- Aquesta segona edició, el projecte augmenta la participació a nou municipis de la Comunitat i la Universitat Jaume I de Castelló


Borriana s'ha incorporat al projecte Impuls a la Dansa 2023, una experiència que va posar en marxa Dansa València l'any passat de forma pilot per a descentralitzar i desestacionalitzar el festival amb la complicitat del Circuit Cultural Valencià (CCV) i amb l'objectiu comú de donar suport als llenguatges del moviment durant tot l'any.

L’objectiu del programa és enfortir la creació local no sols a València i durant les jornades d'abril en què se celebra el festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura (IVC), sinó en diferents localitzacions disseminades per la Comunitat i en diferents dates.

Aquest matí s'ha presentat en una trobada informal un balanç de la primera experiència i s'han presentat les novetats d'Impuls a la Dansa 2023, a càrrec del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, el director general de l'IVC, Abel Guarinos, i el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García.

A la cita ha assistit el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel i el tècnic municipal, Rafa Marañon, al costat d'altres representants dels nou municipis que participen enguany en el projecte, i també de la Universitat Jaume I de Castelló.

Entre els nous participants es troba l'Ajuntament de Borriana i, segons ha manifestat Vicent Granel, la seua incorporació al programa ve motivada “per l'interès de sumar i generar sinergies col·laboratives, contribuir a la descentralització i acostar la dansa al públic de la nostra ciutat” i, també ha indicat, per a “manifestar activament el compromís i el suport institucional del nostre municipi amb les arts del moviment”.

Impuls a la Dansa va nàixer com una línia d'acció de l'àrea professional de Dansa València, per a impulsar una presència rellevant en les programacions dels teatres que conformen el CCV, i connectar a les creadores i els creadors locals amb les persones responsables de programació de la Comunitat.

La iniciativa consta de dos línies de treball, d'una banda la formació d'un col·lectiu de programadors i programadores d'espais escènics municipals i, per un altra, les estades i mediacions remunerades d'artistes i companyies valencianes en els municipis adherits al programa.

 

Impuls 2023

Si el projecte pilot va estar integrat per sis espais, en 2023 en seran un total de 10: cinc dels ja implicats en 2022 i uns altres cinc més. Tot i que per a 2023 hi ha hagut cinc localitats que s'han quedat en reserva, l'organització espera incorporar-les en pròximes edicions.

En aquesta edició de 2023 hi ha previstes sis estades de mediació amb escoles i col·lectius, dos tècniques i dos de creació. Per a la formació es tornarà a visitar la Granja, i l’Escorxador, i s'incorpora l’Assut de l’Art (Castelló) així com una fira estatal. Finalment, s’ha tancada una trobada amb els responsables de Pro360, el projecte homòleg català.

Així mateix, l'organització ha previst una acció de mediació amb els públics locals en cada espai participant, desenvolupada per Danzate gràcies a la col·laboració del CCV.

 

Convocatòria a artistes

Amb la finalitat de cobrir les estades i mediacions esmentades, Dansa València obrirà en els pròxims dies una convocatòria per a la selecció de 10 projectes que seran implantats en espais públics municipals amb la participació del CCV i els espais implicats.

Aquesta convocatòria va dirigida a artistes i companyies que treballen en les àrees de la dansa i les arts del moviment i que desenvolupen propostes de creació i mediació. Els projectes tindran com a objecte la investigació, la creació, l'assaig o la producció tècnica d'un espectacle de dansa, d'arts del moviment i/o la mediació artística.

En la convocatòria de la passada edició es va presentar un bon nombre de companyies i artistes professionals i la iniciativa va suposar que 18 professionals establiren altres punts de connexió amb el territori, amb els diferents espais professionals i amb els diferents públics.

Les bases de la convocatòria d'enguany es podran consultar pròximament en la pàgina web de Dansa València <https://dv.ivc.gva.es/es>.