La III Escola Municipal d’Igualtat de Borriana organitzada per la Unitat d’Igualtat i centrada enguany en l’anàlisi de qüestions tan importants com la conciliació i la corresponsabilitat, tindrà hui la seua última sessió que comptarà amb la participació d’Ana Bernal Triviño i Leonor Goicoechea. Les dos professionals analitzaran la qüestió de la conciliació i la corresponsabilitat en relació al tractament del tema a través dels mitjans de comunicació.
Com els últims tres dijous de juliol, la sessió de hui tindrà lloc a l’Edifici Polifuncional del Grau de Borriana entre les 18h i les 21h, i és d’assistència lliure. Per a participar, les persones interessades sols han d’apropar-se fins al polifuncional. Val a dir que gràcies al Pla Corresponsables de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives així com al Ministeri d’Igualtat, del que l’Ajuntament ha resultat beneficiari, enguany l’Escola compta amb la proposta en paral·lel d’una escoleta per a xiquets i xiquetes que té programació pròpia, tot i realitzar-se al mateix lloc, i és completament gratuïta per a totes les menors que vulguen apropar-se.
Ana Bernal Triviño obrirà la sessió amb una xarrada titulada “Les dones en els mitjans de comunicació, una representació igualitària” per abordar la imatge que s’ofereix als mitjans sobre la conciliació i concretament les dones. Bernal és una reconeguda periodista i investigadora espanyola, doctora en Periodisme i professora de la Universitat Oberta de Catalunya. Les seues àrees d'investigació inclouen els entorns digitals i les tecnologies, les xarxes socials, la informació periodística dirigida a joves, la transversalitat de la perspectiva de gènere, els drets de les dones i la violència de gènere. És coneguda per la seua intervenció en casos mediàtics de violència de gènere com els de Juana Rivas i Rocío Carrasco. Ha sigut reconeguda amb la Menció Especial de Mitjans de Comunicació de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, el Premi La Bona Premsa i el Premi Emilio Castelar a la defensa de les llibertats i el progrés, entre d’altres. Malauradament, per qüestions de salut finalment la seua participació haurà de ser telemàtica.
Al seu torn, Leonor Goicoechea centrarà la seua part de la sessió en la utilització de l’audiovisual com a ferramenta per a treballar la corresponsabilitat. Goicoechea és membre de l’Associació per la Coeducació, Agent d'Igualtat i comunicadora. Va estudiar a la Universitat de València el Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat, el Postgrau en Formació de Mediadors en Contextos Educatius i el Grau en Comunicació Audiovisual. Treballa des del 2018 realitzant tallers, vídeo fòrums i ponències sobre coeducació, igualtat de gènere, educació i diversitat sexe afectiva, violència sexual i anàlisi audiovisual feminista, per a comunitat educativa, institucions i ciutadania. Va formar part del magazín radiofònic feminista de Ràdio Klara ‘Futureshui’ (2016 – 2018) com a locutora, redactora i productora i del llibre col·laboratiu Dones a la festa (Associació València Etcètera, 2018).
Pel que fa a l’apartat infantil serà l’espai educatiu Tòtem, amb Maria Edo al capdavant, i el taller “La corresponsabilitat a través dels jocs i la literatura” l’encarregat de dinamitzar aquest apartat. Tòtem és un espai de criança respectuosa ubicat a Borriana i destinat a xiquetes i xiquets de 0 a 6 anys i a les seues famílies, on s’impulsa una metodologia de treball basada en les pedagogies de Montessori, Pikler, Waldorf, Reggio Emilia i Arno Stern.
La regidora d’Igualtat, Maria Romero, considerava molt positiva la proposta d’aquest espai formatiu en el municipi que està a punt de finalitzar la seua tercera edició i que, segons recordava, “respon a una de les mesures del Pla d’Igualtat Municipal que es va a aprovar l’any passat”. Concretament es tracta de la Mesura 12: “Assessorar en la creació d'un Pla d'Igualtat i Convivència en tots els centres educatius municipals (Projecte Patis coeducatius) i mantindre l'Escola d'Igualtat Municipal amb una periodicitat anual”.