• El pressupost ascendix a al voltant de 526.000 euros i les actuacions iniciaran unes infraestructures que pal·liaran les inundacions en episodis de fortes precipitacions en el municipi


Burriana.- (11.01.24). Burriana ha iniciat la primera fase per a l'execució del Col·lector de pluvials de l'Avinguda Cardenal Tarancón amb un pressupost que ascendix 525.412,21 euros. Unes actuacions necessàries per a executar una nova conducció d'aigües pluvials entre el punt d'abocament del projecte i el pou de registre P21, situat en la rotonda de la carretera del grau al costat de la zona comercial, així com l'execució d'un depòsit de desbastament i la d'un nou tram de la xarxa que formaran part d'unes noves infraestructures que pal·liaran les constants inundacions en episodis de fortes precipitacions.

Amb la primera fase de la xarxa de pluvials en l'Avinguda Cardenal Tarancón, s'inicia una de les primeres inversions dotada econòmicament en 2023, on el termini de finalització de les obres està previst al voltant de 5 mesos, per la qual cosa a principis de novembre d'este mateix any haurien d'estar concloses.

Estes obres se solaparan amb les actuacions de la segona fase que l'Ajuntament licitarà en breu, segons es contempla en el Pressupost General per a l'Exercici 2024, aprovat en ple extraordinari a la fi del mes de desembre la dotació econòmica del qual és de 670.000 euros aproximadament. Esta segona fase, contempla la connexió dels pous P21 i P19 i la construcció d'un tanc de tempestes que arreplegarà les aigües de pluja captades pels sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).

Cal recordar que esta és la primera fase del macroprojecte per a la construcció d'una Xarxa Separativa de Drenatge d'Aigües Pluvials que es desenvoluparà durant tres anualitats i que a la seua fi haurà aconseguit un import total pròxim als 3.200.000€. A estes actuacions, cal afegir per a 2024, la connexió del col·lector al carrer del Barranquet al riu amb una partida de 830.000 euros.

 

“L'equip de Govern dotarà a la ciutat d'unes infraestructures que permeten afrontar els episodis de fortes pluges amb les màximes garanties”, ha valorat el regidor d'Obres Públiques, Juan Canós, qui ha detallat que “la construcció de la Xarxa Separativa de Drenatge d'Aigües Pluvials és una mostra més d'un full de ruta clar a resoldre els verdaders problemes dels nostres veïns, problemes oblidats des de 2016, per l'anterior equip de Govern format per PSPV i Compomís”.

Burriana.- (11-06-2024). L'Ajuntament de Burriana i Facsa han posat en marxa la segona fase dels tractaments en el clavegueram per a combatre paneroles i rosegadors. Esta acció es porta a terme en coincidència amb l'augment de les temperatures, moment en el qual els insectes tendixen a ser més actius.

 

Des de l'inici d'esta campanya, s'ha observat una reducció significativa en els nivells de presència de paneroles i en l'activitat de rosegadors, la qual cosa reflectix l'efectivitat dels tractaments implementats fins a la data. Totes les dades recopilades estan sent georeferenciats, permetent una anàlisi detallada que servirà per a ajustar estratègies en futures intervencions.

 

Una de les principals novetats d'enguany és la rotació en el tipus de raticida utilitzat, mesura adoptada per a previndre l'aparició de resistències en la població de rosegadors.

 

En quant al tractament de paneroles, s'utilitzaran tres enfocaments diferents. En primer lloc, el tractament amb pintura insecticida que s'aplicarà en àrees amb una alta concentració històrica de paneroles, limitant-se a llocs específics on s'ha detectat una major presència. La pintura insecticida, amb una persistència de dos anys, ha demostrat ser efectiva en la prevenció d'infestacions.

 

En segon lloc, el tractament amb gels aliments que s'emprarà en zones on s'haja identificat la presència de ooteques (ous) de paneroles. Este tractament de major persistència que els polvoritzats tradicionals, garantix una protecció prolongada contra l'eclosió dels ous, evitant així la proliferació de la plaga. Finalment, el tractament mitjançant polvorització que crearà una barrera de protecció que afectarà els individus que intenten ascendir per les parets del clavegueram.

 

L'Ajuntament de Burriana i Facsa reiteren així el seu compromís amb la salut pública i el benestar de la ciutadania. La millora contínua de les estratègies de control de plagues és una prioritat, assegurant així un entorn més segur i saludable”, ha valorat el regidor de Via Pública, Mario Trullen.

