual s'ha comptat amb la col·laboració del Cefire

- Se celebrarà aquest dissabte 22 d'abril de 9.30h a 13.30h al Centre Municipal dels Arts

- Dirigida a les famílies i als professionals relacionats amb el món de la primera infància, amb la finalitat d'oferir-los suport professional


El servei municipal d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) de l'Ajuntament de Borriana finalitza la campanya de suport al desenvolupament infantil amb la Jornada d'Educació Infantil i Atenció Primerenca amb el títol “Acte comunicatiu infant-adult durant els primers anys (0-6). Context escolar i familiar”, que se celebrarà dissabte que ve 22 d'abril, amb la qual es pretén oferir estratègies per a millorar la comunicació entre la infància i els adults.

Organitzada per l'ADI amb la col·laboració del Cefire i emmarcada en la campanya de suport al desenvolupament infantil que impulsa l'ADI, la Jornada tindrà lloc al Centre Municipal dels Arts de 9.30h a 13.30h, dirigida a famílies de xiquetes i xiquets menuts i als professionals relacionats amb el món de la primera infància, amb el propòsit d'oferir-los suport professional.

La Jornada comptarà amb l'assistència de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i a més estarà impartida per dos excel·lents i reconegudes professionals: Rosa Vidiella Badell, pedagoga i educadora especialitzada, formadora de mestres i orientadora d'espais, edificis i equipaments, i Núria Ferrando Arrufat, fisioterapeuta infantil i psicomotricista i formadora de mestres.

Les professionals de l'ADI, Ana Vicent i Lina Puig, han explicat que després d'aquests anys de pandèmia han vist necessari reactivar la detecció per tal d'afavorir una atenció professional primerenca, ja que aquesta acció en edats primerenques “té un marcat caràcter preventiu i compensador”.

Cal recordar que l'ADI està desenvolupant aquesta campanya amb la finalitat d'oferir recursos que beneficien aspectes del desenvolupament en la primera infància. En una primera fase s'han realitzat accions de reactivació de la detecció precoç de xiquetes i xiquets amb algun factor de risc biològic o social o que presenten signes d'alerta en el desenvolupament, amb l'objectiu de poder oferir suport professional com més prompte millor.

La segona fase, en què s'han editat una sèrie de nous microvídeos amb informació sobre el desenvolupament infantil i s'han realitzat xarrades, microtertúlies, així com sessions de coordinació, entre d’altres, es dona per finalitzada amb la Jornada prevista per a aquest proper dissabte.