- La mostra es podrà visitar fins al 27 de novembre de dilluns a divendres de 10h a 13h i de 17h a 20h, i dissabtes i diumenges de 17h a 20h
Amat Bellés presenta aquesta setmana a Borriana una exposició de pintures en què es podrà contemplar la sèrie dedicada a les sibil·les juntament amb alguns treballs posteriors. La mostra s'inaugurarà aquest dijous 27 d'octubre en les 19h al Centre Municipal de Cultura la Mercè.
Amat Bellés, nascut a la Pobla Tornesa i amb forts vincles amb Borriana, és un reconegut artista plàstic i dissenyador gràfic. En actiu des de 1971, ha realitzat més de cinquanta exposicions individuals i múltiples col·lectives. En el camp del disseny, ha dissenyat logotips per a importants companyies, cartells per esdeveniments de primer nivell i portades per a discos i llibres. El seu treball s'emmarca dins de la figuració, però amb un component poètic, simbòlic i mitològic que dona a les imatges un caràcter inconfusible.
Una part de la mostra que ara presenta a Borriana tracta sobre les sibil·les, unes dones sàvies, hereues de les matriarques del Neolític a les quals acudia la gent i els governants de la Grècia clàssica i més tard de l'Imperi Romà per a demanar consell i predicció del futur. Més tard, en l'Edat mitjana, el cristianisme va adoptar, va introduir i va adaptar aquesta figura femenina.
Bellés porta la seua visió personal d'aquestes dones, les sibil·les, treballant amb tècniques mixtes, combinant elements com la pintura acrílica, grafit, aquarel·la, collage i pa d'or en una simbiosi perfecta, amb un resultat preciosista i harmònic, d'un lirisme fora de l'habitual. Un conjunt en què la bellesa s'uneix a l'enigma de la simbologia i origina unes obres fascinants.
La representació plàstica de les sibil·les, assumpte una mica heterodox, va desenvolupar una rica i variada trama artística i icònica medieval passant pel Renaixement i fins al Barroc i va ressorgir a la fi del segle XIX amb els prerafaelites. Aquest tema s'ha representat sobre molts diversos suports tècnics: de manera monumental en la pintura mural, en pintura sobre taula o tela, en llibres miniats, en arts gràfiques com per exemple gravat i xilografia, en vitralls, ceràmica i escultura, i fins i tot en paviments.
En el patrimoni immaterial cal destacar el Cant de la Sibil·la, representació litúrgica que encara se celebra en diferents llocs de l'arc mediterrani. Nombrosos artistes de gran talla han donat la seua versió de les sibil·els, entre els quals podem destacar: Jan van Eyck, Memling, Mantegna, Perugino, Rafael, Miquel Àngel, Caravaggio, Ribera, Zurbarán, Velázquez, i molts altres, fins a arribar a Burne-Jones i Dante Gabriel Rosetti.