Per a més informació, per favor, contacte amb el Departament de Salut Pública de l'Ajuntament de Burriana.

 

  • Com a novetat, l'oferta formativa inclou Iniciació a la música per a 6 i 7 anys, així com Balls Tradicionals Infantil, Funky Infantil i Flamenc Sènior

 

11.06.24 (Burriana). El Centre Municipal de les Arts de Burriana ha sigut el protagonista de les Jornades de Música i Dansa Tradicional Valenciana de Zorita del Maestrazgo. Així doncs, EL dissabte passat i diumenge, l'alumnat de Balls Tradicionals Valencians, de la mà del seu professor Xavi Ripollés, es va traslladar fins a l'esmentada localitat de la comarca dels Ports de Castelló per a difondre este patrimoni immaterial en forma de folklore valencià.

 

Les jornades van donar principi amb una mostra de danses tradicionals en la qual van participar alumnat juvenil i adult del centre artístic burrianenc, així com l'Agrupació Els Fadrins de la Censal de Castelló. La mostra, realitzada en la plaça de l'església de Zorita, va comptar amb un total de 30 ballarins que van interpretar danses de tota la Comunitat Valenciana. Durant una hora d'espectacle, el públic assistent va poder conéixer en primera persona la riquesa del folklore de la regió.

 

Per a completar les jornades, l'Ajuntament i el Centre Municipal de lEs Arts van organitzar un taller de dansa en el qual els assistents van poder iniciar-se en els balls de "Bureo". Baix els ensenyaments del professor Xavi Ripollés, els participants van anar aprenent els passos i mudances típiques del bureo i les van posar en pràctica amb el suport dels alumnes arribats des de Burriana i Castelló.

 

Cal esmentar que les jornades es van complementar amb activitats d'oci en les quals l'alumnat va poder realitzar un dinar de germanor en el Ermitori de la Mare de Déu de la Balma. A més, l'alumnat més jove va acudir a l'espai d'aventura "Saltapins" de Morella, on van gaudir donant curs a la seua adrenalina.

 

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, agraïx “la involucració de l'alumnat del Centre Municipal de les Arts i del professor Xavi Ripollés en la celebració d'estes jornades en les quals s'ha impulsat i lloc en valor una cosa tan important per al patrimoni cultural com les danses tradicionals”. Així mateix, la directora del centre burrianenc, Ana Llopis remarca que la dansa tradicional “està prenent impuls entre les noves generacions d'adolescents i mostra d'això és la demanda que hem experimentat en el centre en esta activitat, la qual cosa és fonamental per a garantir la seua preservació”. I és que si hi ha persones interessades a continuar aprenent, “les nostres danses tradicionals mai cauran en l'oblit”, apunta Ana Llopis.

  • Coincidint amb el Dia Internacional del Modernisme, el consistori llança una línia de subvencions nova per a la rehabilitació de façanes, il·luminació i interior de les joies arquitectòniques del cor de la capital de la Plana Baixa


Burriana.- (10-06-2024). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Patrimoni dirigida per l'edil Alejandro Clausell i coincidint amb el Dia Internacional del Modernisme, ha presentat el Pla de Recuperació del centre històric de la ciutat. Així, el consistori ha llançat una línia de subvencions amb la finalitat de rehabilitar i il·luminar façanes, juntament amb actuacions a l'interior de les joies arquitectòniques del cor de la capital de la Plana Baixa.

 

D'esta manera, l'equip de Govern fa el primer pas dins de l'estratègia marcada al llarg dels pròxims anys per a posar en valor les vivendes històriques de la ciutat i crear un museu a l'aire lliure que contemple totes les façanes úniques de Burriana fruit dels anys daurats de l'exportació de l'agrícola.

 

Línia de subvencions

 

La línia de subvencions posada a la disposició dels propietaris dels immobles amb façanes protegides ascendix a 50.000 euros. La concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, té com a objectiu fomentar la conservació i posar en valor el patrimoni arquitectònic local i especialment els edificis protegits situats en el Conjunt Històric de la ciutat de Burriana.

