-
L'Institut Valencià de Cultura proposa companyies emergents amb l'objectiu de programar en les diferents ciutats
Borriana acull des d'ahir dimarts i fins avui dimecres una trobada organitzada per l'Institut Valencià de Cultura entre els programadors del Circuit Cultural Valencià amb el títol Emergent-cies, amb l'objectiu de donar a conèixer les companyies i obres emergents en l'actualitat.
Al voltant d'una seixantena de professionals de la cultura es reuneixen al Teatre Payà de la capital de la Plana Baixa per a conèixer les propostes més innovadores de les companyies d'arts escèniques a la Comunitat Valenciana.
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Cultura, Vicent Granel, van donar la benvinguda als programadors i programadores del Circuit Cultural Valencià, acompanyats pel director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.
En la intervenció, l'alcaldessa ha elogiat la iniciativa com “un espai de reflexió per a valorar idees, projectes i trajectòries, i reivindicar la cultura com a eina de transformació”. A més, ha agraït el treball dels gestors i tècnics culturals municipals que amb la seua labor “ajuden a portar la cultura a tots i cadascun dels racons de la Comunitat Valenciana, perquè sense cultura no hi ha passat, i sense passat difícilment pot un poble tindre futur”.
També ha manifestat que el govern municipal de Borriana “continuarà treballant per al futur, i ho farà a través del seu compromís ferm en la promoció i el foment de la cultura en tots els seus vessants com a eix fonamental del desenvolupament integral de la ciutadania”. Alhora, ha reiterat el “crucial paper” de les corporacions locals en la “democratització de la cultura”.
Per la seua part Granel ha destacat que és “una bona oportunitat que Borriana puga acollir aquest tipus de trobades que concentren el sector cultural valencià”, i ha afegit que “cal aprofitar aquestes sinergies per a continuar treballant en la línia que ho està fent Borriana, de programar durant tot l'any amb companyies valencianes i vore les propostes culturals que poden arribar a les nostres ciutats”.
Així mateix, ha subratllat el paper que compleixen els gestors culturals en els municipis “amb un enorme potencial en la construcció de ciutat i ciutadania per a enfortir i consolidar els processos culturals, i com a transmissors i dinamitzadors de cultura”.
La jornada d'ahir va ser el torn dels programadors del Circuit Teatral Valencià i va comptar amb una extensa programació de tres espectacles al matí i tres més a la vesprada, amb Peus dalt de la companyia Spinish circo, La casita de la companyia de Lia Herbor, Non sun qualis eran de la companyia de dansa d'Alicia Reig i Toni Prats, El perro (mutante) del hortelano d'Emma Lobo, Cadira Verda d'Encara no te nom produccions i el grup de música folk d'Alacant Cooldesac.
Segons ha explicat Granel, la trobada està “realitzant-se en un ambient cultural enriquidor, en el qual a més de descobrir les noves propostes a programar, també es debat sobre el sector i les programacions en els diferents municipis participants”.
Es tracta també, ha indicat, d'un espai de treball per a millorar la comunicació entre programacions, a l'hora de donar formació als mateixos professionals de la cultura en els diferents municipis que conformen el Circuit Cultural Valencià.
Avui l'Auditori Juan Varea acull una jornada de taller i diàleg entre programadors i programadores veteranes i nous programadors, centrat en una sèrie de reflexions al voltant dels problemes més comuns, com el tracte amb les companyies, la recuperació del públic, la política cultural en els municipis, la programació en els municipis.
La cultura en curt, la programació de cinema valencià, la importància del circuit cultural per al món artístic, política versus gestors culturals, la vida més enllà de la capitalitat cultural, la descentralització de la cultura, treballar en xarxa, són alguns dels temes i qüestions plantejades en la trobada.