L'Arxiu Municipal gestiona i conserva la documentació produïda i rebuda per l'Ajuntament de Burriana. Ofereix serveis interns a l'administració i també està obert a la ciutadania, garantint el dret d'accés a la documentació d'acord amb la legislació vigent.
Localització
Pl. Major, 1. 2n pis
Horari
Atenció telefònica i telemàtica
Dilluns – divendres: 9–14 h
Atenció presencial: amb cita prèvia https://burriana.sedelectronica.es/citaprevia.0
Telèfon
964 51 00 62 ext. #4445
Correu electrònic
arxiu@burriana.es
1. Puc consultar els documents?
Sí, a les dependències municipals habilitades amb aquesta finalitat a segon pis de la casa consistorial, sempre que la documentació no siga d'accés legalment restringit.
2. He de fer algun tràmit per a consultar documents?
1. Presentar una sol·licitud per escrit en el Registre General de l'Ajuntament.
2. Aconseguir cita prèvia per a l'Arxiu Municipal.
Per a consultar documents amb alguna mena de restricció, cal aportar documentació justificativa del dret a la consulta.
3. He de pagar per la consulta de documents de l'Arxiu Municipal?
No. La consulta és un servei gratuït.
4. Puc aconseguir còpies de documents?
Sí, presentant la sol·licitud per escrit en el Registre General de l'Ajuntament. Qualsevol document de lliure accés pot reproduir-se, excepte en els casos legalment establits (per exemple, per motius de conservació o documentació amb drets de propietat intel·lectual, com fotografies, etc.). El cost de les còpies es regula per la corresponent ordenança fiscal de l'Ajuntament.
5. Puc demanar prestats els documents?
No, ja que els documents d'arxiu tenen un caràcter únic i irreemplaçable. De manera que la seua pèrdua o deterioració seria irreparable i es podria perjudicar així els drets de la resta de la ciutadania.
6. Puc demanar orientació al personal de l'Arxiu per a localitzar el que busque?
Sí, tant presencialment com per qualsevol dels mitjans que s'indiquen en aquest web.
7. Quant de temps tardaran a trobar la documentació?
La localització de documents concrets només és possible si s'aporten unes dades mínimes. El temps de busca dependrà de les dades aportades i del nivell d'inventariat en què es trobe la documentació sol·licitada.
8. Puc portar una càmera fotogràfica, un mòbil, etc. per a fer còpies dels documents?
Sí. Encara que, per a realitzar qualsevol reproducció, haurà de comptar amb l'autorització expressa, garantir-se el compliment d'uns requisits tècnics determinats i cedir-ne una còpia a l'Arxiu en les condicions que el personal li indique.
9. Puc consultar el BOE, el DOGV i el BOP a l'Arxiu?
No. L'Arxiu Municipal no custodia butlletins oficials. Encara que sí que es conserva i és consultable el butlletí d'informació municipal El Pla, des de la seua aparició en 1979.
10. L'Arxiu Municipal té revistes o periòdics antics?
No. L'Arxiu Municipal no té hemeroteca antiga. Encara que sí que disposa d'una col·lecció de fotocòpies de retalls de premsa referents a Burriana des de 1992.
11. Què puc trobar d'interés sobre Burriana a l'Arxiu Municipal?
El fons municipal serveix principalment per a estudiar la història contemporània de Burriana des de la Guerra Civil. S'hi troben fonamentalment els documents referents al seu govern, organització administrativa, població, urbanisme, activitats industrials i culturals.
12. Quins altres arxius puc consultar per complementar la meua investigació sobre Burriana?
La documentació que no és fruit de les funcions municipals es troba als arxius de diferents organismes competents: jutjat del districte, Registre de la Propietat, Registre Civil, Cadastre, Govern de la Comunitat Valenciana, delegacions ministerials...
Així mateix, hi ha documentació complementària a la de l'Arxiu Municipal en l'Arxiu Històric Nacional, Arxiu de la Corona d'Aragó, Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, Arxiu del Regne de València i Arxiu Històric Provincial de Castelló.
A Burriana hi ha altres arxius rellevants per a la història local, com són l'Arxiu del Museu de la Taronja, el del Sindicat de Regs, la Cambra Agrària, els arxius parroquials: el de la parròquia del Salvador.
A la Biblioteca Pública de Burriana hi ha, a més, llibres i publicacions periòdiques sobre Burriana.