 

L'objecte de subvenció seran les inversions que realitzen les persones beneficiàries en treballs de rehabilitació, pintura, il·luminació ornamental o reformes interiors executades sobre els edificis protegits

 

Únicament s'admetrà una sol·licitud de subvenció per edifici cadastral i cada sol·licitud podrà ser subvencionada, segons la línia respectiva, en diferents percentatges. En el primer cas, es dotarà d'un 80% del pressupost protegible per a la reparació de revestiment, pintura i obres de rehabilitació de façana. En el segon cas, també fins a un 80% del pressupost protegible serà destinat per a il·luminació ornamental. I finalment, per al tercer dels casos, es dotarà de fins a un 60% del pressupost per a les reformes i rehabilitacions de l'interior de l'immoble. Tant en el cas que s'opte per una o per diverses línies, el límit màxim de la subvenció serà de 15.000 euros per vivenda.

 

Il·luminació

 

Una altra de les novetats de la iniciativa és que aquells propietaris, arrendataris amb permís del titular de la propietat o les comunitats de propietaris d'immobles protegits inclosos en el Conjunt Històric de Burriana, que estiguen interessats a instal·lar il·luminació ornamental en les seues façanes, han de saber que una vegada estiga en funcionament, si així ho consideren s'oferirà la possibilitat de connectar-la a la il·luminació pública general i per consegüent, no tindrà cost en la factura de la llum per als propietaris.

 

Pròximes reunions amb entitats del sector financer i immobiliari

 

La regidoria de Patrimoni té previst reunir-se pròximament amb una sèrie d'entitats del sector financer establides en la capital de la Plana Baixa juntament amb empreses del sector immobiliari amb la finalitat d'establir sinergies entre propietaris i possibles inversors, a més d'analitzar la possibilitat de potenciar línies de crèdit avantatjoses fonamentades en l'interés general de la ciutat. “Burriana té una alta demanda de joves i professionals que volen viure en el centre històric de la ciutat però l'oferta actual no cobrix estes necessitats”, ha valorat Clausell, qui ha afegit que “un centre sense activitat i amb immobles tancats, és un centre sense vida i este Pla de Recuperació del centre històric retornarà la vida i el pols al cor de la nostra ciutat”.

 

Propietaris

Fruit dels anys daurats de l'exportació citrícola, Burriana va ser un dels municipis amb més població llicenciada de la província de Castelló. Per això, a conseqüència del període econòmic més expansiu de la capital de la Plana Baixa i de les oportunitats laborals que oferien altres grans ciutats d'Espanya, molts d'estos joves altament qualificats van establir la seua residència habitual lluny de Burriana. Ara, des del consistori s'està localitzant, un a un, als prop de 200 propietaris i hereus de les joies arquitectòniques del modernisme, afectades per estes línies de subvencions que estaran disponibles els pròxims anys, per a remetre'ls una carta informativa sobre els avantatges de posar en valor estes propietats. En l'actualitat, moltes d'elles, es troben tancades i en desús, per la qual cosa es “pretén seduir, convéncer i ajudar a aquells propietaris que estiguen interessats a retornar l'esplendor a una part molt important de la nostra història i patrimoni”, ha detallat el regidor.

 

Ciutat de Museus

L'objectiu últim del Pla de Recuperació del centre històric és posar en marxa el museu modernista a l'aire lliure, dins d'una estratègia global de convertir a Burriana en una “Ciutat de Museus”. De la mateixa manera evitar el declivi que patixen moltes urbs en la seua zona més cèntrica a causa de la deterioració i abandó dels immobles. Un nou espai, que retorne al visitant a l'esplendor del passat històric del municipi per a reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme que permetrà descobrir esta fascinant moda que tant va significar per a la ciutat. Un trajecte que permetrà conéixer encara més la localitat a través dels edificis més destacats del Modernisme, testimonis de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja a principis del segle XX, en el qual hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una autèntica revolució per al desenvolupament i l'urbanisme de la ciutat.

 

D'esta manera, es pretén crear “un passeig i un trajecte a la disposició de visitants i turistes, que oferisca una experiència única a la província, dotat de cartells informatius amb dades històriques i rellevants sobre els immobles, així com de façanes ornamentadas que doten de bellesa i valor afegit al centre històric del municipi” ha destacat Clausell.

 

Burriana (07-06-2024). Les platges del Grau-Malvarrosa i L'Arenal han sigut premiades amb el distintiu de qualitat la bandera Qualitur 2024 per la seua aposta per l'excel·lència. Estos distintius se sumen a les recentment obtingudes Banderes Blaves en les dos platges i la bandera ECOPLAYAS a la platja de l'Arenal.


