Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa (29 d'abril), des del departament de Dansa han organitzat actuacions i tallers per a l'alumnat

 

28.04.24 (Burriana). El Centre Municipal dels Arts es prepara per a la celebració de la Setmana de la Dansa, amb motiu del pròxim Dia Internacional de la Dansa que se celebra el 29 d'abril. Per a l'ocasió, l'alumnat d'aquesta especialitat artística participarà en una cercavila artística que partirà de la plaça Martí Viciana, recorrerà el carrer La Tanda i finalitzarà en la Plaça La Mercé. Una vegada allí, es farà una lectura del missatge del Dia Internacional de la Dansa, redactat per la ballarina principal del Royal Ballet. Per a concloure la celebració, l'alumnat de les diferents especialitats de dansa interpretarà una coreografia conjunta.

 

Per al dimarts 30 d'abril, les activitats continuen. El professor de Balls Tradicionals Valencians, Xavi Ripollés, impartirà un taller de Jota de Borriana per a tot l'alumnat. El taller de dansa serà a les 17.30 hores en el Jardí Arqueòlogic del CMC La Mercé. Una vegada finalitzat el taller, a partir de les 19.30 hores, hi haurà una conferència sobre indumentària tradicional valenciana en la qual Xavi Ripollés explicarà tots els detalls de la vestimenta. La xarrada serà a l'aula 301 del CMA.

 

Seguint amb les activitats dedicades a la dansa, el 2 de maig el Teatre Payà serà l'escenari de la gal·la “Dansa: ací i ara”, un espectacle de Dansa Clàssica, Dansa Espanyola, Dansa Contemporània i Flamenc protagonitzat per estudiants d'últim curs dels Ensenyaments Professionals de Dansa de diferents conservatoris. En concret participaran ballarins de Larreal (Real Conservatori Professional de Dansa de Madrid), de la Companyia Jove C-DANSA (Conservatori Professional de Dansa de València), del Conservatori Professional de Dansa de Riba-roja i del Conservatori Professional de Dansa de Castelló. A més, l'alumnat del Centre Municipal dels Arts del Taller Coreogràfic de Dansa Espanyola i de Dansa Contemporània també intervindran en la gala.

 

Per a completar amb les activitats, el 3 maig l'alumnat acudirà a la funció de la companyia Rajatabla Dansa i el seu espectacle “Dansa Esporàdica”. Acompanyats pel professorat de Dansa, els futurs ballarins tindran l'oportunitat de visualitzar un assaig d'una companyia de dansa, així com tota la preparació que hi ha darrere de bambolines.

 

Des de la Regidoria de Cultura, el regidor Jesús Albiol, felicita el professorat del CMA “per organitzar activitats que posen a l'alumne en el centre de tot, donant-los l'oportunitat de demostrar davant el públic de Burriana el resultat del seu esforç i sacrifici”, al mateix temps que destaca la importància d'oferir a l'alumnat “la possibilitat de participar i conéixer com es treballa a nivell professional en una companyia de dansa”. Per part seua, la directora del centre, Ana Llopis, agraeix la involucració d'alumnat i professorat per a poder tirar avant aquest tipus d'activitats.

 

 

 

  • L'alumnat de Música i Dansa se suma a estos concerts escolars que se celebren de manera simultània en tota Espanya el pròxim 25 d'abril

23.04.24 (Burriana). Amb l'objectiu de mostrar el treball que es fa a les aules, el Centre Municipal de les Arts de Burriana s'ha sumat al projecte “Musiqueando”, una iniciativa a nivell nacional organitzada per la Confederació d'Associacions ​d'Educació Musical (COAEM) i que se celebrarà de manera simultània en tota Espanya el pròxim 25 d'abril. Així doncs, baix el lema #NosImportaLaMúsica, més de 52.000 estudiants de música de centres de tota la geografia espanyola realitzaran concerts escolars en els quals la Zarzuela serà el denominador comú. En el cas de l'alumnat del Centre Municipal de les Arts, la cita serà a les 19.00h. en el Jardí Arqueològic del CMC La Mercè.

