• El Premi consta de dos categories, una general i una altra per a estudiants de l'UJI. En LES DOS, el termini de presentació és fins al 31 d'octubre de 2024.

 

02-07-2024 (Burriana). Este concurs està organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana i té com a objecte fomentar l'estudi i la investigació sobre la documentació o materials històrics relacionats amb la història local de Burriana. El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha recordat que “el Premi consta de dos categories, una general i una altra per a estudiants de l'UJI. En les dos, el termini de presentació és fins al 31 d'octubre de 2024.”

 

A la categoria general poden concórrer projectes, que només es desenvoluparan en cas de ser premiats, l'objectiu del qual siga elaborar un estudi basat en la investigació o recopilació de fonts històriques (registres documentals, materials, visuals, sonors i/o audiovisuals) per al coneixement de Burriana i el seu entorn immediat si és el cas (tenint en compte que Burriana ha de ser l'eix central i la part principal del treball.) Esta categoria està dotada amb 2.000 euros, que s'abonen en dos parts, la mitat del premi en ser triat el projecte i l'altra mitat, en el moment que haja sigut depositat el treball final, que haurà d'entregar-se en el termini màxim d'un any natural des de la concessió de l'ajuda.

 

Respecte a la categoria per a estudiants de fi de grau en Història i Patrimoni i en Humanitats de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), els alumnes que vulguen fer el seu treball de fi de grau sobre Burriana, podran presentar el tema triat i rebran el premi de 200 euros, en el moment que facen entrega del treball.

 

Així mateix, en totes dues categories del premi, “els treballs resultants optaran a ser publicats a través de les edicions municipals, dins de la col·lecció “Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques”, ha detallat Albiol.

 

Fins a la data, s'han editat les següents obres guardonades en este concurs: “Introducción al poblamiento rural de la Madina Buryena” de Mónica Claramonte, Sandrine Delaporte i Fernando López; “Íberos y romanos en la Plana Baixa” de Andrea Zamarro, “Aproximación al estudio de la Burriana romana en el territorio de Saguntum” de Sara Huertas; “Documentos referentes a la participación de Burriana como una de las ciudades de La Plana con derecho a las aguas del río Mijares” de Elisabet Córdoba; “Del Jardí de les Hespèrides als magatzems de taronja” de Ignacio Nebot; i “Ars Mortuoria” de José F. Albelda y Pascual L. Segura.

 

Burriana és una ciutat amb molta història i la varietat de fonts per a acostar-nos a ella també és molt extensa (documents, fotografies, materials arqueològics, testimoniatges orals, etc.) Pel que, a través del Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques, el consistori pretén fomentar la investigació en este camp i la recopilació d'estes fonts, així com la difusió dels resultats.

 

La ciutadania de Burriana mereix que s'impulse tant l'estudi del passat local com la divulgació dels treballs resultants, perquè en descobrir la nostra història podem apreciar el valor de les nostres tradicions, costums i cultura, així com comprendre, tant els èxits com els errors”, ha valorat l'Albiol, qui ha conclòs “la història ens permet conéixer el passat, entendre el present i construir de manera conscient el futur”.