-
- Podrà visitar-se en el claustre del CMC la Mercè del 17 de juny al 17 de juliol
El Festival de Fotografia Imaginària 2022, organitzat per la Universitat Jaume I i coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, arriba al CMC la Mercè de Borriana amb l'exposició "Una segona vida", un assaig fotoespeculatiu del fotògraf i artista barceloní Jorge Conde, coproduït pel Ministeri de Cultura i Esport.
L'exposició que compta amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana forma part de la programació del XX Imaginària Photography Festival, del qual Borriana és nova seu. El qual, en aquesta edició, posa l'èmfasi en obres referents per la seua qualitat tècnica, narrativa i conceptual, i recupera el caràcter nacional i internacional d'abans, encara que sense deixar d'atendre i potenciar els col·lectius i noms locals.
A Borriana, l'exposició sota el títol “Una segona vida” s'inaugurarà aquest divendres 17 de juny a les 12h, i podrà visitar-se al claustre del Centre Municipal de Cultura la Mercè fins al pròxim 17 de juliol.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha manifestat que Borriana “havia de ser present com a seu del festival” perquè, culturalment, la ciutat “té un lloc imprescindible en les comarques i en la província de Castelló”, i ha assegurat que, “com és costum en la programació cultural que oferim en el nostre municipi, en uns dies tindrem una exposició de nivell”.
Una segona vida
La mostra "Una segona vida" tracta sobre la reconversió d'espais en desús en espais i institucions culturals, reflexionant sobre els reptes que proposen aquests espais dins de les noves característiques socioeconòmiques dels períodes de crisis viscuts.
En paraules del mateix autor, “l'any 2008 vam saber sobre la caiguda del gegant financer Lehman Brothers i oficialment se'ns va dir que havíem entrat en una crisi econòmica i financera de conseqüències incalculables. Aquesta situació va fer que m'interrogara sobre la funció social de l'art, el present i el futur de la institució artística, la seua evolució i els seus models. Llavors, vaig decidir aprofundir en el model de la recuperació d'espais obsolets en desús i la seua reconversió en institucions culturals, tan costós i internacionalment replicat des dels anys 1980”.
L’autor
La pràctica artística de Jorge Conde es desenvolupa en el camp de la cultura visual híbrida, la fotografia expandida i les instal·lacions multimèdia. Des de la investigació interdisciplinària amb base ètica, i molt conscient del valor inestable de la documentació fotogràfica, la seua obra reflexiona sobre l’impacte social i mediambiental de les transformacions que experimenten les ciutats contemporànies i les seues perifèries, amb especial atenció al rol que té l'arquitectura en la preservació de la memòria col·lectiva.
El seu treball ha sigut exposat al Museo di Arte Contemporanea di Roma (MACRO) a Itàlia, la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma, l'Institut Cervantes de Berlín, Tabaquera Espai Promoció de l'Art, el CEART i la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando a Madrid, Arts Santa Mònica i el Centre Cultural “Cercle de Lectores” a Barcelona, l'IVAM i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) a València, el CAC-Casal Solleric de Palma, el Musée de l'Elysée i la Fabienne Levy Gallery de Lausanne (Suïssa), i el Mandeville Center for the Arts a San Diego (als EUA).
També ha participat en esdeveniments rellevants en l'àmbit de l'art contemporani com per exemple PhotoEspaña, ARC Madrid, SCAN i la Biennal de Fotografia de Còrdova, Artissima Torino, Art Philadelphia i Art Miami.