La ballarina Paloma Gómez i el dibuixant Pedro Cifuentes compartiran la seua experiència amb l'alumnat
● L'artista Juan Poré apadrina una nova edició de l'activitat familiar pintura de guix en la Plaça de La Mercé


● La iniciativa Impuls a la Dansa o la mostra de Batucada també protagonitzaran la festa de benvinguda.

23.10.24 (Burriana). El Centre Municipal de les Arts de Burriana ha preparat una sèrie d'activitats per a donar la benvinguda al nou curs 2024-2025. Així doncs, durant els dies 25 i 26 d'octubre, el centre burrianenc ha organitzat diverses classes magistrals, actuacions i activitats a peu de carrer per a donar inaugurar el curs en gran.



Amb tot, les jornades inaugurals arrancaran el divendres 25 d'octubre amb la classe magistral de la ballarina Paloma Gómez, ex component del Ballet Nacional d'Espanya i reconeguda mestra de Dansa Espanyola a nivell nacional i internacional. La classe de Dansa Estilitzada, dirigida a majors de 13 anys, començarà a les 16.30 i tindrà hora i mitja de duració. Paral·lelament, el dibuixant de còmics Pedro Cifuentes compartirà la seua experiència i impartirà un taller a l'alumnat d'Arts Plàstiques (10-18 anys).


Per a tancar la jornada del divendres, el Teatre Payà serà l'escenari per al projecte “Impuls a la Dansa”, organitzat pel Festival Dansa València. A través d'aquest projecte, l'alumnat de música i dansa del CMA presenta un treball de mediació artística, protagonitzat pels artistes Mar García i Javi Soler.
“Burriana Scores” proposa un treball en escena en el qual l'eix central és la investigació de la relació entre so i moviment en escena. L'alumnat ha estat treballant al llarg de 8 sessions en les quals s'ha preparat el que es mostrarà en escena. La cita és a les 20.00 hores i l'entrada és gratuïta fins a completar aforament.

L'artista Juan Poré omplirà de color la Plaça de la Mercé



Per al dissabte 26 d'octubre, la festa de benvinguda del curs es traslladarà als voltants de la Plaça de La Mercé. A partir de les 11.30 hores, donarà el tret d'eixida l'activitat familiar “Decora amb guix”. Per segon any consecutiu, l'artista Juan Poré ha preparat un disseny que ocuparà la plaça i sobre el que el públic assistent podrà decorar amb guix, donant curs a la imaginació. Sens dubte, és una bona oportunitat per a gaudir en família d'una activitat artística.

A més, a partir de les 12.00 hores del migdia, el taller de Batucada del CMA realitzarà una exhibició a peu de carrer en la qual mostraran tot l'aprés a les aules. Cal esmentar que aquest activitat musical s'ha implantat en el centre aquest nou curs i ha tingut molt bona acceptació.

D'aquesta manera lúdica i artística,
“el Centre Municipal de les Arts dona per inaugurat el nou curs en el qual estem segurs que continuarem treballant per a ser un referent en l'educació artística, gràcies al treball de tot l'equip”, explica el regidor de Cultura, Jesús Albiol. Per la seua part, la directora del centre burrianenc, Ana Llopis, agraeix la involucració del professorat en les activitats, al mateix temps que convida a la ciutadania a participar en les activitats programades.

  • La directora del centre burrianenc, Ana Llopis, presenta el model interdisciplinari del CMA

 

21.10.24 (Burriana). El Centre Municipal de les Arts de Burriana ha participat en el 'II Congrés Internacional d'Escoles de Música i Arts Escèniques: Models d'Escoles, Entorns i Contextos', celebrat este passat cap de setmana en la seu la Unió Musical de Llíria. La cita educativa, organitzada per SEM-EE (Societat per a l'Educació Musical de l'Estat Espanyol), ha comptat amb la participació de nombrosos professionals del sector artístic no solament arribats de diferents punts d'Espanya, sinó també d'altres països com Argentina o Colòmbia.

