- Presentarà i estrenarà l'obra guanyadora de l'II Concurs de Composició de Música Coral en Valencià de Burriana

- Demà, 30 de juny, a les 20 hores en el Racó de l’Abadia

 

La Coral Borrianenca celebra el seu Concert d'Estiu i presenta l'obra guanyadora de l'II Concurs de Composició de Música Coral en Valencià de Burriana. El concert gratuït tindrà lloc demà, 30 de juny, a les 20 hores en el Racó de l’Abadia.

La destacada formació coral, dirigida per Jordi Ràfols Duch, ha preparat una emocionant selecció de peces de cançó popular que abasten diversos gèneres musicals, des del tango fins a la música disco, passant per reconeguts temes del rock i el pop.

Durant l'esdeveniment, es durà a terme el lliurament del guardó al guanyador de l'II Concurs de Composició de Música Coral en Valencià de Borriana. El compositor Jesús Debón Alcodori rebrà el reconeixement per la seua obra titulada "Només quan tu no estàs". Aquest concurs, que promou la creació musical coral en valencià, ha sigut un èxit rotund, i la Coral Borrianenca s'enorgulleix de poder presentar i estrenar aquesta magnífica obra durant el seu Concert d'Estiu.

La Coral Borrianenca, amb la seua llarga trajectòria en l'àmbit musical, continua delectant al públic amb el seu talent i passió per la música coral. El seu Concert d'Estiu és una cita imprescindible per als amants de la música a Burriana i els seus voltants.

En aquest sentit, l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, convida a “tots els residents i visitants a gaudir d'una nit inoblidable de música coral i descobrir l'obra guanyadora de l'II Concurs de Composició de Música Coral en Valencià de Burriana”.

- El concert gratuït es realitzarà el pròxim dijous, 29 de juny, a les 20 h

 

El Cor Carnevale i el Grup de Danses Tradicionals La Arenilla s'uniran en un emocionant concert conjunt en el Racó de l'Abadia dijous que ve, dia 29 de juny. Aquest esdeveniment gratuït forma part del XX Programa de concerts intercanvis musicals, una iniciativa que busca promoure l'intercanvi cultural i artístic entre diferents agrupacions.

El Grup de danses La Arenilla, en qualitat d'amfitrió, donarà la benvinguda al Cor Carnevale, una formació convidada de renom. El concert començarà a les 20 hores i oferirà una variada selecció d'estils musicals, destacant especialment les cançons tradicionals de la Plana.

En la primera part del concert, el Cor Carnevale delectarà al públic amb el seu programa divers, presentant diverses peces musicals que abastaran diferents gèneres. Es posarà l'accent en les cançons tradicionals de la Plana, en un esforç per preservar i difondre el patrimoni cultural de la regió.

Per a la segona part del concert, el Grup de danses La Arenilla ha preparat un ampli repertori de balls tradicionals valencians. Els assistents tindran l'oportunitat de gaudir d'una magnífica exhibició dels balls típics de la Plana, l'Alt Palància i la Ribera, ressaltant la riquesa cultural i la tradició folklòrica de la zona.

Aquest concert conjunt marca l'inici d'una col·laboració entre el Cor Carnevale i el Grup de danses La Arenilla, que culminarà en un concert de tornada el mes de setembre, com a part de les celebracions de la Mercé.

En aquest sentit, l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, s'enorgulleix de “donar suport a iniciatives culturals d'aquest tipus, fomentant la integració i l'enriquiment mutu a través de la música i la dansa tradicional”. Així, l'edil ha convidat a “tots els amants de la música i la cultura a assistir a aquest esdeveniment únic i gaudir d'una vetlada plena de talent i tradició”.

- Es tracta d'una documentació manuscrita inèdita redactada per l'autor entre 1890 i 1930, tot i que l'autor va morir abans de poder publicar-la


L'Ajuntament de Borriana ha publicat la monografia històrica de Manuel Peris i Fuentes. Es tracta d'una documentació manuscrita inèdita redactada per l'autor entre 1890 i 1930, però abans de poder publicar-la l'autor va morir.

Manuel Peris va ser una important figura de final del segle XIX i principi del XX, va ser alcalde, jutge, diputat i regidor, adquirint una gran rellevància en el món polític, social i cultural de la Comunitat Valenciana, a més era un acabalat personatge que es va dedicar al món de la beneficència i la cultura.

Fruit d'això va redactar una història de Borriana, que ha estat transcrita i reproduïda per l'equip del Museu Arqueològic de Borriana tot respectant el format original de l'autor i els comentaris de l'època, que òbviament no responen a la realitat historicista actual i ni tan sols als conceptes actuals d'igualtat, inclusió, etc., però són un important testimoni de la manera de pensar de la societat borrianenca de l'època.

La publicació s’acompanya d’un annex actual en què es dona a conèixer la història de l'autor i es fa una revisió critica i actual de la seua monografia.

