Les regidories d'Igualtat, Educació, Joventut, Participació Ciutadana i Esports expliquen que “una vegada més la programació cerca conscienciar i implicar a la ciutadania a través d'actes i activitats transversals que van des de la música, a l'art urbà, l'esport o el teatre”
Ja fa tres anys que el mes de novembre és diferent en la ciutat de Borriana. Així ho ha recordat la regidora de l'àrea d'Igualtat, Maria Romero, qui ha començat la presentació de la programació especial en commemoració del 25-N, Dia Contra la Violència Masclista, explicant que “des que en 2015 s'iniciaren les campanyes especials del 25-N a Borriana, sempre hem pretès que es convertisquen en un moviment de sensibilització i conscienciació respecte a la tolerància zero i denúncia de les agressions masclistes, i enguany seguirem en aqueixa línia d'implicació de la ciutadania que creiem que tan ben ha funcionat en les programacions especials de commemoració del Dia Contra la Violència Masclista”. Així, Romero ha continuat explicant que “es tracta d'iniciatives i campanyes totalment transversals, concepte que es va reforçar des que el passat any quan el Plenari Municipal se sumava al Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere a través d'una Declaració Institucional, per això en aquest 2018 de nou departaments com el d'Educació, Esports, Joventut o Participació Ciutadana tornaran a col·laborar de forma directa en la commemoració del 25-N a Borriana”. Precisament Romero tancava la seua intervenció explicant que “sempre hem cregut que una xacra que segons dades oficials ja afecta a més de mig milió de dones a nivell estatal només en 2018, per la qual cosa entenem que l'Educació segueix sent la millor arma contra la violència masclista, així que una vegada més, bona part de les activitats estaran dirigides a joves i escolars de Borriana, per això ha sigut tan important la implicació d'àrees com les d'Educació, Participació Ciutadana o Joventut”.
A continuació ha sigut l'artista i professor en el CMA Martí de Viciana, Ángel Igual qui ha parlat de la intervenció artística que els dies 24 i 25 culminarà la programació. Segons Igual “es tracta d'un gran mural ceràmic creat a partir d'una xarxa de diferents murals que s'adaptaran a l'espai en el qual s'exhibisquen, però que sempre comptaran amb elements visuals comuns perquè la identificació sobre el concepte de rebot a la violència masclista quede clara amb una simple ullada”. Igual ha afegit que serà els dies 24 i 25 de novembre quan junt a La Bosca es crearan les peces que més tard conformaran el mural que s'instal·larà en el mateix pavelló. I ho fem ceràmic perquè, precisament, és un element de gran durabilitat que pot aconseguir que els valors que es transmeten a través d'ell siguen, també, perdurables amb els anys”. Seguidament, ha sigut la tècnic del departament d'Igualtat, Lourdes Burdeus que ha fet un repàs del conjunt d'activitats que “s'inicien aquest mateix divendres dia 16 amb el teatre de carrer que portarà a Borriana Paula Escamilla per a conscienciar a l'estudiantat a través de tres peces en les quals s'incideix en la ruptura de tòpics amb els quals identificar la feminitat”. Li seguiran “el 19 de novembre la sessió de ioga per a dones que tindrà lloc en el CMA, i la presentació i col·loqui del dia 21 de novembre en la sala Taronja del Naraniga on Agustín Navalón debatrà al voltant de la seua obra “Homes per al segle XXI: semblances d'homes feministes”. Un dia més tard, el 22 de novembre tindrà lloc en el Teatre Payà la sessió de Cinefórum, “amb la visualització de la pel·lícula “Grvavica: el secret d'Esma” i que compta amb la col·laboració del S.I.O de Castelló”. I a partir d'eixe moment, “el dijous 23 arribarà l'activitat de creació d'una manualitat per part dels centres educatius de Borriana, amb la decoració d'una sèrie de cel·les d'abella com a símbol de la lluita conjunta contra la violència masclista”. Serà el 24 i 25 de novembre quan es duga a terme l'acció creativa “La Comunitat” en el poliesportiu de la Bosca dirigida per l'artista Ángel Igual, i per a la qual es crearan xicotets grups de treball que es desenvoluparan durant una hora, i para el quin és necessària la inscripció a través del correu igualtat@burriana.es. Ja superat el 25-N, encara l'endemà, el dilluns 26, tindrà lloc la presentació del projecte “Maletes Coeducatives” destinat a l'alumnat d'infantil i primària de Borriana i que tindrà lloc en el mateix Ajuntament. I el descobriments definitiu del mural de “La Comunitat” tindrà lloc el 15 de desembre en la mateixa Bosca on es realitzarà una presentació especial.
En la presentació de la programació també ha estat present la voluntària de Creu Roja, Charo González, qui ha parlat sobre el projecte que el dia 24 de novembre desenvoluparan els joves del projecte PINEO en el mateix lloc de la intervenció artística “La Comunitat”, per a així “poder unir el dia dels Drets dels Xiquets i Xiquetes del dia 20 amb la pròpia commemoració del 25-N, donat que són els xiquets i xiquetes qui més directament en patixen les conseqüències de les situaciones de violència masclista. Així, a través de diferents tallers, activitats, jocs tradicionals i el graffitti col·laboratiu dirigit per Paco Garrido i Joaquín M. Hidalgo també ens serviàr per a enviar un missatge positiu i esperançador sobre aqueixa consecució de drets de la infància i l'eradicació de la violència de gènere”.