En esta edició, l'activitat “Musiqueando” s'ha centrat en la difusió de la Zarzuela, coincidint amb la declaració d'este gènere musical com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Per això, des de l'organització han creat una proposta musical de concert que engloba la Jota de “Gigantes y Cabezudos” (M. Fdez. Cavaller), el Cor de Doctors de “El Rey que rabió” (R. Chapí) i la Ronda dels enamorats de “La del Soto del Parral” (Soutullo i Vert).

Així doncs, l'alumnat del Centre Municipal de les Arts interpretarà estes peces en les quals participaran estudiants de Música i Dansa, baix la coordinació i supervisió de la professora de Cant Lydia Martín. Amb tot, la jornada artística serà un clar reflex del treball que es fa a l'aula en el qual la sensibilització cap a l'art serà el denominador comú. Com a segell de la casa i aprofitant la sinergia entre les diferents arts que es practiquen en el centre burrianenc, cada peça s'interpretarà diverses vegades, presentant així diferents maneres de posar-la en escena. A més, des del departament d'Arts Plàstiques s'han sumat a la iniciativa artística i han preparat una lona decorativa que servirà per a vestir l'espai escènic en el qual es representarà el concert.

Amb tot, el regidor de Cultura, Jesús Albiol, destaca la importància de participar en iniciatives com les de “Musiqueando” “amb les quals el Centre Municipal de les Arts entra de ple en el mapa educatiu artístic, al mateix temps que donem visibilitat a un gènere musical tan nostre com és la Zarzuela”. La directora del centre burrianenc, Ana Llopis, convida als veïns “a assistir com a públic a este concert en el qual música, dansa i arts plàstiques ixen al carrer i posen de manifest l'interessant treball que realitzem, dia a dia, a les aules”.

La professora del CPD de València Àfrica Hernández imparteix una classe de Dansa Clàssica per a tot l'alumnat i coordina una posterior xarrada per a intercanviar experiències artístiques

 

 

21.04.24 (Burriana). El Centre Municipal dels Arts i el Conservatori Professional de Dansa de València (CPD de València) han protagonitzat una vesprada de convivència artística a les aules del centre burrianenc. Així doncs, l'alumnat de 1r d'Ensenyaments Professionals de Dansa Clàssica del CPD de València, al costat de la seua professora i reconeguda metodóloga Àfrica Hernández, han acudit al centre per a compartir classe amb l'alumnat de l'especialitat de Dansa Clàssica del Centre Municipal dels Arts, en una jornada en la qual ha regnat la companyonia.

 

L'eix central de la trobada ha sigut una classe completa de Dansa Clàssica, al costat de l'acompanyament del pianista del CMA César Carro i del pianista convidat Víctor Cantos. Àfrica Hernández ha dictat una barra completa i ha donat correccions a l'alumnat per a millorar la precisió en l'execució de cada exercici. Després de la barra, ha començat la part de centre, que ha destacat pel caràcter artístic que la professora ha demanat a l'alumnat. Amb això, Àfrica Hernández ha aconseguit dissenyar una classe en la qual l'alumnat ha hagut de conjugar la part tècnica amb l'artística, buscant sempre l'excel·lència i la superació.

 

En aquesta última part de la classe, l'alumnat participant ha comptat amb un públic d'excepció. I és que els ballarins més xicotets del centre i l'alumnat de Formació Elemental han passat a l'aula per a visualitzar el treball que s'estava realitzant. Com a fermall d'or a la vesprada, Àfrica Hernández ha coordinat una xarrada en la qual l'alumnat ha intercanviat opinions i inquietuds que tenen sobre la dansa. Cal esmentar que Àfrica Hernández compta amb una dilatada carrera com a professional de la dansa, primer com a ballarina en diferents companyies nacionals i internacionals i, actualment, com a professora de dansa clàssica i pedagoga del Mètode Vaganova. A més, en la seua faceta d'escriptora, és l'artífex de la col·lecció “La Dansa Acadèmica i la seua metodologia. Anàlisi del moviment en relació amb l'estructura musical”, tot un referent dins del sector.

 

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha volgut agrair el treball d'Àfrica Hernández: “Gràcies per la predisposició a compartir la seua saber fer amb l'alumnat del Centre Municipal de les Arts. Sens dubte, ha sigut una vesprada valuosa en la qual ha quedat clar que la disciplina i el treball són la clau del camí a l'èxit”. Per part seua, la directora del centre burrianenc, Ana Llopis, ha valorat molt positivament aquest tipus d'activitats, les quals “suposen un bufe d'aire fresc per a l'alumnat, els espenta a eixir de la seua zona de confort i són un impuls per a encarar amb energia la recta final de curs”.