- Es realitzarà demà divendres, 16 de juny, de 9.30h a 14h en el Centre Municipal de Cultura de Borriana

- Les visites són gratuïtes per a totes les edats i no cal preinscripció

- La ciutat se suma així a les Jornades Europees d'Arqueologia


El Museu Arqueològic Municipal de Borriana participa enguany en les Jornades Europees d'Arqueologia amb una jornada de portes obertes en el seu laboratori, que es realitzarà demà divendres, 16 de juny, de 9.30h a 14h al Centre Municipal de Cultura de Borriana.

Les visites són gratuïtes per a totes les edats i no cal preinscripció. Al llarg de la jornada, els visitants podran conèixer de primera mà els treballs més rellevants que du a terme l'equip de conservació i restauració, actualment centrats en les importants troballes prehistòriques recuperades aquest mateix any en el jaciment de Sant Gregori.

Aquesta iniciativa s'emmarca en les activitats de les Jornades Europees d'Arqueologia dirigides per l'Institut Nacional d'Investigacions Arqueològiques Preventives francès (Inrap), que se celebren els dies 16, 17 i 18 de juny de 2023, organitzades a Espanya per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) i el Ministeri de Cultura i Esport (MCD), en què tots els actors relacionats amb l'arqueologia es mobilitzen perquè el públic descobrisca els tresors del patrimoni i de la investigació arqueològica.

- A través de dos subvencions, a l'Escola Municipal de Dansa i a l'Escola Municipal de Música Pasqual Rubert

 

La Conselleria d'Educació ha concedit subvencions al Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana (CMAV) de Borriana per un import global que ascendeix a 172.140 euros, que correspon a dos subvencions.

D'una banda, l'Escola Municipal de Dansa rebrà 78.816,19 euros, que un any més es converteix en la quantitat més elevada concedida de les 11 escoles que rebran subvenció de tota la Comunitat Valenciana, amb una diferència de quasi 38.000 euros amb la següent escola d'arts escèniques. La dimensió d'aquesta subvenció és fruit d'una escola amb un alumnat nombrós, de totes les edats, i una plantilla de professorat molt formada.

Així mateix, l'Escola Municipal de Música Pasqual Rubert, també integrada en el Centre, rebrà de la Generalitat 93.324,69 euros, una quantitat que la situa entre les cinc primeres de la Comunitat Valenciana, d'aproximadament 400 escoles que rebran subvenció.

Igual que l'escola de dansa, l'escola de música compta amb un alumnat molyt nombrós de totes les edats i un professorat molt format, així com una varietat instrumental molt destacable.

El CMA Martí de Viciana és un organisme autònom de l'Ajuntament la funció del qual és oferir una educació artística de qualitat orientada a la pràctica cultural sense límit d'edat i amb especial atenció a la infància, i desenvolupar una oferta àmplia i diversificada de formació musical, de dansa i d'arts plàstiques i escèniques.

La finalitat és fomentar, des de la infància, el coneixement i l’estima de la música, de la dansa i de les arts plàstiques i escèniques en general, i iniciar els xiquets en el seu aprenentatge des d'edats primerenques.

També ofereix una formació instrumental orientada tant a la pràctica individual com a la pràctica de conjunt, en el cas de música, i proporciona una formació musical complementària a la pràctica instrumental i una formació en el moviment i la dansa, i el teatre.

En el centre s'imparteixen ensenyaments de les disciplines artístiques com ara la música, la dansa, les arts plàstiques i el teatre. Per a xiquet i xiquetes d'1 a 7 anys, inclou un projecte que treballa conjuntament amb la música, la dansa i les arts plàstiques que s’anomena Jardí Artístic.

- Organitzat per l'Ajuntament de Borriana en col·laboració amb la Coral Borrianenca per a estimular l'ampliació del repertori coral en valencià i promoure la interpretació d'obres inèdites


El jurat del II Concurs de composició de música coral en valencià ha concedit el premi de 600 euros a l'obra “Sols quan tu no estàs” amb el lema Jedeal de la qual és autor Jesús Debón Alcodori.

L'Ajuntament de Borriana, en col·laboració amb la Coral Borrianenca, va convocar aquest segon certamen amb l'objectiu d'estimular l'ampliació del repertori coral en valencià i promoure la interpretació d'obres inèdites. Les composicions havien de ser en valencià, originals i inèdites, a quatre veus mixtes i la temàtica i l'estil lliure.

La composició premiada serà interpretada per la Coral Borrianenca en el Concert d’Estiu 2023 que se celebrarà el dia 30 de juny al Racó de l’Abadia.

Jesús Debón

Natural de València, Jesús Debón va cursar els estudis musicals en el Conservatori Superior de Música de València, i va realitzar cursos de perfeccionament amb Mario Monreal, Bruno Turner, Félix Lavilla, Miguel Zanetti, Wolfram Rieger, Alan Branch, Donald Sultzen. Ha estudiat composició amb Antón García Abril.

L'autor premiat ha intervingut en nombrosos concerts de Música de Cambra i en importants festivals, tant nacionals com internacionals. És el pianista acompanyant de l’“Orfeó Valencià”, “OVI” i “Xicotets Cantors de València“.