 

Així doncs, Ana Llopis, directora del centre artístic burrianenc va exposar el model interdisciplinari del Centre Municipal de les Arts, en el qual intervenen Música, Dansa, Teatre i Arts Plàstiques. Este fet convertix al centre en únic a Espanya, ja que no existix cap altra entitat educativa de caràcter públic que compte amb les mateixes àrees d'ensenyament. Durant la seua intervenció, Llopis va explicar els pilars fonamentals sobre els quals se sosté l'actual projecte educatiu. Amb tot, el centre treballa per a democratitzar l'art i traure’l al carrer perquè la ciutadania conega el treball que es realitza a l'aula. També existix un clar impuls perquè la connexió entre les disciplines artístiques del centre siga una realitat i no es treballe com a compartiments estancs. A més, des de l'equip docent impulsen una formació de qualitat a l'aula que es complementa amb les experiències artístiques que brinda el centre i amb les classes magistrals amb professionals externs que s'organitzen regularment.

 

Al llarg de la ponència, Ana Llopis també va explicar cap a on es dirigix el centre i els objectius que té marcats l'equip. En concret, en l'àrea de Música, treballen per aconseguir que el Centre Municipal de les Arts compte amb un Conservatori Professional de Música, que seria la continuïtat clara als estudis actuals del Conservatori Elemental de Música Abel Mus. De la mateixa manera, en l'àrea de Dansa, també existix la meta a llarg termini d'aconseguir un Conservatori Elemental de Dansa que seria el pas previ als estudis professionals que es cursen en el Conservatori Professional de Dansa de Castelló. Cal esmentar que, actualment, el CMA està reconegut com a Escola Municipal de Música i com a Escola Municipal de Dansa per la GVA i, per tant, ja s'oferix una formació pautada i ordenada sobre la base d'uns objectius i continguts.

 

El futur de l'educació artística

 

Per a finalitzar la intervenció, la directora del centre burrianenc va presentar una descripció de com, des del punt de vista de l'equip docent, havia de ser un centre artístic del segle XXI. Adjectius com a útil, inclusiu, competent, diferenciador, digitalitzat, multidisciplinari o interconnectat van ser l'eix vertebrador d'esta part de la intervenció. Per a tancar, Ana Llopis, va destacar la importància que l'educació artística actual ha de ser, sobretot, generadora d'oportunitats per als estudiants i, des dels centres, “tenim el deure de treballar, dia a dia, per a ser un trampolí cap al món professional, ja que no té sentit formar a persones per a dirigir-les cap a la desocupació”.

 

Després de la ponència, la representant del Centre Municipal de les Arts va compartir taula redona amb Mamen Jiménez, Catedràtica d'Anàlisi i pràctica de repertori de dansa contemporània en el Conservatori Superior de Dansa de València Nacho Duato, i Anna Vernia, Doctora i pedagoga musical. Jiménez va posar sobre la taula els diferents punts forts i febles de la nova llei d'Educació i va obrir debat sobre la formació artística. En les intervencions també va destacar Antonio Narejos, en representació del Departament d'Ensenyaments Artístics del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esport.

 

Cal esmentar que, des de la Regidoria de Cultura, a la qual pertany el CMA, posen en valor el treball que s'està realitzant des de l'entitat. En paraules del Regidor de Cultura, Jesús Albiol, “tot el meu reconeixement per a l'equip del Centre Municipal de les Arts, que cada dia està al peu del canó per a aconseguir ser un clar referent en la formació artística i la participació en congressos d'este calibre, així ho reflectix”.

  • Del 18 al 20 d'octubre, Burriana acollirà un conjunt d'activitats entre les quals destaquen les desfilades medievals i templeres, el Nomenament de les noves Dames i Cavallers i danses medievals al carrer.

     

  • Este divendres a les 9:00h., ha donat inici la V Lectura del Cantar de Mio Cid en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Burriana


Burriana.- (18-10-24). Des del 18 al 20 d'octubre, Burriana retornarà a l'època medieval, celebrant la VIII edició de les Jornades Medievals de la Reconquesta, gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, liderada per Jesús Albiol.

