El SME y seis colegios de Burriana celebran el Días sin Ascensor
El Ayuntamiento promueve la participación en el Día Internacional sin Ascensor

El Servei Municipal d’Esport de Borriana (SME) i sis col·legis del municipi, que estan realitzant el programa de formació ‘Col·legis compromesos amb l'esport i la salut’, se sumen a la celebració del Dia Internacional sense Ascensors, dimecres que ve, dia 29 d'abril.

Es tracta d'un esdeveniment que se celebra a tot el món i anima a fer ús habitual de les escales. A Espanya No Elevators Day és una iniciativa d'Esport per a l'Educació i la Salut (EES).

L’SME ha animat la població a participar en aquesta iniciativa, per a complir amb les recomanacions d'activitat diària de l'OMS que s'ha convertit en tot un repte, quan s'han cancel·lat els principals esdeveniments esportius i l'activitat física s'ha complicat per les circumstàncies i mesures provocades per la pandèmia de la Covid19.

A més, l’SME ha indicat que participant es comparteix inspiració amb persones de tot el món, ajuda a crear hàbits més saludables, es forma part d'un esdeveniment global, un moviment, en el qual es continuarà avançant junts en benefici de la nostra salut física i mental, i permet divertir-se mentre ens quedem a casa.

A Borriana, els col·legis que estan realitzant el programa de formació “Col·legis compromesos amb l'esport i la salut” que, juntament amb el Servei Municipal d'Esports, s'han unit a aquesta iniciativa són els col·legis Illes Columbretes, Consolació, Josep Iturbi, Novenes de Calatrava, Salesians i Pare Vilallonga.

Per a aquesta iniciativa, des de l’SME es farà arribar a tot l'alumnat un cartell que podran imprimir i penjar en els seus habitatges per a incitar a tothom a participar en la iniciativa, i deixar de costat els ascensors per a fomentar l'ús de les escales.

L'alumnat que no tinga la possibilitat d'imprimir-lo també podrà participar. En aquest cas, hauran de dissenyar els seus propis cartells i un eslògan que reflectisca la importància d'aquesta iniciativa. Entre tots els cartells, cada centre realitzarà un concurs en què se’n valorarà l'originalitat i el disseny.

Per a participar, el primer que cal fer és baixar i pujar utilitzant les escales com un mitjà per a realitzar exercici físic, imprimir o posar un pòster, aprofitar el passeig diari per a penjar el pòster al costat de l'ascensor en la planta baixa i fer-se una foto i animar als progenitors a penjar-la en xarxes socials i enviar-la al col·legi o al Servei Municipal d'Esports.

Les persones que vulguen pujar fotos a les xarxes i contribuir a la promoció de la salut i la lluita contra la Covid19 poden etiquetar i esmentar el seu col·legi, si té perfil en Facebook, Twitter o Instagram, Esport per a l'Educació i la Salut (@educacondeporte, ISCA @ISCA_tuit, Comissió Europea @EUSport i @hepaeurope, OMS (@who i @fiona_bull. També @sanidadgob, @deportegob i @educacCNIIE. Les etiquetes seran #UseTheStairs i #COVID19

L’SME recorda que les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre la Covid19 inclouen l'ús de les escales com una alternativa saludable a l'ascensor, i també els consells de l'OMS i del Ministeri de Sanitat són fer ús de les escales habitualment en compte de recórrer a l'ascensor.

En aquest sentit l’SME indica la conveniència de fer ús de les escales com un mitjà per a realitzar exercici físic, perquè pujar les escales és una activitat física fàcil d'implementar en la vida diària de totes les persones, a més no requereix molt de temps. Dos minuts de pujar les escales ja tenen un efecte positiu en el consum de calories.

Beneficis i avantatges

Pujar i baixar escales és una activitat aeròbica molt eficaç que permet treballar els músculs de les cames, cremar greixos i gastar energia, i aconsegueix una millora en la freqüència cardíaca i la capacitat pulmonar.

L'hàbit de pujar escales pot resultar especialment fàcil ja que no es necessita habilitats especials ni destreses esportives, només tindre una miqueta de força de voluntat. Es recomana realitzar aquesta activitat entre tres i cinc dies per setmana.

Així, pujar escales regularment, tindrà un gran efecte en el control del pes corporal, colesterol i glucosa en la sang, també disminueix el risc de mort en un 15% i es cremen aproximadament 10 calories en pujar les escales durant 1 minut, això són 560 calories en una hora.