Descripció del fons municipal:
ÀREA D'IDENTIFICACIÓ
Referència
Codi de referència: ES.120326.AMBO/FAB
Codi de la macrounitat de descripció FAB
Títols
Títol: Fons Ajuntament de Burriana
Títol paral·lel: Fons Ajuntament de Burriana
Data inicial: 1836
Nivell de descripció
Nivell de descripció: fons
Volum i suport
Quantitat, mida, dimensions 13.200 caixes, lligalls i llibres
ÀREA DE CONTEXT
Nom del productor
Unitat(s) productora(es)
l'Ajuntament de Borriana
Història institucional/Ressenya biogràfica
Història institucional. Encara que a Burriana s'han trobat vestigis de diverses civilitzacions antigues, la plenitud de la vila se situa entorn del segle IX com una important plaça àrab que va rebre el nom de Medina Alhadra o Ciutat Verda. Jaume I, després de la conquesta de Burriana, va voler que la vila es construïra de manera legal i li va concedir la Carta Pobla, donada l'1 de novembre de 1233. Aquesta Carta Pobla és posteriorment confirmada i ampliada per una altra, d'1 de gener de 1235, amb el càrrec de Justicia i l'ús de forns i molins.
Pere III d'Aragó va concedir distints privilegis a Burriana, com el que es va donar a València el 2 de desembre de 1283, que confirmava els privilegis que va atorgar el seu pare, Jaume I, i va concedir que els de Burriana nomenaren notaris i que no es crearen nous usos i gabelles. Així també els va concedir triar justícia, jurats i mostassaf.
Martí de Viciana, en la seua tercera part de la Crònica, escriu que en 1286 Alfons III, com a part principal de la comarca, va vindre a Burriana i va jurar pel rei de València. Les Corts de Burriana es van celebrar a la Casa de la Universitat (corporació municipal), que formava un bloc aïllat en el que en aquell moment era el carrer Major. Alfons III també va atorgar distints privilegis a Burriana. Concedeix i conforma els donats per Jaume I, durant la conquesta d'aquesta, als nous habitants; amplia les llibertats fent els de Burriana francs i lliures de tota pena, deute, peatge i pontatge per tot el regne d'Aragó, on pogueren anar a vendre els seus productes.
Burriana va ser sempre vila del patrimoni real i, com cap de comarca, aquesta vila tenia dret a representació en Corts. Pedro IV, pel suport prestat per Burriana durant les guerres de la Unió, concedix un privilegi, donat a Valencia el 13 de març de 1348, pel qual en la part superior de la bandera de Burriana s'afegia un blasó blau amb les tres corones d'or en línia. Carlos I, com recompensa per l'ajuda prestada per Burriana durant les Germanías, concedix un privilegi a la vila, donat en Monzón el 9 d'Octubre de 1542, pel que en els segells i escuts Burriana usarà tres corones, dos en línia recta i la tercera damunt i enmig de les altres dues, com si formaren una espècie de triangle.
En època moderna s'inicia la decadència de Burriana. Fets com l'expulsió dels moriscos en 1609 pogueren significar la ruïna per a moltes antigues alqueries musulmanes transformades en senyorius. També és significatiu que la vila demanara en aquella època la concessió d'un molí i un forn de pa públics per tal d'augmentar els seus rendiments.
Respecte a l'economia de Burriana, destaca l'agricultura, predominant el cultiu del taronger. La indústria principal és la dedicada a la manipulació i transformació de cítrics. En l'àmbit turístic Burriana posseeix platges amb estàndards de qualitat i un ampli patrimoni i activitat cultural.
Amb 35.052 habitants (INE 2020), Burriana és la tercera localitat de la província de Castelló per població.
Història arxivística
Història arxivística. L'Arxiu Municipal de Burriana va ser cremat durant la I Guerra Carlista (1837) i de nou durant la Guerra Civil (1936). En 1999 es va dur a terme una organització de l'Arxiu Municipal disposant físicament els fons segons les àrees i negociats de l'Ajuntament i, dins d'aquests, per ordre cronològic. Així mateix, es va realitzar l'inventari de la documentació de l'Àrea I (Secretaria).
Forma d'ingrés
Forma d'ingrés: transferència
ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA
Abast i contingut
En el fons de l'Ajuntament de Burriana destaquen per la seua antiguitat els llibres d'actes des de 1924 i els bans des de 1936. En la secció de Secretaria destaquen els padrons d'habitants des de 1935, els llibres de registre d'entrada i eixida des de 1930, els expedients de subministraments de la casa consistorial i altres dependències des de 1927, documentació sobre cultura, esports, festes i fires des de 1929, esbossos de falles i informació fallera des de 1941, expedients i llicències d'obres des de 1931, expedients d'activitats des de 1936. En Intervenció hi ha llibres de rústica des de 1901. I finalment, destaquen, en la secció d'Eleccions, les llistes electorals des de 1932.