 

Les associacions que participaran en esta edició són els Cavallers del Sant Greal de l'Alcalatén, l'Associació de Tambors i Bombos Templers de Castelló, el Grup de balls VIII Milla Medieval d’Utebo (Saragossa), el Grup GREHIZA (Grup de Recreacions Històriques de Saragossa), l'Associació Templera de Gavà (Barcelona), l'Associació Cultural Mare de Déu de la Salut Jaume I d'Alcublas (València), l'Associació Cultural Montegaudio d’Alfambra (Terol) i, les amfitriones, l’Encomanda Templera de la Plana i la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló (les dos amb seu a Burriana).

 

Divendres, 18 d'octubre

 

Este matí a les 9:00h, s'ha donat inici a estes recreacions històriques amb la V Lectura del Cantar de Mio Cid en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Burriana, amb la participació de diferents membres de l'equip de Govern, a més de membres de la Germanor de Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló.

 

Dissabte, 19 d'octubre

 

El dissabte, 19 d'octubre a les 17:40h., tindrà lloc la reunió de les associacions participants en el solemne acte del nomenament de Dames i Cavallers de la Germanor en la Plaça de la Mercé.Posteriorment, a les 18h. a l'Auditori Juan Varea, donarà principi l'acte de Nomenament de les noves Dames i Cavallers de la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló, que serà a càrrec de Pere I d'Aragó acompanyat de la seua esposa Inés d'Aquitània. Durant este acte, es recrearà la històrica firma d'aliança entre El Cid i el Rei Pere I d'Aragó i de Pamplona, que es va realitzar a Burriana al novembre de 1094.

 

En finalitzar esta trobada, donarà lloc a les 19:45h. la tradicional desfilada medieval pels carrers de Burriana que donarà inici en la plaça de la Mercé i continuarà per la plaça José Iturbi, els carrers Ausias March, Escorredor, Marí i La Carrera, fins a finalitzar de nou en la plaça la Mercé.Tot seguit, sobre les 20.00h., tindran lloc els nomenaments populars de xiquets i majors pels Cavallers de la Germanor, i després d'això, hi haurà balls medievals pels grups Octava Milla Medieval i renaixentista d’Utebo (Saragossa), Grup de recreació medieval Chorus Simul i Tambors Templers de Castelló, requerint en alguns d'estos balls la participació de públic.

 

Diumenge, 20 d'octubre

 

Per la seua part, el diumenge 22 d'octubre, a les 11.00 hores en l'Espai Cultural Sant Blai, es realitzarà l'acte solemne de Nomenament de Dames i Cavallers de l'Encomanda Templera de la Plana. Posteriorment, a les 11:45h., tindrà lloc la Desfilada Templera que transcorrerà fins la plaça Sant Blai, les calle Barranquet, Sant Serapio i plaça La Mercé.

 

Després d'este, se celebraran els nomenaments populars de Dames i Cavallers Templers i començaran, i a les 13.00 hores, s'oferirà una nova jornada de balls medievals pels grups Octava Milla Medieval i renaixentista d’Utebo (Saragossa), Grup de recreació medieval Chorus Simul i Tambors Templers de Castelló. Per a finalitzar, a les 13:45h. es cantarà l'himne Templer Senar nobis Domine.

 

Jesús Albiol, regidor de Cultura, ha afirmat que "els actes de recreació històrica no sols ens permeten connectar-nos amb el nostre passat, sinó que també són una oportunitat per a posar en valor el patrimoni cultural de Burriana. Volem convidar a tots els ciutadans i visitants a submergir-se en esta experiència única i conéixer millor la nostra història a través de desfilades, danses medievals i representacions que ompliran els nostres carrers de vida i història." “Un cap de setmana ple d'actes, que se sumen a les iniciatives de Assaborint Burriana i el II Rallye Ciutat de Burriana, que ajudaran a dinamitzar l'economia local, atraure visitants i enfortir el turisme” ha afegit Albiol..

 

  • La iniciativa, creada pel Festival Dansa València i que es mostrarà en el Teatre Payà el 25 d'octubre, aposta per descentralitzar la dansa i acostar-la a la ciutadania

 

16.10.24 (Burriana). El Centre Municipal de les Arts de Burriana se suma a una nova edició del projecte Impuls a la Dansa, iniciativa promoguda conjuntament per la Regidoria de Cultura i el Festival Dansa València. Així doncs, part de l'alumnat del Conservatori Elemental de Música Abel Mus i alumnat de la Escola Municipal de Dansa de Burriana són els protagonistes de l'estada de mediació dirigida pels artistes Mar García i Javi Soler en la qual l'eix central és la investigació de la relació entre so i moviment en escena.

