29.02.24 (Burriana). – L'Auditori Juan Varea de Burriana va acollir en el dia d'ahir la primera conferència de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana “Conquista del Reino de Valencia y notas históricas sobre Burriana”.

En paraules de Jesús Albiol, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, “amb el cicle de conferències que iniciem hui, en col·laboració amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, Burriana recupera la presència d'una associació cívica social que complix un paper fonamental en la promoció, investigació i defensa dels valors culturals de la nostra regió.”

Els més de dos-cents assistents que van acudir a la cita van poder comprovar, des del rigor cientificotècnic del Doctor en Història Don José Vicente Gómez Bayarri, el paper cultural que la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana complix en la societat valenciana. Va presentar al ponent Donya Mª Dolores Miralles Enrique, Doctora en Medicina i Acadèmica de Número de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana des del passat vint d'abril de dos mil vint-i-tres.

La conferència va comptar amb dos blocs diferenciats. En el primer, “Conquista del Reino de Valencia”, Sr. José Vicente Gómez va exposar la cronologia de les places conquistades entre els anys 1232 i 1238 en l'avanç cristià en les terres del Nord del Regne de València. Començant per Morella l'any 1232, passant per Burriana (enclavament militar de vital importància per a avançar tant cap al sud, València, com a l'interior) l'any 1233, fins a arribar a València en 1238.

En el segon bloc, “Notas históricas sobre Burriana”, on es van fer constants referències al Cronista de la Ciutat de Burriana, Martí de Viciana, Rafael. Burriana (Castelló), 24.X.1502 – 21.V.1582. Historiador, literat i notari espanyol. Don José Vicente Gómez va destacar “De la fidelitat de la vila de Burriana al rei” subratlla la seua adhesió a la causa de Pere el Cerimoniós en la Guerra de la Unió (1347-1348), que va enfrontar al Monarca contra una coalició de la Unió de València i d'Aragó, formades per alguns nobles i el braç popular d'algunes ciutats.”

També, sobre la bandera de Burriana (la tres vegades coronada), el Dr. en Història, Don Gómez Bayarri va apuntar en la seua diapositiva que “E amb esta present carta hos (sic) concedim i volem et ordenem que la bandera (sic) acostumada d'esta vila es acresciente per la part de dalt, la qual afegiment este tenyida de color Blau, del qual els antics reis d'Aragó els nostres antecessors illustres solien les seues banderes vencedores portar. I més que en este afegiment del sobre este color, se sobreposen o entrexeren, o pinten en línia recta es posen o imprimisquen tres corones reals de color d'or.”

Vull agrair a Donya Mª Dolores Miralles i a Don José Vicente Gómez, Il·lustres Acadèmics de Número de la RACV, la seua disposició i el seu oferiment per a obrir el Cicle de Conferències que la regidoria de Cultura hem organitzat amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana a Burriana”, ha conclòs Albiol.