Valoració, selecció i eliminació
La documentació anterior a 1940 és de conservació permanent. La documentació administrativa depén de les resolucions de la JQDA.
Organització
El fons està organitzat seguint les diferents àrees:
ÀREA DE CONDICIONS D'ACCÉS I ÚS
ÀREA DE DOCUMENTACIÓ ASSOCIADA
ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ
Descripció del fons fotogràfic i audiovisual:
ÀREA D'IDENTIFICACIÓ
Referència
Codi de referència: ES.120326.AMBO/AFAB
Codi de la macrounitat de descripció AFAB
Títols
Títol: Arxiu fotogràfic i audiovisual de Burriana
Tipus: formal
Títol paral·lel: Arxiu Fotogràfic i Audiovisual de Burriana
Dates
Formació
Data inicial: 1930
Data final: 2010
Nivell de descripció
Nivell de descripció: grup de fons
ÀREA DE CONTEXT
Nom del productor
Unitat(s) productora(es)
Ajuntament de Burriana; cinemes de Burriana; TV Burriana; Estudi de fotografia Santágueda; Estudi de fotografia Joaquín Bosch Grau; Estudi de fotografia José Luis García Ferrada; Enrique Safont; Estudi de fotografia Vicente Melchor i particulars.
Història arxivística
Història arxivística. Els distints fons han sigut donats a l'Arxiu Municipal de Burriana.
Forma d'ingrés
Forma d'ingrés: donació/transferència
ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA
Abast i contingut
Qualsevol tipus de material gràfic, fotogràfic i audiovisual relacionat amb la ciutat de Burriana. Conté imatges de la ciutat, habitants, actes i festes de Burriana.
Nous ingressos
Fons obert a nous ingressos
Organització quadre de classificació
ÀREA DE CONDICIONS D'ACCÉS I ÚS
ÀREA DE DOCUMENTACIÓ ASSOCIADA
Existencia i localització d'originals: particulars que han accedit a donar una còpia del document original que conserven.
ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ
Regles o normes: ISAD (g)
Data de la descripció: 01/04/2008
Data de modificació: 12/11/2021
Descripció del fons de la fe pública:
ÀREA D'IDENTIFICACIÓ
Referència
Codi de referència: ES.120326.AMBO/AFPB
Codi de la macrounitat de descripció AFPB
Títols
Títol: Arxiu de la fe pública de Burriana
Tipus: formal
Títol paral·lel: Arxiu de la Fe Pública de Burriana
Dates
Formació
Data inicial: 1500
Data final: 1779
Nivell de descripció
Nivell de descripció: fons
Volum i suport
Quantitat, mida, dimensions 3 llibres
2 unitats documentals simples
ÀREA DE CONTEXT
Nom del productor
Unitat(s) productora(es)
Vicente Manzano y de Perera (Vinsenti Mancano et de Perera), Pascual Ángel Girona
Història arxivística
Història arxivística. Aquesta documentació s'ha incorporat recentment a l'Arxiu Municipal procedent del Museu d'Arqueologia de Burriana. Documentació restaurada en 2007 i digitalitzada en 2008, consultable a través del web de l'arxiu.
Forma d'ingrés
Forma d'ingrés: altres
ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA
Abast i contingut
El fons està format per 2 llibres de protocols notarials de Vicente Manzano de Perera entre 1700 i 1707, i un llibre de protocols el productor del qual és il·legible de 1705. De la enquadernació d'un dels llibres de protocols s'ha extret un pergamí que data aproximadament del segle XVI. Així mateix, procedent del Museu d'Arqueologia, s'ha incorporat a l'Arxiu una xicoteta col·lecció de llibres datats entre els segles XVI i XVIII, entre els quals destaca la tercera part de la «Crónica de Valencia» de Martí de Viciana, imprés en 1564.
Valoració, selecció i eliminació
Documentació de conservació permanent
Organització quadre de classificació
ÀREA DE CONDICIONS D'ACCÉS I ÚS
ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ
Regles o normes: ISAD (g)
Data de la descripció: 16/04/2008
Data de la modificació 12/11/2021
Llibres d'actes de Ple
Codi de referència: ES 12032 AMB FM G AP A
Títol: Llibres d'actes del Ple
Data inicial: 08/04/1924
Data final: 07/06/1961
Sèrie oberta
Nivell de descripció: sèrie
Volum i suport: 19 llibres
Nom del productor: Ajuntament de Burriana/Ple (1923-1930), Ajuntament de Burriana/Consell (1937-1938), Ajuntament de Burriana/Comissió Gestora (1938-1949), Ajuntament de Burriana/Ple (des de 1949)
Contingut: instrument unívoc i solemne que conté les actes expedides per la Secretaria General, les quals donen fe dels assumptes tractats i dels acords adoptats en les sessions del Ple.
