Es realitzarà una redistribució equitativa en la taxa de residus, es reduirà l'import de l'IBI en cas d'instal·lar  energies renovables i es crea una nova taxa de gual per respondre a les demandes veïnals

 

El Departament d'Hisenda de l'Ajuntament de Borriana ja ha informat a l'oposició sobre les modificacions que realitzarà de cara al proper any en matèria de tributacions municipals. Segons ha detallat la màxima responsable de l'àrea econòmica, Cristina Rius, “intentem seguir analitzant les diferents problemàtiques que afecten a les tributacions municipals per aconseguir una redistribució equitativa de les taxes dels distints serveis”. D'aquesta forma, la primera de les mesures que ha detallat Rius respecte dels canvis en les tributacions de cara al proper any és la redistribució que es realitzarà a nivell de taxes per recollida de residus urbans. Així, s'ha realitzat un estudi per “intentar ser el més justos possibles amb els pagaments que fins ara eren iguals per a grans empreses, locals comercials o xicotets restaurants, i que a partir d'ara tindran la seua pròpia tributació en funció dels metres quadrats que ocupen de superfície. 

D'altra banda, Rius també ha avançat que en el cas dels guals “hem creat una nova tipologia per tal que només es pague el que és just en cada cas, així que aquells guals temporals que no suposen la pèrdua d'una plaça d'aparcament al carrer, veuran reduït el cost fins a només 42 euros”. 

Una altra de les novetats que en matèria de tributació beneficiarà a determinats veïns i veïnes de la població és la bonificació del 20% que s'aplicarà a aquells immobles que incorporen instal·lacions d'energia solar, i als que se'ls realitzarà el descompte durant els tres primers anys. I també s'implementa una nova exempció econòmica en el cas de la taxa de residus, ja que les famílies o persones que s'hagen acollit a les ajudes per pobresa energètica,n'estaran exempts del pagament. 

Rius ha volgut deixar ben clar que “tot aquest tipus de redistribucions i canvis tenen com a únic objectiu aplicar mecanismes de justícia tributària tenint en compte criteris de tipus socials o mediambientals, en aquest cas, de capacitat econòmica i proporcionalita