• En commemoració del Dia de l'Orgull LGTBIQ+ en la capital de la Plana Baixa, els dies 27 i 28 de juny se celebraran, ponències, taules informatives, i es procedirà a la lectura del manifest per part de membres del col·lectiu i autoritats municipals

  • Les jornades comptaran també amb activitats d'oci com un concert, una projecció cinematogràfica, una exposició fotogràfica i un paiporta popular, de manera oberta i gratuïta


Burriana.- (01-06-2024). L'Ajuntament de Burriana, a través de les regidories de Serveis Socials i Festes, liderades per les edils Isabel Monfort i Paloma Boix respectivament, organitzarà unes Jornades de l'Orgull, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ 2024. Estes activitats estaran obertes a la ciutadania i seran totalment gratuïtes.

 

L'esdeveniment, que se celebrarà a les proximitats del cámping de l'Arenal, comptarà amb diferents actes al llarg dels dies 27 i 28 de juny on hi haurà un concert, taules informatives sobre la diversitat sexual, ponències impartides pel col·lectiu, un paiporta popular, una exposició fotogràfica i la projecció de la pel·lícula “20.000 especies de abejas”, “un film reconegut en els Premis Goya amb 15 nominacions, rebent 3 d'estes estatuetes, en el qual la directora i guionista, Estibaliz Urresola Solaguren, aborda la problemàtica de la transsexualitat en la infància i que ha sigut triat pel propi col·lectiu local de la ciutat”, ha valorat Monfort.

 

 

Dijous, 27 de juny

 

Les jornades iniciaran a les 19:00h. amb una taula redona en la qual participaran diversos actors del col·lectiu LGTBIQ+; entre ells l'advocat, Rafael Molina, i el psicòleg, Eric Vilar, del Servei Orienta, l'oficina integral LGTBI de la Generalitat Valenciana, i tot això estarà moderat per la periodista Andrea Jarque.

 

Prèviament a la celebració de les Jornades de l'Orgull, a través de les xarxes socials municipals, es publicarà una ‘caixa de respostes’ perquè la ciutadania redacte suggeriments i preguntes del seu interés per a ser abordats en esta taula redona, i que posteriorment s'exposaran eixe dia per part de la moderadora.

 

A les 21:00h. tindrà lloc un paiporta popular, seguit de la sessió cinematogràfica de la pel·lícula “20.000 especies de abejas” de Estibaliz Urresola Solaguren, que donarà inici a les 22:00h. en la pantalla de projecció habilitada per al Cinema d'Estiu Payà.

 

 

Divendres, 28 juny

 

El dia següent, coincidint amb la celebració mundial del Dia de l'Orgull LGTBIQ+, a les 19:00h. es procedirà a la lectura del manifest, per part de membres del col·lectiu i autoritats municipals.

 

Més tard, a les 19:10h., s'inaugurarà l'exposició fotogràfica que s'emplaçarà al llarg dels arbres del cámping, aprofitant l'àrea natural. Anteriorment, es llançarà a través de les xarxes socials de l'Ajuntament de Burriana, la campanya de participació en esta exposició. Artistes i aficionats podran compartir les seues fotografies de temàtica LGTBIQ+ amb el hashtag #elamorsiempregana o #lamorsempreguanya, etiquetant al compte de l'ajuntament. El comité organitzatiu considerarà les millors obres que seran les que finalment s'exposen durant la celebració.

 

Paral·lelament, estaran a la disposició de tots els assistents diferents taules informatives sobre diversitat sexual amb diferents professionals multidisciplinaris, amb l'objectiu d'assessorar persones pertanyents al col·lectiu, els seus familiars i persones pròximes.

 

A més d'estes taules informatives, també es posaran a disposició altres estands que contindran llibres per a totes les edats que aborden temàtiques socials, de gènere o de diversitat afectiva.

 

Finalment, a les 19:15h. se celebrarà un concert del grup musical format per Andrea Alcalá i Fernando Redondo, Anderband, que donarà fi a les Jornades de l'Orgull al so d'èxits pop i himnes de la música indie, on el suport al col·lectiu i la seua visibilització seran la nota comuna.

 

La regidora de Serveis Socials, Isabel Monfort, ha assenyalat que “la reivindicació i la tolerància seran el cor de les Jornades de l'Orgull de Burriana 2024, però des de l'equip de Govern continuarem lluitant per la realitat social del dia a dia, i no deixarem d'apostar per iniciatives que fomenten la inclusió social per a tota mena de persones, independentment de com siga, la seua identitat o a qui estime”.

 

Des de l'Ajuntament hem elaborat esta programació consensuant-la prèviament amb els propis implicats en la lluita LGTBIQ+, de manera que a inicis del mes de maig ens vam reunir amb diferents veïns i integrants del col·lectiu perquè ens traslladaren les seues expectatives, peticions i suggeriments, i ha sigut la suma de totes estes les que han donat lloc a la programació que oferim”, ha afegit Boix.