-
Amb la missió de realitzar un seguiment continu de paràmetres clau de qualitat d'aigua
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha visitat el depòsit de proveïment d'aigua en la capçalera de la xarxa en els voltants del camí d'Onda, on l’empresa Facsa ha posat en marxa un sistema nou per a monitorar en temps real la qualitat de l'aigua que consumeixen les persones que viuen al municipi.
En la visita, l'alcaldessa, acompanyada pel regidor de Serveis Públics, Vicent Aparisi, i per representants de Facsa, Pascual Maximino, José Ramón Elorza i Alejandro Boado, han supervisat el punt de monitoratge que Facsa ha instal·lat en el depòsit de capçalera de Borriana que distribueix aigua a tota la població, l’objectiu del qual és realitzar un seguiment continu de paràmetres clau de qualitat d'aigua.
El dispositiu, que va començar a funcionar a finals de l’any passat, proporciona concretament informació de nitrats, pH i terbolesa, “paràmetres clau que s'afigen al mesurament de la concentració de clor lliure residual que Facsa ja tenia implantada en el mateix punt des de l'any 2011”, han apuntat els responsables de l'empresa.
El control en temps real d'aquesta ferramenta permet a la companyia una detecció immediata de qualsevol variació que poguera produir-se en la qualitat de l'aigua i, per tant, anticipar-se al problema i prendre mesures immediates. A més, en el depòsit, amb una capacitat de 6.000 m³, conflueixen diverses aportacions, per la qual cosa aquest control assegura també l'homogeneïtat de l'aigua subministrada en tot moment.
En aquest sentit, cal destacar que el seguiment és accessible tant des del panell instal·lat en el mateix punt de control, com des dels dispositius mòbils del personal de la brigada de Borriana i del Centre de Control 24 hores de Facsa.
Aquesta solució de monitoratge, juntament amb el telecontrol de les operacions i el recull de dades són part de les solucions tecnològiques que la companyia ofereix sota la marca Waternology Services by Facsa per a optimitzar els serveis i garantir un futur sostenible de l'aigua.
Amb aquesta millora, han assegurat des del govern municipal i Facsa, “Borriana s'avança al que estableix la Directiva Europea aprovada al desembre de 2020, que serà transposada en els pròxims mesos en un nou Reial decret de Qualitat d'Aigües de Consum”.
La nova legislació conté entre les novetats més destacables un reforç de la tendència evolutiva del control sanitari, que inclou la gestió preventiva com a pilar fonamental.
Prevenció que, segons han explicat des de Facsa, es traduirà en la necessitat de disposar de plans sanitaris dels proveïments i inclourà el monitoratge dels paràmetres clau de la qualitat de l'aigua com a peça fonamental del seguiment necessari per a assegurar una òptima qualitat en continu de l'aigua distribuïda.
L'alcaldessa ha posat en relleu durant la visita que aquesta iniciativa suposa una “ importantíssima millora qualitativa en el subministrament d'aigua potable del municipi, optimitzant el servei i assegurant-ne la qualitat en tot moment”.