Reunión participación y transparencia Generalitat-Ayuntamiento 2022
  • Representants de la Generalitat i del consistori s'han reunit en la capital de la Plana Baixa per a potenciar les polítiques participatives i la transparència


El regidor de Participació Ciutadana, Hilario Usó, i la regidora de Transparència, Maria Romero, han mantingut una reunió de treball a Borriana amb el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, i amb el sotssecretari de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i qualitat Democràtica, Cristian Veses, per a analitzar la situació de les seues àrees, així com per a acostar les diferents novetats iniciades per la Conselleria per a potenciar les polítiques participatives.

En la reunió han apel·lat al treball conjunt entre les diferents administracions, el teixit associatiu i la societat civil "per a afermar la cultura participativa i la difusió dels valors de la participació".

Així, després que els regidors han donat compte del treball que s'està realitzant en el Consell Social de la ciutat així com el programa municipal “Juntes Fem Borriana” per a millorar la comunicació interna i externa a l'Ajuntament, que es va posar en marxa gràcies a una subvenció autonòmica, han avaluat la situació de la transparència i participació municipal.

En la reunió han coincidit a valorar que la urgència de la situació de crisi derivada de la pandèmia mundial, va abaixar a un segon pla les qüestions relacionades amb la participació i la transparència i, a més, “ha tingut un fort impacte negatiu en la participació activa de la ciutadania i en particular de les entitats”.

També han posat en valor la necessitat urgent d'articular mecanismes que acosten la política al carrer, "fent-la més accessible i aconseguint que els més joves puguen sentir-se partícips d'un futur compartit amb la resta de ciutadans i ciutadanes".

Ara, han manifestat Romero i Usó, “tenint encaminada la recuperació econòmica i social, tornen a posar-se en el centre del debat qüestions com la participació activa i l'objectiu de reactivar la participació i reavaluar la transparència de l'Ajuntament, així com recuperar aquells projectes que havien quedat pendents, per a enfortir les polítiques de participació ciutadana de l'administració local”.

A més, s'ha analitzat la ferramenta autonòmica creada per a facilitar la burocràcia derivada del compliment de la Llei de Transparència per a les entitats privades i persones jurídiques, bé siguen empreses o entitats socials: la Plataforma TEP (transparència entitats privades).

Quant a la participació, els dos representants de la Conselleria han traslladat als regidors l'estat de l'avantprojecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme, de la qual ja hi ha disponible un esborrany d'avantprojecte de Llei i l'Informe de les consultes prèvies.

Els regidors també s'han compromès a adherir-se a la Xarxa de Governança Participativa Municipal creada per la Generalitat, ja que, segons la seua opinió, “el treball en xarxa resulta profitós sempre per a totes les parts i contribueix a consolidar les bones pràctiques en matèria de participació a través de les aliances i de compartir les experiències”.

Un altre punt exposat per a fomentar la participació ha sigut traslladar les qüestions abordades en el Consell Social de la ciutat, així com dels Premis Participa-Acció, guardons convocats per la Generalitat per a destacar projectes de participació ciutadana i foment de l'associacionisme, i als quals es convidarà les entitats locals a participar, igual que l'Ajuntament indagarà sobre la seua possible candidatura.

La reunió ha sigut valorada de forma molt positiva per totes les parts que han coincidit a manifestar “la bona coordinació que existeix actualment entre les dos administracions, amb el compromís de continuar en la mateixa línia de col·laboració per a contribuir a donar suport, “promoure i consolidar la cultura de la participació en l'elaboració de les polítiques públiques i fomentar l’educació en la participació.