Safont Rius Molina

- Un pla amb prop d'un milió d'euros per a ajudar les empreses i autònoms locals més afectats per les restriccions

- Les subvencions són compatibles amb altres per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions o ens públics o privats


L'Ajuntament de Borriana ha rebut un total de 217 sol·licituds de persones autònomes i microempreses de Borriana de fins a 10 persones treballadores que pertanguen als sectors més afectats per la Covid-19, per a la convocatòria de les ajudes econòmiques directes Parèntesi dins del Pla Resistir, en acabar ahir mateix el termini de sol·licituds després d'un mes des de la publicació.

Així ho ha explicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, qui ha recordat que aquestes ajudes suposaven una injecció de vora un milió d'euros per als sectors i negocis de la ciutat més afectats per la situació sanitària. Les 217 sol·licituds van abonant-se tal com el personal tècnic municipal va revisant els expedients i el compliment dels requisits. D’altra banda, els fons excedents d'aquesta línia d'ajudes, segons ha anunciat, “es preveu reinvertir-los novament en altres línies d'ajudes de col·laboració i promoció del teixit empresarial i comercial local”.

Maria Josep Safont ha recordat que l'equip de govern local “conscient de la urgència de les empreses del municipi afectades per a percebre els fons aprovats, es va esforçar a accelerar al màxim els terminis administratius, per a poder agilitar el pagament de les ajudes i, de fet, vam ser el primer municipi a convocar-les, per a contribuir amb rapidesa a la recuperació de les empreses, a la conservació de l'ocupació i a pal·liar les conseqüències socials de la crisi sanitària”.

L’alcaldessa ha manifestat que s'han donat moltes facilitats perquè la informació arribara al major nombre d'establiments afectats i que pogueren accedir a les ajudes. Fins i tot es va mantindre una reunió convocada pel consistori en la qual van participar un gran nombre de gestories i assessories locals, per tal d’informar-los sobre les bases reguladores de la concessió de les ajudes Parèntesi i de la resta d'accions contemplades en el Pla Resistir, i aclarir possibles dubtes i procediments.

A més, totes les àrees administratives municipals implicades en la gestió van mantindre diferents reunions de coordinació, per a poder accelerar els procediments i els pagaments de les ajudes que, segons ha recordat, són compatibles amb altres ajudes procedents de qualsevol Administració o ens públic o privat nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, concedits per a la mateixa finalitat.

L'objectiu, ha reiterat Maria Josep Safont, ha sigut i és “contribuir al sosteniment de la despesa corrent d'aquests comerços o negocis, en un moment en què les restriccions per la Covid-19 els han abocat a una situació de falta o disminució d'ingressos”.

L'import total de les ajudes Parèntesi per als negocis de Borriana ascendia a un total de 988.267 euros, finançats en un 15% amb càrrec al pressupost municipal per a l'exercici 2021, concretament 148.240 euros, i la resta, amb l'aportació d'un 62,5% realitzada per la Generalitat i del 22,5% complementat per la Diputació de Castelló.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa ha valorat l'esforç conjunt de les tres administracions per tal d’“ajudar a alleujar la situació econòmica i financera dels sectors més afectats per la crisi sanitària”. També ha precisat que atès que la concessió efectiva de les ajudes estarà en tot cas condicionada a la disponibilitat pressupostària, “l'aportació municipal podrà ser incrementada amb la finalitat de complementar les ajudes actuals i arribar a altres sectors que també ho necessiten”.

Quant als destinataris fixats pel Consell, entre els sectors que podien accedir es troba l'hostaleria i la restauració, el turisme, la cultura, l'entreteniment i els esdeveniments o les activitats esportives.

En relació a la quantia, el límit de les ajudes per autònom o microempresa amb un màxim de 10 treballadors s'eleva a 2.000 euros. Quantitat que s'incrementa en 200 euros per persona treballadora, afiliada i d'alta en la Seguretat Social en data 31 de desembre de 2020, d'aquestes microempreses i persones treballadores autònomes en els sectors identificats en l'annex de les bases.