- Els comptes municipals del pròxim exercici contemplen importants inversions a pesar de congelar novament tots els tributs municipals

- Arribarà als 35,06 milions d'euros i continua en la línia de treball de “construir una ciutat millor pensant en les persones”


El pressupost municipal de Borriana per a 2023 incrementarà les inversions amb recursos propis a pesar que l'equip de govern municipal haja decidit congelar totes les taxes i tributs, i assolirà els 35.066.666 euros.

Segons ha destacat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que acompanyada de la regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius, i el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, han avançat les línies principals dels comptes per al pròxim exercici, que han qualificat de “social i inversor”, i que continua en la línia de treball de “construir una ciutat millor pensant en les persones”.

L'executiu municipal va enviar ahir dimecres el pressupost municipal de 2023 als diferents grups amb representació en el consistori, a fi que puguen estudiar les dades preliminars i avançar en la tramitació d'uns comptes que l'executiu local portarà al ple extraordinari previst per al dijous que ve 22 de desembre per a l’aprovació i, així, que puga entrar en vigor durant el mes de gener.

Segons han manifestat Rius i Granel, “amb els 8 pressupostos que hem aprovat, hem demostrat estabilitat de govern i un treball conjunt amb l'únic objectiu de millorar la vida de les persones i millorar la nostra ciutat, perquè els dos partits que formem l'equip de govern municipal hem tingut clar, des de primera hora, que volíem transformar la ciutat” i, per això, “hem fet l'esforç d'incrementar els recursos propis però també hem buscat finançament extern”.

Per a Cristina Rius i Vicent Granel, en els moments de crisis “és quan més hem d'estar al costat dels nostres veïns i veïnes, de les persones més desfavorides, desocupades, majors, autònomes o de les pimes".

En aquest sentit, han afirmat, “hem pres la decisió de continuar congelant tots els tributs municipals per a ajudar-los a passar aquest període de crisi sense incrementar la pressió fiscal a la ciutadania, i també augmentarem i millorarem l'atenció als usuaris dels Serveis Socials municipals”.

Per a nosaltres –han assegurat– és molt important i prioritària l'àrea d'Acció Social i Ocupació. Per això, en 2023 destinem un total d'1 milió d'euros directament a l'acció social, i 1.800.000 euros entre els recursos municipals i les aportacions d'altres administracions competents en ocupació, Generalitat i Estat, per a a facilitar l'accés de les persones al món laboral.

Per a contrarestar des de l'Ajuntament el descens de l'activitat econòmica que pot provocar els increments de preus, han indicat els dos regidors, “continuarem impulsant i dinamitzant l'economia local, i per això mantenim els més de 82.000 euros inicials que pressupostem en la pandèmia, destinats a la promoció i dinamització del comerç local, organitzant, juntament amb la Federació de comerç i l’Associació d'hostaleria, campanyes i accions com la recent Fira de Nadal que ha resultat un rotund èxit”.

 

Obres

Borriana començarà 2023 amb l'execució de les obres que estan en marxa o començaran en breu per a “continuar transformant la ciutat que volem i que suposen una inversió de prop de 6 milions d'euros en obres”, han precisat.

Entre les quals, Rius i Granel han destacat les obres ja iniciades de rehabilitació de la Casa de la Cultura amb 1 milió d'euros, la construcció de la passarel·la definitiva del Clot de la Mare de Déu per més de 500.000 euros, o de pavimentació de vials i la construcció de noves voreres a Santa Bàrbara amb 700.000 euros.

Així mateix, es mamprendrà la instal·lació de geotèrmia a la piscina recentment adjudicada per 223.000 euros, el canvi d'enllumenat en instal·lacions esportives per 100.000 euros i la remodelació de la plaça al barri la Bosca amb una licitació de 140.000 euros.

En relació a la reordenació de l'avinguda de la Mediterrània, Rius i Granel han manifestat que “canviarà totalment la fisonomia de l'avinguda i que actualment s'estan obrint les pliques, per la qual cosa prompte començaran les obres amb una inversió de 2.179.000 euros per a la construcció d'un carril de ciclovianants el traçat del qual discorrerà en el costat de la mar, i també la col·locació de noves canonades d'aigua potable i la instal·lació de noves canalitzacions i bombaments per a l'evacuació d'aigües residuals i pluvials, així com la repavimentació del vial i el recobriment de les voreres.

També molt prompte, es realitzarà la licitació d'altres obres que estan en fase de projecte, entre les quals hi ha la instal·lació dels caragols d'Arquimedes amb 825.000 euros, així com els plecs per a licitar la gestió del Centre d'atenció primerenca que s'ha demorat perquè faltava rebre el Contracte Programa, signat per la Conselleria.

Igualment, en el primer semestre de 2023 s'escometrà la urbanització del cèntric carrer Barranquet, amb el paviment molt deteriorat, amb una inversió de 480.000 euros que inclou també la millora i renovació dels col·lectors per a evitar l'estancament d'aigua en moments de fortes pluges, amb una part finançada pel Pla d'Obres de la Diputació i una altra amb recursos municipals.

De la mateixa manera, els pressupostos de 2023 contemplen 280.000 euros per a fer un pas més per a aconseguir una ciutat intel·ligent amb passos de vianants lluminosos, radars educatius i sensors de qualitat ambiental. En definitiva, l'ús de les noves tecnologies per a incrementar la seguretat dels vianants i vigilar la qualitat de l'aire de la població.

Una altra obra important és l'ampliació del nou cementeri i la construcció al voltant de 250 nínxols nous. En aquest moment, n’hi ha disponibles 240 (entre nous i revertits). Amb una inversió de 300.000 euros en 2023, l'Ajuntament tindrà suficients nínxols disponibles i, per tant, cobertes les necessitats per als propers anys.

Quant al Pla Edificant per a 2023 de la Conselleria d'Educació, inclou dos projectes educatius molt importants per a la població de Borriana. La quantitat pressupostada per a la IES Jaume I és d'1.500.000 euros i una nova inversió de 2,5 milions d'euros per a la reforma del Centre d'Educació Especial Pla d’Hortolans, dels quals 100.000 euros apareixen en aquest pressupost per a la redacció del projecte. Rius i Granel han volgut agrair a la Generalitat “el compliment i la celeritat en pagar les factures de les certificacions, revisades prèviament pels tècnics municipals”. Fins avui, l'obra pagada de l'IES Jaume I ascendeix a 3.585.000 euros.

 

Reducció del deute

Finalment, Rius i Granel han subratllat que un aspecte a tindre en compte en aquest pressupost és “l'increment brutal que han experimentat algunes despeses, com els contractes de serveis públics, per l'increment del 7% d'IPC, l’increment de la despesa energètica, l'increment salarial segons la Llei de Pressupostos de l'Estat i un increment important en la despesa en interessos bancaris”.

Sobre aquest tema Rius ha puntualitzat que en aquests 7 anys de govern “hem reduït el deute en més de 8 milions d'euros, de 14,5 milions a 6,2 milions, i ha sigut un gran encert perquè si no ho haguérem fet estaríem parlant d'uns interessos per a 2023 d'uns 500.000 euros, mentre que la previsió és que pagarem 200.000 euros pel mateix deute viu”.

Per tant, ha conclòs, aqueixa reducció del deute i el major finançament extern “ens ha permés que, en els 3 anys consecutius de crisis, puguem assumir l'increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la, ni tant sols l'IPC, en cap impost ni taxa municipal que paguem els veïns i veïnes de Borriana”.