Les Jornades Memorial Democràtic traslladen la seua agenda d'actes al Centre Municipal de Cultura La Mercé en la jornada de clausura d'avui dissabte, un espai que va albergar la presó provisional de Borriana després de la Guerra Civil i en la qual van estar recluses 3.668 persones.
Els actes s'han iniciat a les 19 hores amb la intervenció teatral “Les veus de l'oblit”, basada en els testimoniatges de veïnes i veïns de Borriana represaliats en la presó de la Mercé, a càrrec del grup de teatre La Medusa.
Després d'aquesta actuació teatral, s'ha descobert una placa commemorativa en homenatge a les dones i homes que van patir la persecució franquista per cercar la llibertat. Gracia Ventura, empresonada al costat de les seues germanes i cunyada després de la Guerra Civil i un nebot de Gracia Ventura, han sigut les encarregades de descobrir aquesta placa simbòlica, en record de les 271 dones i els 3.397 homes que van estar presos en les instal·lacions del CMC La Mercé des de 1939 a 1942, que en aquells anys va ser el Convent de la Mercé i la presó provisional de Borriana.
A l'acte ha assistit l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el Regidor de Cultura, Vicent Granel, regidors de l'equip de govern i nombroses famílies els membres de les quals van patir la repressió franquista.
A les 20 hores ha tingut lloc la inauguració de l'exposició “Més de 10 anys de Memòria” del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que arreplega les recerques i treballs realitzats per aquest col·lectiu des de la seua creació en 2004.
Aquesta exposició, que romandrà oberta fins al pròxim 1 de maig, mostra aquest passatge de la nostra història a través de personatges reals de les comarques de Castelló, els continguts de les quals apareixen seqüenciats per blocs temàtics. Diversos panells sobre el naixement dels grups de memòria històrica, testimoniatges i vitrines amb documentació dels represaliados, panells que tracten la lluita contra la impunitat i un quart bloc d'arxiu oral, patrimoni i simbologia franquista a Castelló conformen els continguts d'aquesta mostra homenatge als perseguits pel franquisme.
Les Jornades Memorial Democràtic, programades per la Regidoria de Cultura i organitzades per Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, han recordat la memòria històrica de Borriana a través d'actes que han tingut lloc entre el 6 i el 9 d'abril, entre els quals també s'han inclòs dues conferències.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha assenyalat que “aquest és un període de la nostra història que no ha de romandre en l'oblit i del com encara queden testimonis de primera mà que han de ser coneguts per tots. A través d'aquestes jornades hem reconegut la memòria d'aquells que van patir la dura repressió franquista i hem contribuït al seu record de manera simbòlica a través d'una placa commemorativa”.
Per la seua banda, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha explicat que “és de justícia que es normalitze aquesta situació amb accions públiques que pensem han de ser impulsades pels ajuntaments en col·laboració amb els col·lectius de memòria històrica. És una manera que simbòlicament es coneguen aquells capítols de la nostra història lligats al franquisme que en el nostre municipi va tenir greus conseqüències en les instal·lacions del que va anar la presó provisional de Borriana”.