Exposición de la pintura geométrica del Museo de Arte Contemporáneo de Vilafamés
  • Dimecres que ve 20 d'octubre «Pintura geomètrica» obrirà les portes en el CMC la Mercè

Dimecres que ve 20 d'octubre a les 19 hores, el CMC la Mercè inaugurarà l'exposició «Pintura geomètrica», una selecció dels fons d'art geomètric del Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni (MACVAC) de Vilafamés.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha assegurat que aquesta és una oportunitat perquè els veïns i veïnes de Borriana “puguen contemplar una part dels fons d'un dels museus més importants de la província”. Per això, ha animat a “contemplar des del CMC la Mercè aquesta finestra al MACVAC que estarà oberta fins al 28 de novembre”.

La mostra té com a eix l'abstracció geomètrica, que es dona quan la raó, la lògica i el càlcul organitzen l'obra i la forma i el color revelen equilibri i unitat. Sota aquesta premissa s'emmarquen etiquetes com l'op art, l'art cinètic o l'art normatiu, que es troben dignament representats al MACVAC.

Es tracta d'uns estils que tenen el seu origen en la dècada de 1960, que va suposar per a l'art la introducció i el desenvolupament de tendències que obrien vies cap a l'abstracció o buscaven l'objectivitat i la norma racional geomètrica.

Seguint l'impuls geomètric, en 1960 s'obria a València l'exposició «Art normatiu espanyol», amb obres, entre d’altres, del Grup Parpalló, l'Equip 57 i l'Equip Córdoba. La mostra va ser impulsada per Vicent Aguilera i Cerni, que tornava a demostrar la seua inquietud com a agitador artístic.

Vuit anys més tard es va realitzar la primera mostra d'un altre nou grup, Abans de l'Art, que es va plantejar també les relaciones art-ciència i es va instal·lar en les vinculacions entre constructivisme, art cinètic i optical art.

Una bona part de les creacions seleccionades per a l'exposició que arriba al CMC la Mercè pertanyen als anys d'esplendor d'aquestes tendències, perfectament combinades amb unes altres que demostren la pervivència en el temps de les preferències geomètriques.

En l'exposició del CMC la Mercè, que presentarà en la inauguració Rosalia Traver Esclapés, directora del MACVAC, es podran vore obres de José María Yturralde, Pepa Caballero, Fuencisla Francés, José Luis Ferrer, José L. Gómez Perales, Carolina Valls, Luc Peire, Jaume Rocamora, Wences Rambla, Soledad Sevilla, Joaquín Michavila, Ricardo Fernández i Maria Aranguren.

El MACVAC

El Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) es va crear en 1969, encara que es va inaugurar oficialment en la seu actual en 1972. En aquells moments es denominava Museu Popular d'Art Contemporani de Vilafamés, i va nàixer gràcies a la tasca del reconegut crític d'art Vicent Aguilera i Cerni, el seu fundador i primer director.

Aguilera Cerni, juntament amb l’alcalde d’aleshores de Vilafamés, Vicent Benet, van aconseguir posar en marxa un projecte singular i inèdit a l'Espanya de l'època, un museu que actualment és considerat un referent en l'àmbit de l'art contemporani, i que compta amb un gran prestigi tant en l'àmbit nacional com internacional.