La regidora de Turisme i Medi Ambient, Noelia Peris, ha sigut l'encarregada d'arreplegar la bandera en l'acte oficial de lliurament per part de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, celebrat a Altea i que ha comptat amb l'assistència de representants dels 39 municipis de la Comunitat Valenciana premiats per la qualitat dels seus servicis i gestió a les seues platges i cales.


La Generalitat, a través de Turisme de la Comunitat Valenciana, reconeix mitjançant la Bandera Qualitur, l'esforç dels municipis que oferixen platges amb aigües netes i arenes cuidades, mesures de vigilància, servicis higiènics, equipaments lúdics, mesures de protecció ambiental i la garantia de la seua accessibilitat universal.

07-06-2024 (Burriana). La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de BUrriana ha presentat la nova programació per als mesos de juny i juliol. Un total de tretze activitats de teatre, dansa, música i exposicions componen la proposta que engloba activitats per a tots els públics.

 

Durant el mes de juliol, com és habitual, arribarà a una nova edició del cicle de teatre a la Torre de la Mar, que enguany aconseguix la seua denovena edició en esta ubicació. “A la fresqueta” presentarà enguany com a novetat un canvi en el seu horari d'inici, ja que els espectacles començaran a les 22.30 h, en lloc de les 23:00h. com era habitual. El cicle s'iniciarà el divendres 5 de juliol amb “Festa Pop” de la Companyia Pop’s Corn. El divendres, dia 12 de juliol, arribarà a la Torre de Mar el mag Nuel Galán amb el seu espectacle “Sin límites”. Per al divendres, dia 19 de juliol, la Troupe Malabó presentarà “Sonata Circus”, i per a tancar el cicle el següent divendres, 26 de juliol, Rafa Maza presentarà el nou espectacle del seu personatge estrela, Fabiolo, en “El genoma del pavo”. Tots els espectacles del cicle de teatre seran gratuïts.

 

El Centre Municipal de les Arts de Burriana tindrà un paper destacat este pròxim mes de juny amb els festivals de final de curs de les especialitats de música, que es realitzarà el dia 13 de juny a les 18.30h. en el Teatre Payà, i el final de curs de dansa, que tindrà lloc també, en el nostre teatre el dijous dia 20 de juny a les 18.30 h. En quant a les arts plàstiques, el dijous 13 de juny a les 18.30 h en el claustre del CMC La Mercè, tindrà lloc la inauguració de l'exposició de final de curs. La sala d'exposicions del nostre centre cultural acollirà l'exposició de l'alumnat del Cicle Superior d'Artista Faller i Construcció d'Escenografies de l'IES Jaume I. La inauguració serà el dijous dia 13 de juny a les 19.30 h. El divendres dia 28, a les 22:00h, i el dissabte, dia 29 de juny a les 19:00h, l'associació Per tant teatre representarà “Musicalados 5” en el Teatre Payà. El diumenge 30 de juny a les 20:00h, també en el Teatre Payà, la Coral Borrianenca cantarà el seu concert d'estiu, dins de la celebració del seu quaranta aniversari. Per al dijous 4 de juliol a les 20 h, en el Teatre Payà, l'Estudi de Dansa Luisa Piquer ha preparat el seu espectacle final de curs que portarà per nom “Cuentos y leyendas”. Durant les dates estivals tindrà lloc la sexta edició del Festival de Música Juan Gual Esteve, entre el 30 de juny i el 7 de juliol.

 

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, anima a “la ciutadania a participar de les activitats programades durant per als mesos de juny i juliol, conformada per una programació variada i amb actes perquè tots els públics puguen gaudir de la cultura que es realitza per i per a la nostra ciutat”.

  • El taller formatiu tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de juny en el Centre de Formació de la Policia Local de Burriana i serà impartit per un tècnic de la Direcció General de Trànsit juntament amb un Agent de Policia Local


Burriana.- (07-06-2024). L’Ajuntament de Burriana, en coordinació de les regidories de Seguretat Ciutadana i Família, dirigides pels regidors Antonio Ferrándiz i Beatriz Conejero respectivament, impartirà un curs de seguretat viària dirigit a persones majors. El taller formatiu tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de juny en el Centre de Formació de la Policia Local de Burriana, situat en Av. Corts Valencianes al costat del Centre d'Atenció Primerenca CAT, i serà impartirà un tècnic de la Direcció General de Trànsit juntament amb un Agent de Policia Local de Burriana.

