-
La programació s'allargarà fins al 30 de juny amb projeccions de curtmetratges, pel·lícules, xarrades i activitats infantils
La sala d'exposicions del CMC la Mercè acollirà la inauguració de l'exposició Botànic Garden de Miguel Ángel Ortega Moya aquest divendres, 4 de juny, a les 19 hores. Una mostra que serveix d'inici per a les Jornades de l'Orgull LGTBI que se celebraran en el municipi fins al 30 de juny.
La regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero, ha animat a participar en unes jornades que comptaran amb exposicions, projeccions de curtmetratges, pel·lícules, xarrades i activitats infantils.
Així, la programació arranca aquest divendres amb l'exposició, i continuarà el dimarts 22 amb la projecció del III Certamen de Curts LGTBI de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) ‘Feminismes, Igualtat i Drets Humans en el col·lectiu LGTBI+’, que es realitzarà a la sala d'exposicions del CMC la Mercè.
Es tracta d'una proposta dinamitzada per l'Associació Castelló LGTBI, integrada en la FELGTB, en la qual el públic podrà debatre i votar els curts que participen en aquest certamen que es presenta dins del programa del festival de cultura activista La Culta.
D'altra banda, el divendres 25 a les 18 hores, en la plaça Quarts de Calatrava, serà el moment del públic infantil i familiar, amb ‘Contes familiars’, a càrrec de Babel - Solucions Artístiques i educatives conscients, que presenta una proposta per a mostrar la diversitat familiar existent en la societat i en particular a Borriana.
Quant al 26 de juny, serà el dia en què tota la ciutadania estarà convidada a participar en la manifestació pels drets de les persones LGTBI al costat de les entitats que representen el col·lectiu a les comarques de Castelló.
A més, el dilluns 28, el Teatre Payà acollirà a les 18.30h la lectura del manifest LGTBI, a continuació es presentarà el catàleg de l'exposició Botànic Garden, i es tancarà la jornada amb la projecció de la pel·lícula ‘Love, Simon’, de Greg Berlanti.
Per a tancar les jornades, el dimecres 30, el jardí arqueològic del CMC la Mercè acollirà un vermut literari sobre el llibre de Fani Grande ‘Jo soc així i això no és un problema’ amb la participació del Club de Lectura Feminista i de l'associació Castelló LGTBI. Posteriorment, i en el mateix espai, es presentarà el Grup de Suport a persones LGTBI que vol instaurar-se a Borriana amb la col·laboració de l'associació castellonenca per a donar resposta a la demanda ciutadana d'establir una xarxa de suport.
Botanic Garden
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha apuntat que en l'exposició que es presenta aquest divendres, Miguel Ángel Ortega Moya presenta “un espai en què buscar i trobar-s’hi, un lloc on celebrar la naturalesa i, amb ella, la diversitat”. Amb la qual cosa, l'interés pels temes i recursos habituals de la seua obra pictòrica arriba a Botànic Garden, produïda expressament per al CMC la Mercè de Borriana a propòsit del dia de l'Orgull LGTBI.
Botànic Garden evoca simbòlicament la naturalesa ordenada per l'home, en el sentit que ja no és un lloc impenetrable, sinó un lloc concebut per a la reflexió i el repòs interior.
La mostra s'inspira en la idea dels antics claustres com a exemple perfecte del Paradís, una imatge que ja apareix en el Càntic dels càntics, quan l'amant diu a la seua estimada: “Jardí tancat eres, germana meua, esposa meua; font tancada, font segellada” (4, 12).
Segons l'artista, “la influència del Càntic dels càntics en la nostra cultura ha vivificat el símbol del jardí com el lloc de trobada dels amants, entre el desig i el desig consumat, entre allò terrenal i allò diví”. A més, és també el lloc on es troben la naturalesa i l'art o, dit d'una altra manera, un símbol del lloc on la naturalesa s'uneix amb la terra o l'art.
Per a Miguel Ángel Ortega Moya, la naturalesa, el jardí en aquest cas, té un significat propi i és, a través de la pintura, un escenari poderós de la vida, vida que transcendeix en el temps, el lloc i la cultura. El seu contingut és un espill inconfusible, reflex de l'experiència sensual i personal que atresora i connecta amb un passat col·lectiu i primitiu.
“Ja des de l'inici dels temps, ens hem expressat a través de la pintura i dels jardins que hem creat”, explica Ortega, que obri la porta en aquesta exposició a aqueix lloc de la seua existència, aqueix lloc on manifesta sense ambages un espai per a la llibertat.
L'exposició romandrà oberta al públic a la sala d'exposicions del Centre Municipal de Cultura la Mercè fins al divendres 23 de juliol.