 

Amb tot, durant 8 sessions formatives, l'alumnat del Centre Municipal de les Arts està treballant ferramentes per a l'expressió corporal, a través de la pedagogia recíproca entre el so i moviment. En este sentit, la residència artística pretén extraure moviment del so de dos maneres diferents: des de la interpretació d'una partitura musical en conjunt i des de la improvisació. D'esta manera, els artistes destaquen que treballar “des de la interpretació d'una obra musical escrita, des de la partitura, ens sembla interessant en tant que pretenem extraure el moviment a partir de l'anàlisi de la música, no sols en aspectes de ritme, tempo o melodia, sinó amb un focus clar en l'expressió corporal a partir de la informació que proporciona la partitura i la creació d'una escenificació a partir de la seua història i context”.

 

A més, els artistes Mar García i Javi Soler consideren que la improvisació des del moviment i el so “situa a la proposta com a dinàmica creativa i, per tant, pretén generar informació a partir del funcionament del mateix grup, buscant també una eixida de la zona de confort per a explorar altres estats del cos, de l'actitud i de la interpretació musical”.

 

Les sessions de creació s'estan desenvolupant en el Teatre Payà i en elles participen de manera voluntària l'alumnat de 3r d'Ensenyaments Elementals del Conservatori Elemental de Música Abel Mus i l'alumnat de 2n, 3r i 4t de Formació Elemental de la Escola Municipal de Dansa de Burriana. Com a fermall final al treball de camp, l'alumnat mostrarà el treball en l'escenari del Teatre Payà el pròxim 25 d'octubre sota el lema “Burriana Scores”.

 

Des de la Regidoria de Cultura, Jesús Albiol destaca la importància d'oferir activitats que complementen la formació i el treball a les aules: “En el Centre Municipal de les Arts tenim clar que, a més de la formació que marca el currículum oficial, hem d'oferir a l'alumnat activitats i iniciatives paral·leles que enriquisquen els seus coneixements i el seu desenvolupament com a futurs artistes, per això, apostem per fomentar la pràctica escènica”. Per la seua part, la directora del centre burrianenc, Ana Llopis, agraïx “la participació de l'alumnat en la iniciativa, la qual de bon segur resultarà molt fructífera i els aportarà una visió nova els coneixements artístics que ja posseïxen”.

 

Novetats del projecte Impuls a la Dansa

 

Impuls a la Dansa 24, en la seua tercera edició manté les dos línies de treball establides des de l'inici, la formació del col·lectiu de programadors d'espais escènics implicats i les estades i mediacions remunerades d'artistes i companyies valencianes. Enguany, junt a Burriana també participen les localitats d'Elx, Villena, El Genovés, El Puig de Santa Maria, Aldaia, Aielo de Malferit, Silla, Almassora, Meliana i Dénia, així com la Universitat Jaume I de Castelló.

 

El programa promou tres tipus d'estades: tècniques, de creació i de mediació. Les companyies i creadors participants són seleccionats per convocatòria pública. En les jornades disseminades al llarg de l'any, els programadors municipals visiten centres de referència i participen en diverses formacions tant teòriques com pràctiques, trobades amb el col·lectiu d'artistes implicats en el projecte, així com en una jornada final de reflexió i d'avaluació per a poder presentar millores en les següents edicions.

 

Enguany, una de les novetats fruit de la jornada de reflexió de 2023, ha sigut la posada en marxa d'una gira conjunta. Sota el nom Gira Impuls, l'espectacle “Dance is my heroine” de Cristina Gómez, participant en edicions anteriors del projecte Impuls a la Dansa, realitzarà en l'últim trimestre de l'any 11 actuacions per tot el territori, tenint la seua cita a Burriana el dia 1 de novembre de 2024 en el Teatre Payà.

 

 

 

 

 

 

 

El Premi consta de dos categories, una general i una altra per a estudiants de l'UJI. En les dos, el termini de presentació finalitza el 31 d'octubre de 2024.



