Moción del Pleno sobre el 8M 2022
  • El Ple va aprovar anit per majoria una moció pel Dia Internacional de la Dona elaborada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies

  • El partit ultraconservador ha votat en contra de la iniciativa impulsada per la resta de grups polítics


L'Ajuntament de Borriana s'ha quedat enguany una vegada més sense declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, perquè els dos regidors de Vox del municipi han votat en contra de la moció presentada pels grups municipals del PSPV-PSOE, Compromís, PP i la regidor no adscrita, per al que havia de ser una Declaració Institucional de tots els partits amb representació municipal.

En el ple celebrat ahir a la nit es va aprovar com a moció el manifest reivindicatiu pel Dia Internacional de les Dones elaborat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a reconèixer els avanços aconseguits, recordar els reptes encara pendents i alertar sobre els perills que qüestionen les fites assolides. La moció ha sigut confirmada per la resta de grups polítics, que durant la sessió ordinària del Ple de la Corporació Municipal han sigut crítics amb el vot dels edils de Vox.

El document aprovat es fa ressò de l'advertiment del Fòrum Econòmic Mundial sobre la retrocés en alguns avanços cap a la paritat aconseguits abans de la pandèmia, principalment en els àmbits laboral i domèstic.

També inclou la recomanació de l'Organització Mundial del Treball de juliol de 2021 sobre que la recuperació ha de tindre en compte la perspectiva de gènere per a respondre al compromís “d’avançar en la reconstrucció amb més equitat” i adverteix que, des de març de 2020, les dones han patit pèrdues desmesurades d'ocupació i ingressos, a causa també de la seua sobrerepresentació en els sectors més afectats.

Tal com arreplega l'acord aprovat per la FEMP, l'Ajuntament de Borriana s'adhereix a la declaració i reconeix com a pròpies, en primer lloc, totes les manifestacions que reclamen igualtat de drets i responsabilitats per a homes i dones, així com d’altres.

També, que la inclusió a l'escolta és part del procés de millora de la societat; i que la pandèmia està ocasionant un impacte negatiu en els drets de les dones i en eixe sentit alerta sobre les conseqüències que aquesta reculada suposarà per a les generacions futures.

Igualment, admet que la inversió de la paritat de gènere en els llocs de lideratge impulsarà la participació de les dones en càrrecs de presa de decisions, i que el treball de cura no remunerada és un pilar fonamental de la resposta a la pandèmia i, consegüentment, ha de ser visibilitzat i valorat.

En aquesta mateixa línia, reconeix que la inversió en l'economia de les cures és una inversió en infraestructura social amb alts retorns per a l'economia i la societat i que, per tant, ha de ser considerat com a sector generador d'ocupació.

Així mateix, confirma la necessitat d'intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar l'ocupació i l'emprenedoria, l'educació per a la igualtat d'oportunitats, la incorporació de les dones a la societat de la informació i el suport a les dones que viuen en l'àmbit rural.

El text, fins i tot, posa de manifest que és imprescindible desenvolupar sistemes de recopilació de dades desagregades per a comprendre i abordar les desigualtats de gènere perquè, de la seua anàlisi, es puga oferir una resposta apropiada i eficaç.

Finalment, confirma que cal dotar les Entitats Locals dels mitjans necessaris per a dur a terme les competències atorgades en la Llei Reguladora de Bases de Règim local per a garantir l'impuls d'actuacions que contribuïsquen a la convivència, el progrés i el desenvolupament social i econòmic sostenible.