Aquesta setmana arranquen els treballs de restauració de les finestres arqueològiques en l'entorn de Sant Blai a Borriana per a acabar per complet amb el que serà el Jardí Arqueològic de l'Hospital. En les quals es mostraran el paviment de l'antic hospital, una de les habitacions i un pou àrab que també s’ha trobat en l'excavació.
Així ho ha anunciat el regidor de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, que ha indicat que la setmana passada van acabar les obres de condicionament del nou espai verd de l'entorn de Sant Blai, denominat ‘Jardí de l'Hospital’, amb els últims treballs de la posada a punt de “tota la jardineria, que és un dels aspectes més atractius de la plaça, la pintura i la col·locació de bancs i papereres”.
Aquesta actuació, ha destacat, ha permès recuperar “un espai degradat de Borriana i s'ha convertit en una plaça que revitalitzarà l'entrada a la localitat i el barri que porta el nom del nostre patró, i que havia estat oblidat fins ara”.
Amb un import de més de 430.000 euros, es tracta, segons Vicent Granel, “d’una de les inversions més importants fetes a Borriana” cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), inclosa en l'Estratègia EDUSI en el marc de de el Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, per a “rehabilitar l'ermita de Sant Blai, la plaça annexa i el carrer adjacent”.
Concretament, les obres han consistit en la rehabilitació de les tres façanes exteriors de l'ermita i, especialment, les dos que han estat adossades a habitatges durant molts anys. A més de la instal·lació d'il·luminació nocturna i la rehabilitació de les façanes confrontants amb jardins verticals. Prèviament, es van fer els treballs de connexió d'aigua basats en la instal·lació de les canalitzacions de desguàs necessàries per a evacuar l'aigua de pluja de la mateixa plaça.
També inclou, ha detallat el responsable municipal de Cultura i Patrimoni, “la recuperació de la història a través del disseny de la nova plaça. L'entrada al 'Jardí de l'Hospital', que és com es denominarà ara l'entorn de l'ermita, es fa a través d’una porta de la façana que representa l'antic hospital”.
Respecte a la zona que ocupava la banda de música, segons ha precisat, “s'ha col·locat una pèrgola per a realitzar activitats culturals i musicals. També s'ha dissenyat una font que tindrà un especial protagonisme durant la celebració de la popular Font del Vi, eix de les celebracions del matí del 3 de febrer durant la festivitat de Sant Blai”.
El projecte, realitzat pel despatx d'arquitectes el Fabricante de Spheras i la constructora Bluedec, ha aconseguit fusionar el carrer annex amb una escalinata, que comunica amb la plaça, en la qual es troben diverses zones diferenciades de l'antic jardí de l'Hospital, el que era l'edifici de l'hospital i la zona posterior de l'ermita.
Restauració finestres arqueològiques
Gràcies a les excavacions arqueològiques inicials, ha aclarit Granel, el projecte original s'ha modificat per a introduir part del jaciment en el jardí actual. Per a la qual cosa, ha explicat, s'han creat “dos finestres arqueològiques en les quals es mostrarà el paviment de l'antic hospital, una de les habitacions i un pou àrab que s’ha trobat en l'excavació”.
Tot això, a més, s’acompanyarà de plaques explicatives i divulgatives de les troballes, i el que suposa el projecte que s'ha realitzat. Sobre aquest tema el regidor ha avançat que aquests treballs “es realitzaran durant les pròximes setmanes per a acabar per complet amb el que serà el Jardí Arqueològic de l'Hospital”.