● Els lliuraments es realitzaran en la Secció IV de l'Ajuntament de Burriana, de dilluns a divendres en horari de 9.00 a 14.00 hores.

 

 

(9.10.2024). Burriana.– El termini d'inscripció de projectes en els “Premis Ciutat de Burriana” 2024 està arribant a la seua fi. Esta iniciativa té com a objecte fomentar l'estudi i la investigació sobre la documentació o materials històrics relacionats amb la història local de Burriana.

 

Este concurs, organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, consta de dos categories, una general i una altra per a estudiants de la Universitat Jaume I; en les dos, el termini de presentació finalitza el pròxim 31 d'octubre de 2024.

 

Estos poden redactar-se tant en castellà com en valencià, sempre sent originals i no haver rebut premis en altres certàmens. Així mateix, en les dos categories del premi, els treballs resultants optaran a ser publicats a través de les edicions municipals, dins de la col·lecció “Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques”.

 

Els lliuraments es realitzaran en la Secció IV de l'Ajuntament de Burriana, de dilluns a divendres en horari de 9.00 a 14.00 hores.

 

El jurat es reunirà durant el mes de novembre per a seleccionar un projecte guanyador en cada categoria dels presentats. I la concessió dels premis es farà pública a través dels mitjans de comunicació locals, en el tauler d'anuncis municipal i en la web de l'Ajuntament.

 

Les investigacions han de presentar-se en un sobre de forma anònima, per la qual cosa no poden incloure la firma ni cap element que permeta identificar a l'autor, únicament ha d'aparéixer la inscripció "PREMI CIUTAT DE BURRIANA D'INVESTIGACIONS HISTÒRIQUES" seguida de la categoria corresponent. Dins d'este sobre, s'ha d'incloure un altre sobre tancat amb el títol del projecte en l'exterior i les dades del participant en el seu interior.

 

Categoria general

 

A la categoria general poden concórrer investigacions realitzades per persones físiques de més de 18 anys o treballs elaborats per un equip d'investigació format per diverses persones. No podran presentar-se les persones guanyadores de l'edició de l'any immediatament anterior al de la present convocatòria.

 

Esta categoria està dotada amb 2.000€, que s'abonen en dos parts, la mitat del premi en ser triat el projecte i l'altra mitat, en el moment que haja sigut depositat el treball final, que haurà d'entregar-se en el termini màxim d'un any natural des de la concessió de l'ajuda.

 

Estos projectes només es desenvoluparan en cas de ser premiats, i el seu objectiu ha de ser elaborar un estudi basat en la investigació o recopilació de fonts històriques per al coneixement de Burriana i el seu entorn immediat, com a eix central del treball.

 

Categoria Francisco Roca y Alcayde per a estudiants de l'UJI

 

En esta modalitat per a estudiants de fi de grau en Història i Patrimoni i en Humanitats de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), els alumnes que hagen realitzat la seua investigació acadèmica sobre Burriana, rebran el premi de 200€ en el moment que facen lliurament del treball.

 

A través d'este guardó, que busca promoure la investigació sobre la història local, l'ajuntament pretén difondre els resultats obtinguts perquè la ciutadania valore el seu patrimoni cultural i entenga millor el seu passat” ha recordat el regidor de Cultura, Jesús Albiol, qui ha valorat que “sempre hem de defendre les nostres tradicions, costums i cultura”.

L'esdeveniment serà també un emotiu homenatge a Juan Varea, una figura imprescindible en l'escena flamenca local. Varea, conegut pel seu lliurament a l'art flamenc i la seua dedicació a la difusió d'aquest gènere a Espanya

 

Burriana, 8 d'octubre de 2024 – La ciutat de Burriana es prepara per a viure una nova edició del seu ja tradicional Festival de Flamenc Juan Varea de Burriana, que en aquest 2024 aconsegueix la seua XVI edició. Aquest esdeveniment, que ha aconseguit consolidar-se com un dels referents de l'art flamenc a la Comunitat Valenciana, promet una edició carregada de talent, història i emocions. Amb un cartell de grans figures i un tribut als artistes que han marcat el gènere, el festival ret homenatge a l'essència més pura del flamenc.

