-
El consistori ha editat díptics en què s'informa dels delictes més habituals de què solen ser víctimes les persones majors
-
Inclou els robatoris pel procediment de "l’estiró", furts o robatoris als seus domicilis, els procediments de "l’abraçada" o "el bes", seguretat en la visita a entitats bancàries, ús de targetes de crèdit
-
També sobre els fraus o estafes més habituals, com els falsos revisors del gas, les suposades associacions que actuen a peu de carrer per a demanar diners o també, de forma més nova, la qual cosa s'ha anomenat "tècniques comercials agressives"
Les regidories de Seguretat i Persones Majors de l'Ajuntament de Borriana han dissenyat una campanya informativa sota l'eslògan «...si desconfia, policia, policia!» , dirigida a les persones majors del municipi amb l'objectiu de traslladar-los consells relacionats amb la seua seguretat per a previndre els delictes més habituals, i també altres pràctiques com les tècniques comercials agressives.
Segons ha explicat el regidor de Gent Gran, Hilario Usó, “desgraciadament, aquest col·lectiu sol ser objectiu de delinqüents i de persones desaprensives que tracten d'aprofitar les circumstàncies i vulnerabilitats de les persones majors per a delinquir".
Per part seua, el cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, ha explicat que “no solament es tracta de previndre sobre els delictes més habituals, sinó també sobre altres pràctiques que, sense ser sempre delictives, afecten els nostres majors, com les tècniques comercials agressives, de les quals la Policia Local ha rebut queixes en algunes ocasions per part dels familiars d’aquestes persones”.
De manera que, han indicat, s'han editat uns díptics destinats a les persones majors en què s'informa dels delictes més habituals del què solen ser víctimes, com els robatoris pel procediment de "l’estiró", furts o robatoris en els seus domicilis, els procediments de "l’abraçada" o "el bes", seguretat en la visita a entitats bancàries i l'ús de targetes de crèdit.
També conté informació sobre els fraus o les estafes més habituals, com els falsos revisors del gas, les suposades associacions que actuen a peu de carrer per a demanar-nos diners o també, de forma més recent, allò que s'ha anomenat "tècniques comercials agressives".
Aquestes últimes, ha precisat la Policia Local “mereixen un comentari a part per la seua relativa novetat”, i per “les queixes que han suscitat per part de familiars de persones majors” i, ha advertit, “es tracta de les tècniques comercials que sovint limiten amb l'engany, quan no ho fan amb l'estafa”.
Així, de vegades, els venedors diuen ser tècnics de l'administració que tramitaran una ajuda, una estafa en tota regla, en altres casos "informen" sobre unes ajudes a punt d'expirar a què es pot accedir si comprem el producte, amb manipulacions en l'oferta perquè el preu d'eixida que indiquen és molt més alt que el real i propaguen que la seua oferta és molt beneficiosa i aporta un gran estalvi.
I sobretot, ha advertit la Policia Local de Borriana pressionen perquè se signe l'encàrrec, perquè l'oferta o el termini de l'ajuda pública “acaba ja”, tot això perquè se signe la "comanda" que resulta ser un contracte de finançament amb una entitat financera o bancària, i queden vinculats al contracte, encara que no s'estiga d'acord amb el servei prestat o el bé adquirit.
En el díptic, es tracta de previndre de tots aquests riscs, editat per la Regidoria de Gent Gran i per la de Seguretat a través de la Policia Local. Així que, recorde sempre, "si desconfia... policia, policia!".
A més, dimecres que ve 10 de novembre, a les 11h a l'Auditori municipal Juan Varea, els dos departaments municipals han organitzat una jornada dirigida a les persones majors de la localitat per a presentar els díptics i, al mateix temps, informar-los de les situacions i delictes habituals dels quals poden ser objectiu i explicar-los com actuar davant d’aquestes situacions.