 

 

Burriana.- (22-04-24). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Cultura, va celebrar a l'Auditori Juan Varea la segona de les conferències del cicle que oferix la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana a Burriana. Leopoldo Peñarroja Torrejón, va impartir la dissertació sobre toponímia “Borriana o Burriana. Reflexiones sobre la toponímia castellonense”.

 

Leopoldo Peñarroja Torrejón és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, doctor en Història per la Universitat de Saragossa, catedràtic de Llengua i Literatura Espanyola i Acadèmic de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. És membre de la Societat Espanyola de Lingüística i des de desembre de 1985 a juny de 2004 va ser membre del Consell Valencià de Cultura. En les seues facetes de filòleg i historiador ha realitzat nombroses publicacions, a més de manuals de Llengua i Literatura per al seu ús en Batxillerat. També ha publicat gran quantitat d'articles en revistes i mitjans especialitzats i ha participat de ponent en congressos i seminaris de les matèries en les quals és especialista.

 

La intervenció del professor Peñarroja va estar basada en les seues investigacions per a la realització de l'últim dels seus llibres, que ha sigut publicat fa escassos dies, titulat “Toponímia valenciana. Provincia de Castellón”. En ell s'arrepleguen fins a mil topònims presents en tot el territori de la nostra província des de l'extrem occidental fins al litoral. Partint de la documentació de font àrab, llatina i romanç, en general poc explorades però bàsiques per a una deducció solvent, es valoren les hipòtesis presentades fins hui sobre els noms de lloc més significatius, i es defén per a cadascun dels termes estudiats l'etimologia més plausible d'acord amb els factors documental i pròpiament lingüístic. A partir d'esta base, Peñarroja va realitzar un recorregut introductori per diferents topònims destacats de la nostra província, tant per la seua rellevància històrica com per la seua importància local. Després d'esta part, va centrar el discurs en les referències a Burriana, de les quals ha afirmat haver trobat una gran quantitat, tant de toponímia en altres llocs d'Espanya, com de referències en gran quantitat de fonts tant àrabs, com a llatines, castellanes i valencianes. Segons les investigacions dutes a terme, l'autor va arribar a la conclusió que tant Burriana com Borriana són dos formes totalment valencianes i que apareixen les dos referenciades en les fonts, però que la forma predominant seria el topònim Burriana.

 

A l'acte va assistir la President de les Corts, Llanos Massó, el diputat autonòmic, José María Llanos, el Secretari de Presidència, Víctor Parra, el regidor de Cultura, Jesús Albiol i les regidores Suni Fandos i Isabel Monfort, i membres de la junta directiva de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

 

En finalitzar es va emplaçar als assistents a la pròxima de les conferències que serà després de l'estiu.

 

Burriana.- (20-04-24). La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, liderada per Jesús Albiol, i el Centre Aragonés de Burriana han preparat per al diumenge 21 d'abril a les 19:00h en el Teatre Payà, el tradicional Festival de Sant Jordi. Amb aquest acte, l'associació commemora el dia del patró d'Aragó, sent aquesta una de les cites principals de la seua programació anual, juntament amb el Festival del Pilar.

La rondalla i els cantadores de l'associació mostraran l'extensa tradició folklòrica aragonesa amb un variat programa en el qual es podran escoltar diferents peces tradicionals, amb especial rellevància de la jota, encara que també es podran escoltar altres peces populars aragoneses com a pasdobles, marzurcas o boleros. L'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament.

El Centre Aragonés de Burriana, des de la seua fundació en 2010, és una de les associacions culturals més actives de la nostra ciutat, i fa una tasca de promoció del folklore aragonés entre la ciutadania de Burriana, a més de participar en actes festius i culturals de la nostra ciutat.

 

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, convida a tots els ciutadans a gaudir del concert del Centre Aragonés en el qual es podrà apreciar “una bona mostra del folklore aragonés tan arrelat a la nostra ciutat per l'ampli contacte existent, des d'antic, amb els pobles aragonesos”.