 

Jesús Albiol, regidor de Cultura, destaca que “des dels seus inicis, el Festival de Flamenc de Burriana ha sigut un espai de trobada per als amants del flamenc i els grans artistes del gènere. Al llarg de les seues setze edicions, ha destacat pel seu compromís amb la promoció de la cultura flamenca i l'impuls de noves generacions de cantaors, guitarristes i balladors. Cada any, el festival ha sabut reinventar-se, oferint un programa d'activitats que abasta des de concerts fins a tallers i conferències, sempre amb l'objectiu d'acostar el flamenc i la figura de Juan Varea a la població de Burriana.

 

El XVI Festival de Flamenc de la capital de la Plana Baixa serà també un emotiu homenatge a Juan Varea, una figura imprescindible en l'escena flamenca local. Varea, conegut pel seu lliurament a l'art flamenc i la seua dedicació a la difusió d'aquest gènere a Espanya, ha sigut un motor fonamental en l'organització del festival des de la seua primera edició. El seu amor pel flamenc i el seu esforç per crear un espai de trobada per als artistes i el públic de Burriana han sigut clau per al creixement d'aquest esdeveniment, que hui es reconeix com un referent en el panorama flamenc nacional.

 

Una de les grans veus que engalanarà l'escenari del festival és la de María de la Mar Cobo, una cantaora de gran profunditat i sentiment. Amb una carrera marcada per la seua capacitat per a transmetre les emocions més intenses, Cobo ha recorregut els escenaris de tota Espanya, guanyant-se el respecte i l'admiració de la crítica especialitzada. La seua actuació en el festival de Burriana promet ser un dels moments més esperats, amb un repertori que recorrerà els pals més tradicionals del flamenc.

 

El toc de la guitarra flamenca estarà representat per Antonio Ramos, conegut artísticament com ‘El Bolita’. Aquest guitarrista ha forjat la seua carrera amb una tècnica impecable i un estil personal que l'ha portat a acompanyar a grans figures del cante i el ball flamenc. ‘El Bolita’ és un mestre en la interpretació dels diferents estils de la guitarra flamenca, des de les soleás fins a les alegries, i la seua participació en el festival serà una mostra del seu virtuosisme i dedicació a aquest art.

 

El festival comptarà també amb la presència de Don Miguel Borrull, una de les figures més emblemàtiques del ball flamenc. Al llarg de la seua carrera, Borrull ha fusionat la tradició amb una interpretació única que li ha valgut el reconeixement tant d'experts com del públic. Amb una trajectòria que abasta dècades d'actuacions en els més prestigiosos tablaos i festivals, la seua participació a Burriana és una oportunitat única per a gaudir del ball en la seua forma més pura i autèntica.

 

El festival servirà de marc per a la presentació del llibre de María Jesús Castro, titulat Un guitarrista flamenc per a la història. Aquesta obra, que ja es perfila com una referència per als amants del flamenc, recorre la vida i obra dels grans mestres de la guitarra flamenca. Amb una investigació rigorosa i una narrativa que atrapa, Castro revela anècdotes, influències i secrets d'aquells que han marcat el camí del toc flamenc.

  • El consistori ha preparat un acte solemne en la plaça Major que tindrà lloc a les 11.30h, on s'hissarà la bandera d'Espanya i s'interpretarà l'Himne Nacional

 

Burriana.- (5-10-24). L'Ajuntament de Burriana, a través de la Regidoria de Cultura, liderada per Jesús Albiol, ha organitzat la celebració del 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. Així, el consistori de la capital de la Plana Baixa ha preparat un acte solemne en la plaça Major que tindrà lloc a les 11.30h, on s'hissarà la bandera d'Espanya i s'interpretarà l'Himne Nacional.

 

Posteriorment, a les 12.30 h tindrà lloc a l'Església de la Mercè la missa de celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar que anualment celebra la Guàrdia Civil i a la qual assistiran membres de la corporació municipal. A més, com ja va succeir l'any passat, durant tota la jornada la bandera nacional onejarà a la part alta del Campanar.