 

En la formació, el col·lectiu de la ciutat d'edat més avançada, desenvoluparan activitats en les quals actualitzaran i adquiriran coneixements sobre la seguretat viària. Este curs, denominat "Itineraris", ha sigut desenvolupat per la Direcció General de Trànsit.

 

"L'Ajuntament de Burriana, contínua amb la seua aposta per millorar la seguretat viària en el municipi”, ha explicat Ferrándiz. Per la seua part, Conejero ha agraït “la predisposició mostrada en la reunió mantinguda amb els representants de les diferents associacions de majors de Burriana, on els van presentar este curs.

 

  • Durant els dies 14, 15 i 16 de juny, la capital de la Plana Baixa reviurà el seu patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme


Burriana.- (06-06-2024). Durant els dies 14, 15 i 16 de juny, Burriana viatjarà en el temps amb les III Jornades Modernistes i de recreació històrica ‘Burriana, París i Londres’, organitzades per la regidoria de Turisme en col·laboració amb el Centre Municipal de les Arts i l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes, i que faran reviure l'esplendor d'aquells majestuosos anys de principis del segle XX mitjançant xarrades, exposicions, recreacions històriques,teatre, ball i activitats infantils.

 

Les jornades històric-culturals donaran inici el divendres, 14 de juny a les 18:00h., amb la inauguració oficial de les jornades a la Casa Reig (Centre Social Caixa Rural de Burriana), en la qual s'oferirà una conferència i diferents exposicions-recreacions. El día següent, 15 de juny, tindran lloc un concurs de dibuix infantil i una recreació itinerant per part d'un grup ciclista modernista, que repetirà esta exhibició a la vesprada i el matí de l'endemà.

El mateix 15 de juny, a les 12h., i més tard a les 18:00h., es realitzarà una obra de teatre itinerant per part dels alumnes de Teatre del Centre Municipal de les Arts de Burriana titulada “Burriana, París o Londres?. Estos 8 alumnes, que van començar a assajar el mes de febrer passat, van ser prèviament seleccionades després d'un cásting i juntament amb músics representaran esta obra escrita i dirigida per la professora del centre Rebeca Izquierdo.

Els diferents passes es realitzaran en el Pavelló de la Música del Camí d’Onda, Carrer Sant Vicent, a l'interior de la Casa Reig, i el Mercat Municipal. Per a poder accedir a la representació que es realitzarà a l'interior del Centre Social Caixa Rural de Burriana, es podran adquirir les entrades a través de www.entradadirecta.com de manera gratuïta i fins a completar l'aforament.

Posteriorment, tindrà lloc una trobada modernista en el Mercat Municipal, on es congregaran tots els participants en les activitats del matí, a més de visitants i veïns que vulguen acudir a la multitudinària reunió. A la vesprada, també s'oferirà una xarrada historicoartística en el quiosc modernista sobre el Camí d’Onda a principis del segle XX. Per a finalitzar, el Mercat Municipal tornarà a ser el punt de trobada de participants i espectadors.

Finalment, el 16 de juny, a més de les exposicions “El ajuar de la Burriana modernista” i “el cinematógrafo en la Burriana modernista” a la Casa Reig, a les 11:00h., s'oferirà una exhibició de balls modernistes en el Pavelló de la Música del Camí d’Onda per part del Grup de danses Sant Jordi d’Alcoi. Posteriorment, es farà lliurament de premis del concurs de dibuix “Dibujando el Modernismo” a les 12:00h. en el mateix emplaçament, i finalitzarà amb un nou passe de l'exhibició de balls modernistes.

 

La regidora de Turisme, Noelia Peris, assegura que “Burriana es convertirà en un plató en el qual el nostre ric patrimoni arquitectònic serà l'escenari d'un viatge immersiu al passat, on es podrà gaudir de Burriana d'una manera única i original”.“Un trajecte que permetrà conéixer encara més la localitat a través dels edificis més destacats del Modernisme, testimoniatges de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja a principis del segle XX que va significar una autèntica revolució per al desenvolupament i l'urbanisme de la ciutat”, ha afegit l'edil.

Per part seua, l'Alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, ha declarat que “este tipus d'iniciatives posen en valor la nostra història i el llegat del nostre municipi. Una època d'esplendor gràcies a l'exportació agrícola que tenim el deure de protegir i enaltir a visitants i futures generacions”.