Els representants de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador s'han reunit aquest matí a Brussel·les amb el Director General de Sanitat i Seguretat Alimentària, Bernard Van Goethem, i amb els membres del comitè tècnic i personal de les comissions de Comerç, Agricultura, Sanitat Vegetal i Relacions amb Sud-àfrica.
“Hem exposat a la Direcció general la situació actual del sector citrícola i el malestar pels acords en els quals no s'ha tingut en consideració les problemàtiques concretes de la nostra zona. Li hem transmès les nostres reivindicacions davant els controls fitosanitaris que pensem són deficients tant en origen com en duanes, així com l'exigència de la reciprocitat en les mesures a prendre pels nostres productors a l'hora d'exportar a països tercers”, explica César Estañol, portaveu de la plataforma i regidor d'agricultura de l'Ajuntament de Nules.
Per la seua banda, el representant i regidor d'Agricultura a Borriana, Santiago Zorío, que també ha participat en la sèrie de reunions mantingudes durant les dues jornades a Brussel·les ha comentat que “hem realitzat totes i cadascuna de les reunions i trobades previstes amb l'objectiu de seguir defensant els interessos dels agricultors de la Plana, i per açò creiem que tant el lliurament de signatures com els compromisos que hem aconseguit arrancar de cara al futur més proper seran un principi de solució a la situació que pateix la citricultura”.
A més, la Plataforma per la Dignitat del Llaurador ha fet lliurament de les 13.400 signatures en defensa de la citricultura i del document consensuat per tots els seus membres, en el qual es demanda mesures eficaces i majors controls en les importacions de cítrics de països tercers que arriben a la Unió Europea i s'informa de la situació fitosanitària de les importacions de cítrics als mercats europeus i de la necessitat d'establir nous protocols d'importació que contemplen controls més severs que els existents en l'actualitat.
“Per part de la comissió que ens ha rebut hem vist que ha sabut apreciar la importància que aquestes reivindicacions arriben directament del sector i s'ha mostrat preocupada per cercar solucions als problemes que li traslladem. La via de solució està en l'augment del control de les inspeccions amb personal propi de la Comissió Europea i implantant una nova llei de control que entrarà en vigor l'1 de gener de 2018 i amb la qual s'incrementarà el control en les importacions de països tercers. A més, aquesta trobada ens ha servit per a obrir llits de comunicació i que el sector tinga una via directa amb la Comissió Europea”, comenta Estañol.
En un altre ordre de coses assenyalar que la Plataforma per la Dignitat del Llaurador es va reunir ahir amb representants de l'Oficina de la Figura de Qualitat, “hem aprofitat la nostra estada a Brussel·les per a mantenir una reunió de treball per a consensuar conceptes i conèixer de primera mà tots els aspectes relacionats amb el plec de condicions que hem de redactar per a l'avaluació de la Clemenules com a Figura de Qualitat. Encara que abans d'arribar a l'Oficina de la Figura de Qualitat ha de ser enviat primer a la Conselleria i després al Ministeri que és qui ho remet a Europa”, matisa el portaveu de la plataforma.