 

El 12 d'octubre se celebra en tota Espanya la Festa Nacional, també coneguda com el Dia de la Hispanitat. Una jornada en la qual se celebra la unitat i la identitat del conjunt del país. Esta commemoració destaca la història, la cultura i el patrimoni espanyol, posant en valor la diversitat cultural i regional dels diferents pobles d'Espanya i la seua unitat com a país dins dels valors culturals i històrics que han aportat a tot el continent europeu. També, el 12 d'octubre commemora l'arribada de Cristòfor Colom a Amèrica en 1492, una fita que va marcar l'inici d'un vincle històric entre Europa i el continent americà. A més de la seua rellevància històrica, esta festivitat simbolitza la unió i la cooperació entre els països hispanoparlants. “Este dia és una ocasió per a reafirmar l'orgull nacional, ressaltant els valors comuns que unixen als espanyols al llarg de la seua història”, ha destacat Albiol.

  • Prop de 200 escolars passaran participen en el projecte concebut per a acostar l'art a la ciutadania

 

04.09.24 (Burriana). El Centre Municipal de les Arts ha donat inici a un nou cicle de tallers de dansa per als estudiants del municipi. Seguint la comesa de democratitzar la dansa i acostar-la a un públic més ampli, per l'aules del centre burrianenc passaran els estudiants de CEIP Pare Vilallonga, CEIP Novenes de Calatrava, CEIP Roca i Alcaide i CEIP José Iturbi, col·legi que s'incorpora este curs al projecte. També participen en la iniciativa els estudiants de l'IES Jaume I i de l'IES Llombai, així com els alumnes del CEE Pla d’Hortolans.

 

Les sessions d'aprenentatge a l'aula compten amb la dansa com a element central de les sessions, amb l'objectiu de potenciar les capacitats artístiques i habilitats motrius de l'alumnat. Esta activitat també oferix la possibilitat que l'alumne descobrisca els beneficis que l'art en general i la dansa en particular aporten al desenrotllament.

 

Amb tot, este primer quadrimestre, participaran en el projecte un grup d'escolars del CEIP Novenes de Calatrava i els del CEIP Pare Vilallonga. També participen en el projecte, l'alumnat de l'IES Jaume I. Per al segon període del curs, serà el torn del CEIP Roca i Alcaide i del CEIP José Iturbi. A nivell d'alumnat adolescent, a partir de gener del 2025, l'IES Llombai serà el protagonista d'esta activitat.

 

200 escolars passaran per les aules

 

Com a resultat, al voltant de 200 estudiants, tindran l'oportunitat de participar en estos tallers coordinats pel professor Antonio Jumillas, en col·laboració amb la professora Nuria Leis. Treballar aspectes com la creativitat, l'autoestima o la mobilitat són aspectes al voltant dels quals gira el dia a dia de l'aula. A més d'oferir coneixements a l'alumnat, l'activitat pot emmarcar-se dins del currículum escolar en l'assignatura d'Educació Física, com a apartat d'expressió corporal, i per això és de gran utilitat per al professorat dels col·legis i instituts que acompanyen a l'alumnat.

 

A nivell del treball que es realitza amb l'alumnat del CEE Pla d’Hortolans s'obri una porta clara cap a la integració en les arts. I és que un dels pilars del centre burrianenc és fer accessible l'art a tothom i, per a això, és necessari trencar barreres i donar cabuda a tot el món. En este sentit, des del centre es realitza una important labor en col·laboració amb el personal docent del del CEE Pla d’Hortolans.

 

Així doncs, des de la Regidoria de Cultura, “apostem clarament per obrir les portes del Centre Municipal de les Arts i rebre als estudiants del municipi, ja que estes classes a més d'oferir un primer acostament a la dansa, també suposen una oportunitat per a desenvolupar la faceta artística de l'alumnat”, explica el regidor Jesús Albiol. Per part seua, la directora del centre burrianenc, Ana Llopis, agraïx la involucració dels centres educatius del municipi en el projecte: “Treballem per a posar en valor els ensenyaments artístics i els beneficis que aporten al desenvolupament de l'alumnat, així com les capacitats individuals, per això, és fonamental el suport que ens brinden els centres educatius”.