Així mateix, ha col·laborat amb formacions com “Perkumania Ensemble”, “Orquestra de Cambra d'Elx”, “Orquestra de Cambra Sta. Cecília” de Roma, “Grup Instrumental” de València, “Flos Florum” (Ministrers d'Hamburg), “Banchetto Musicale, “Silvester Quartet”, “Spanish Brass Luur Metalls”, "Orquestra de València" ,"Orquestra Simfònica de Castelló", "Orquestra de Cambra de València", "Orquestra Filharmònica Martín i Soler", "Màster Chamber Players" i músics de jazz com Ximo Caffarena, Juanjo Garcerá, Lucho Aguilar, Lluís Llario, Felipe Cucciardi i Perico Sambeat.

En el terreny didacticomusical ha intervingut com a ponent en les Universitats de València, Castelló, Huelva i Illes Balears. Ha sigut professor d'informàtica musical en el Curs Internacional Marià Puig de Torrent i també ha intervingut com a professor en cursos d'improvisació i aplicació de noves tècniques pedagògiques a través d'instruments electrònics i informàtica musical organitzats pels Centres de Formació del Professorat de la Conselleria de Cultura, així com en cursos organitzats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Ha sigut també col·laborador habitual d'editorials com Oxford University Press, Edelvives, Ecir, Voramar-Santillana, Bromera, Pearson i Tàndem en qualitat de compositor i adaptador musical. A més, és autor d’Escenes Musicals, material pedagògic per a instrumental Orff i també sis llibres amb repertori per a piano.

- El Teatre Payà acollirà les funcions dissabte que ve dia 10 i el diumenge 11 de juny

 

L'Escola Municipal de Teatre de Borriana presenta aquest cap de setmana al Teatre Payà la quarta edició de la Mostra de Teatre Musical “Musicalados 4”. Les funcions es realitzaran dissabte que ve dia 10 a les 22h i el diumenge 11 a les 18h.

Les dos representacions es realitzaran amb el sistema de taquilla inversa, i serà l'espectador qui decidisca el preu de l'espectacle una camí s’haja acabat. L'entrada és gratuïta i les últimes invitacions es poden adquirir una hora abans de la funció a les taquilles del Teatre.

Els alumnes dels grups infantil i adolescent de l'Escola Municipal de Teatre són els encarregats de la representació de l'obra amb fragments de musicals molt coneguts. L'espectacle serà la culminació del curs 2022-23, impartit per l'actor borrianenc Sergio Jiménez Pallarés.

Programació estival

A més, el Teatre Payà s'omplirà d'activitat diumenge que ve 18 de juny, amb el grup d'adults de l’Escola Municipal de Teatre que oferirà la representació de Salem. Mentre que el divendres 30 de juny està prevista l'actuació de la Coral Borrianenca al Racó de l’Abadia i el bureo del Centre Aragonés al CMC la Mercè.

Tota la programació estival es pot consultar en els punts d'informació que hi ha instal·lats en diferents zones de la ciutat i en la web <entradesborriana.com> en què, a més, es poden adquirir les entrades per als espectacles en què siga necessari.

- Proposa una reflexió a l’entorn dels models masculins amb la mostra “Macho Ibérico”, que serà inaugurada demà dijous 8 de juny a les 20.30 hores al CMC la Mercè

- Dins de les activitats proposades per a la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+


L'Ajuntament de Borriana inicia la reivindicació dels drets LGTBI amb una exposició que amb el títol “Macho Ibérico” proposa una reflexió al voltant dels models masculins i la seua evolució.

Aquesta mostra, comissariada per David Trullo, serà inaugurada demà dijous 8 de juny a les 20.30h, al CMC la Mercè, i es podrà visitar fins al divendres 25 d'agost.

L’exposició s'emmarca dins de les activitats proposades per a la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+, entre les quals s'inclourà la lectura d'un manifest el dia 28 de juny a les 19h.

David Trullo (Madrid, 1969) és artista visual i ha comissariat diverses exposicions. En el seu treball de fotografia i vídeo són temes recurrents l'estudi de la identitat de gènere i l'exploració de l'ús de la iconografia tradicional. Ha participat en fires d'art i festivals com a ARC, Estampa, Photoespaña, Art Miami i The Armory Show. En 2016 va publicar conjuntament amb Pablo Peinado el llibre d'imatges Una historia vertadera.

Per a aquesta exposició, David Trullo ha comptat amb obres de l'Arxiu Santos Trull, Jorge Bayo, Col·lecció Rafael Marañón, Col·lecció Milhomes, Col·lecció Juan Sánchez, Col·lecció Visible, Arthur Couilles, Carlos Domingo, Alessandra Faleggi, María Antonia García de la Vega, Javier Granados, Jorge López, Diego de los Reyes, Pablo San Juan i Olalla G. Valderriceda.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha convidat a tots els ciutadans i ciutadanes a la inauguració de l'exposició, per a unir-se a un conjunt d'activitats que donen visibilitat al col·lectiu LGTBI+. Unes celebracions fonamentals perquè recorden quant s'ha evolucionat com a societat i quant de camí queda encara per recórrer en termes de tolerància i acceptació de les diferències de cada individu.