Dia Sense Ascensors
Día Sin Ascensores
  • La iniciativa del ‘No Elevators Day’ busca fomentar l'ús habitual de les escales

  • Enguany lSME planteja com a repte una pujada virtual al Campanar

  • Pujar les escales regularment té un gran efecte en el control del pes corporal, el colesterol i la glucosa en sang


Borriana celebrarà dimecres que ve, 28 d'abril, el Dia Internacional sense Ascensors, una iniciativa que busca fomentar l'ús habitual de les escales com a forma d'augmentar l'exercici físic i abraçar un estil de vida saludable per a lluitar contra el sedentarisme i l'obesitat, que suposen el tercer i quart factor de risc de mort en l'actualitat.

Per a difondre la campanya i conscienciar la població, enguany el Servei Municipal d’Esports (SME), ha plantejat com a repte una pujada virtual al campanar de Borriana, el Templat, que consistirà a pujar 230 escalons, els mateixos que té la torre campanar.

L’SME enviarà un diploma personalitzat als participants que completen tots els passos. L'acció s'haurà de realitzar bé el mateix dia 28, o bé durant els pròxims dies, amb el dimecres 28 com a data límit. Una vegada completat el repte caldrà enviar una fotografia a sme.eventos@burriana.es o pujar-la a Instagram i esmentar el compte de @sme.burriana

A més, a mode de promoció, lSME ha instal·lat aquesta setmana etiquetes en els escalons de les escales de la casa consistorial que informen de les calories que es consumeixen amb cada escaló que pugem.

La iniciativa es planteja com un recurs per a atraure l'atenció de la població cap a una forma fàcil i accessible d'estar físicament actiu en el dia a dia, a través de la rutina de pujar les escales en lloc de recórrer als ascensors. Una recomanació que fan pròpia l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Ministeri de Sanitat i la Comissió Europea.

Des del Servei Municipal d’Esports (SME), s’insta a pensar en les escales com un mitjà per a realitzar exercici físic, ja que és una activitat fàcil que es pot implementar en la vida diària i que no requereix temps extra.

De fet, es calcula que dos minuts pujant escales ja tenen un efecte positiu en el consum diari de calories, i pujar-les regularment té un gran efecte en el control del pes corporal, el colesterol i la glucosa en sang, a més de disminuir el risc de mort en un 15%.

D'altra banda, l’SME recorda que les recomanacions del Ministeri de Sanitat per a combatre la pandèmia de la Covid-19 inclouen l'ús de les escales com una alternativa als ascensors, on es concentren més els aerosols.

Enguany, a més de tots els partits polítics amb representació en el consistori, s'han sumat a la iniciativa diferents clubs esportius de la localitat, com el Club atletisme Buris-anna, el Club Esportiu Borriana, el Sorinthule Football Pro i el GRD Fut Net.

A més, i com cada any, també s'han sumat a la campanya alguns dels centres escolars de Borriana. En aquesta edició participaran el CEIP Pare Vilallonga, el CEIP Novenes de Calatrava i l'IES Jaume I.

El ‘No Elevators Day’ és una iniciativa de l'Associació Internacional d'Esport i Cultura (ISCA) emmarcada dins de la campanya ‘Nowwemove’, que tracta d'aconseguir que 100 milions de persones siguen més actives en 2021, i a Espanya ho promou l'ONG Esport per a l'Educació i la Salut (DES).

Les persones que vulguen pujar fotos a les xarxes i contribuir a la promoció de la salut i la lluita contra la Covid-19 poden etiquetar i esmentar el seu col·legi, si té perfil en Facebook, Twitter o Instagram, Esport per a l'Educació i la Salut (@educacondeporte, SALGA @SALGA_tweet, Comissió Europea @EUSport i @hepaeurope, OMS (@who i @fiona_hierve. També @sanidadgob, @deportegob i @educacCNIIE. Per una altra banda, els hashtags seran #UseTheStairs i #COVID19

Els beneficis

Es calcula que es cremen 10 calories només per pujar les escales durant un minut, la qual cosa suposa 560 calories en una hora. I és que, en pujar les escales, es cremen més calories en menys temps que en córrer al trot, ja que trenta minuts de córrer al trot equivalen a quinze minuts de pujar les escales.

Apujar i abaixar escales és una activitat aeròbica molt eficaç que permet treballar els músculs de les cames i cremar greixos, i s’aconsegueix una millora en la freqüència cardíaca i en la capacitat pulmonar, per la qual cosa es recomana realitzar aquesta activitat entre tres i cinc dies per setmana.

A més, l'hàbit de pujar escales pot resultar especialment senzill perquè no es necessiten habilitats especials ni destreses esportives, ja que únicament és necessari tindre una miqueta de força de voluntat.

A més, els experts asseguren que la combinació d’apujar-les i d’abaixar-les és molt beneficiosa, en ser activitats complementàries en les quals no es treballen els mateixos músculs.