L'alcaldessa M. Josep Safont ha assegurat que l'IES Jaume I de Borriana amb un pressupost total global que ascendeix a més de 13 milions d'euros, finançat pel Pla Edificant de la Conselleria d'Educació, serà un complex educatiu completament nou “punter en matèria d'eficiència energètica i un dels més grans i cars de la Comunitat Valenciana”.
Safont així ho ha manifestat després de la recepció de la redacció del projecte de construcció i posada en funcionament de la futura infraestructura educativa, valorada en 13.513.523 euros en la mateixa parcel·la de 19.327 metres quadrats, i les obres de la qual, segons ha indicat, seran licitades “al més prompte possible”.
A més, l'alcaldessa i el regidor d'educació, Joan Ramon Monferrer, han mantingut una trobada a l'Ajuntament amb una grup al voltant de 25 estudiants de 1r de l'ESO de l'IES Jaume I, en la qual els han presentat el projecte i la maqueta de les noves instal·lacions, i han respost a les inquietuds, dubtes i preguntes que els han plantejat.
Així, els han evidenciat que precisament ells i elles que ara estan cursant els seus estudis en un “institut històric de mig segle d'antiguitat” seran, amb tota probabilitat, els qui estrenaran les noves instal·lacions, perquè la previsió és que s’avabe, probablement, “per al curs 2022-2023”.
També han explicat que l'enderrocament de l'IES Jaume I de Borriana es farà una vegada finalitzat aquest curs escolar, a l'estiu de 2020 i mentre s'executen els treballs, professorat i estudiants seran reubicats en aularis adaptats i adequats en barracons instal·lats en el solar de l'antic IES Llombai.
La redacció del projecte ha sigut realitzada per Santatecla Arquitectes SLP, després d'adjudicar-se el contracte el mes d'agost passat per a la redacció dels projectes, documents tècnics i direcció facultativa per a la construcció i posada en funcionament del nou centre d'ensenyament Secundari que substituirà l'actual IES Jaume I.
Per a la primera edil, el nou institut “serà meravellós” i malgrat la “lògica tristesa pels molts anys de vivències en les instal·lacions com a professora, s'ha mostrat “contenta que per fi es puguen renovar les obsoletes instal·lacions que pateixen un estat arquitectònic deficient, per a aconseguir-ne unes altres de més eficients i còmodes”.
A més, el nou edifici, ha assegurat, comptarà amb més aules i així podran incorporar-se els Cicles Formatius de Fusteria i Artista Faller que actualment estan fora de les instal·lacions de l'IES en altres dependències municipals.
Per part seua, Monferrer ha destacat que el nou institut comptarà amb “molta llum solar i serà un model d'eficiència energètica, més respectuós amb la naturalesa i el medi ambient”.
Quant al material de les aules, ha precisat el regidor d'Educació que “lògicament, s'aprofitarà tot el material que es puga i el que no es puga reutilitzar serà renovat”.
També ha explicat que després d’enderrocar l'edifici per complet per a alçar el nou centre, el resultat final serà un institut de dos blocs en els quals impartiran Secundària, Batxillerat i Formació Professional.
L'edifici proposat per al nou institut, ha exposat, mantindrà la façana principal en el mateix lloc i tindrà un accés independent per a l'edifici de cicles formatius que permetrà “l'accés d'estudiants a diferents hores sense interferències en el funcionament”, encara que estaran comunicats per l'interior.
Igualment, Monferrer ha recordat que l'equip de govern municipal va adequar les anualitats sense afectar al global del pressupost i en l'anualitat de 2019 s'han executat els imports corresponents als serveis de redacció del projecte per 385.314,33 euros, i la resta d'anualitats són d'un import de 3.938.462,87 per a 2020, 7.876.925,74 per a 2021 i 1.312.820,95 euros per a 2022.