Valoració, selecció i eliminació: conservació permanent (dictamen de 25 de març de 2010 de la JQDA. DOGV núm. 6309, de 13 de juliol de 2010)
Normes: ISAD(G)
Data de la descripció: 14-12-2010
Llibres d'actes
Codi de referència: ES 12032 AMB FFP O, Pergamí [1500]
Títol: Pergamí extret de l'enquadernació d'un protocol notarial del segle XVIII
Característiques físiques i requeriments tècnics: restaurat en 2007
Data inicial: s. XVI apr.
Nivell de descripció: unitat documental simple
Volum i suport: pergamí. 27 x 33 cm
Llengua/escriptura: llatí. Gòtica
Normes: ISAD(G)
Data de la descripció: 05-08-2021.
—
Codi de referència: ES 12032 AMB FFP MPV, Protocol 1700
Títol: protocol de Vicente Manzano de Perera, notari públic per l'autoritat apostòlica i reial. »Prothocolo mei Vinsenti Mancano et de Perera authoritate Regia at que Apostholica …»
Característiques físiques i requeriments tècnics: restaurat en 2007
Data inicial: 1700.
Nivell de descripció: unitat de localització
Volum i suport: 1 llibre: 224 f. 16 x 22,5 cm. Paper enquadernat en pergamí.
Contingut: documentació notarial
Llengua/escriptura: llatí. Humanística
Normes: ISAD(G)
Data de la descripció: 05-08-2021.
Enllaç al document: ProtocolV-1700
—
Codi de referència: ES 12032 AMB FFP MPV, Protocol 1705
Títol: protocol de Vicente Manzano de Perera, notari públic per l'autoritat apostòlica i reial. »Prothocolo mei Vinsenti Mancano et de Perera authoritate Regia at que Apostholica …»
Característiques físiques i requeriments tècnics: restaurat en 2007
Data inicial: 1705.
Data final: 1707.
Nivell de descripció: unitat de localització
Volum i suport: 1 llibre: 308 f. 15 x 21 cm. Paper enquadernat en pergamí.
Contingut: documentació notarial
Llengua/escriptura: llatí. Humanística
Normes: ISAD(G)
Data de la descripció: 12-08-2021.
Enllaç al document: Protocol-1705 a 1707
—
Codi de referència: ES 12032 AMB FFP O, Protocol 1700
Títol: protocol amb el nom del notari illegible
Característiques físiques i requeriments tècnics: restaurat en 2007
Data inicial: 1700.
Nivell de descripció: unitat de localització
Volum i suport: 1 llibre: 56 f. 15,5 x 22,5 cm. Paper enquadernat en pergamí.
Contingut: documentació notarial
Llengua/escriptura: llatí. Humanística
Normes: ISAD(G)
Data de la descripció: 12-08-2021.
Enllaç al document: Protocol-1700
Bases de la convocatòria https://burriana.sedelectronica.es/board/
Treballs publicats
–Introducción al poblamiento rural de la Madina Buryena: el cementerio de Calatrava. Mónica Claramonte Chiva, Sandrine Delaporte, Fernando López Bravo. Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques 2016.
–Premis d’Investigacions Històriques Ciutat de Burriana edicions 2017-2018:
Íberos y romanos en la Plana Baixa. Andrea Zamarro Falcó. Guanyadora del premi de l'any 2018, categoria general.
Aproximación al estudio de la Burriana romana en el territorio de Saguntum. Sara Huertas Albaladejo. Guanyadora del premi de l'any 2017, categoria Francesc Roca i Alcaide.
Documentos referentes a la participación de Burriana como una de las ciudades de La Plana con derecho a las aguas del río Mijares. Nuevas aportaciones documentales del Archivo Municipal de Castellón.Elisabet Córdoba Rincón. Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques 2020.
– Del Jardí de les Hespèrides als magatzems de taronja. El treball femení i la conflictivitat laboral als magatzems de taronja borrianencs a les primeres dècades del segle XX. Ignacio Nebot Segarra. Premi Ciutat de Burriana d’Investigacions Històriques 2021.
– Alcaldia de Burriana des de 1896.
– Noms de carrers:
Josep Palomero Almela, “Toponímia urbana de Borriana” en Actes de la XIII Jornada d’Onomàstica. «Toponímia Urbana». Castelló de la Plana, 2021 p. 219-247. Edita: Publicacions de l’Acadèmia Valenciana de La Llengua.
– Llibres fons antic de la biblioteca auxiliar de l'Arxiu Municipal de Burriana.