Tant en les celebracions del matí en el Port, com més tard en la cercavila, benedicció i repartiment de «rotllos» al centre històric, els i les borrianenques no van dubtar a treure a les seves mascotes

 

La celebració en honor a Sant Antoni que Borriana va haver d'ajornar la passada setmana a causa del temporal que durant tres jornades va afectar a la ciutat, no va perdre gens de la seva força ni capacitat de convocatòria, vista la resposta que de forma multitudinària van oferir els veïns i veïnes en aprofitar la jornada per beneir als seus animals. Així, ja durant el matí la missa celebrada a partir de les onze a l'església del Carme i la posterior cercavila en la qual els cavalls i els seus cavallistes han estat protagonistes, ja ha registrat una afluència notòria. Després de l'ofici religiós i el passeig de genets, cavalls i gent amb les seues mascotes, el repartiment de «rotllos» a la porta de l'església ha estat a càrrec tant de diversos representants municipals, entre els quals es trobava l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i les Reines Falleres de 2017, Elena Torralba i Silvia Martínez que, encara que amb alguna que una altra reserva a l'hora d'apropar-se als equins, han repartit d'un en un els «rotllos» als assistents. Ambdues han perdut poc més tard el respecte pels imponents cavalls, i en l'esmorzar posterior organitzat pels cavallistes fins i tot s'han animat a muntar i fer un xicotet passeig.

Però molts dels veïns i veïns del casc històric de Borriana han reservat forces per a la vesprada, quan a partir de les sis, centenars de persones s'han donat cita en la plaça Major per iniciar el que segurament és la cercavila més llarga de les celebracions que tenen lloc a Borriana. Amb l'Agrupació Filharmònica de Borriana obrint el pas amb les seves notes a través dels principals carrers de la ciutat, primer els cavalls, més tard els carruatges, i tancant la cercavila centenars de persones amb els seus gossos, gats, tortugues, peixos… han desfilat durant pràcticament hora i mitja. El final del recorregut arribava a la plaça de la Mercè, on de nou, les Reines Falleres, la regidora de Festes Lluïsa Monferrer i la mateixa alcaldessa, han repartit de nou centenars de «rotllos» just al costat del rector que oferia la benedicció als animals. Amb l'encesa de la foguera a pocs metres de la Mercè i amb els primers que s'animaven a preparar el sopar en les brases, es tancava una festa de Sant Antoni que tot i la suspensió del cap de setmana passat, ha tornat a ser multitudinària i ha aconseguit complir un any més amb la tradició del patró dels animals.

 

Activitat per a tots els gustos i en tots els horaris. Però la festa en honor a Sant Antoni no ha estat l'únic dels festejos que ha congregat a centenars de persones aquest diumenge a Borriana. Després que el dissabte l'Aplec de Gegants i Cabuts ja fóra un èxit de participació, la que ja és la vintena edició de la Trobada de Boixaderes celebrada en la Llar Fallera, ha tornat a congregar a més de 800 afeccionades a aquest art, que des de les deu del matí han exhibit de forma conjunta. Fins a allí s'han desplaçat els regidors Cristina Rius, Vicent Granel, Lluïsa Monferrer i l'alcaldessa Maria Josep Safont per «agrair que any rere any no fallen a aquesta cita amb Borriana, que no para de créixer i que és el reflex perfecte del treball anònim i la capacitat artístiques de tantes i tantes boixaderes com tenim avui ací».

Les mateixes representants municipals, al costat de les Reines Falleres, encara han tingut temps unes hores abans d'iniciar el recorregut de la Volta a les Ermites, que un any més ha iniciat el camí a través del terme municipal al costat de la seu de la falla Don Bosco, organitzadora de l'esdeveniment. Novament més de 600 persones han recorregut les ermites de Santa Bàrbara, Sant Gregori o el Ecce Homo, en una divuitena edició de la Volta que ja s'ha convertit en un esdeveniment lúdic-esportiu ineludible al calendari de les festes en honor al patró Sant Blai. Així, la conjunció del dia de Sant Antoni amb el primer cap de setmana dels cinc en els quals es duran a terme els actes en honor a Sant Blai, ha suposat per a Borriana el retrobament amb la tradició, la cultura local i la successió d'actes que com recordava la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer «esperem que hagen tornat a complir amb l'objectiu de ser para tot tipus de públics, en horaris que s'adapten al temps de la ciutadania i que mantinguen l'esperit tradicional en uns casos i innovador i lúdic en uns altres per acontentar als veïns i veïnes de Borriana».