- L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han realitzat un primer balanç amb les cendres encara calentes


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han realitzat un primer balanç, amb les cendres encara calentes, de la setmana festiva en què la ciutat celebra les seues festes josefines que han finalitzat la matinada d'aquest dilluns amb la cremà de les últimes falles.

Safont ha assegurat que, sense cap dubte, el balanç és “molt positiu”, i en opinió seua Borriana “ha donat exemple de convivència i civisme” i, a més, “s'han posat en valor la ciutat i les festes pròpies”. És per això que se sent “molt orgullosa i satisfeta” per com han transcorregut les Falles 2023, amb xifres rècord de participació i sense incidents de consideració.

Del balanç, Molina ha manifestat que han estat marcades per una àmplia participació de públic i pel bon temps, i tots els actes que contemplava el programa, tant els anteriors com els concentrats en el quatre dies després de la plantà del dia 15, “han comptat amb el suport del públic, destacant especialment la plantà, la nit del foc i l'ofrena”. També ha volgut destacar algunes activitats noves d'enguany com la macrodespertà que “ha funcionat molt bé i ha agradat molt”.

A més, ha ressaltat l'absència d'incidents greus i el comportament de la ciutadania, encara que ha assenyalat que s'han produït algunes queixes per molèsties i horaris de les carpes, una qüestió que caldrà millorar i procurar evitar, i també anit es van atendre tres persones per cremades lleus en la cremà.

Així mateix, l'alcaldessa ha insistit que han sigut unes festes multitudinàries, “teníem ganes de Falles i els borrianencs i els fallers ho hem sabut contagiar a les localitats veïnes, malgrat coincidir amb les festes de la Magdalena”.

Unes festes que, ha expressat, protagonitza la societat civil a través de les comissions falleres i en les quals participa pràcticament tota la ciutat, amb moltes persones treballant perquè hi haja festes i suposen un "revulsiu econòmic", en les quals l'Ajuntament inverteix molt, però amb un retorn "molt superior" per als establiments del municipi.

També ha explicat Molina que Borriana ha comptat durant la setmana festiva amb un programa especial de neteja, “tot i que a vegades és complicat amb l'afluència de gent mantindre la ciutat neta i es generen problemes de brutícia en alguns llocs de forma puntual”.

Finalment, tant Safont com Molina, amb la mirada posada ja en Falles 2024, han agraït a totes les comissions falleres la seua “implicació i el seu esforç per a aconseguir unes falles inoblidables”, i també han posat en valor el treball que han realitzat “de forma totalment coordinada” la Policia Local, juntament amb el treball de Via Pública, bombers, protecció civil, Guàrdia Civil i de la mateixa Junta Local Fallera, que han fet possible que “el complet dispositiu i la prevenció continue sent la nostra millor basa a l'hora de viure intensament les falles però d'una forma cívica i respectuosa”.

Ofrenda Falles Burriana 2023
  • - La ciutat vibra en l'última jornada festiva de Falles 2023


En l'última jornada festiva de Falles 2023 s’ha celebrat la tradicional Ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia, en un assolellat matí que una volta més s’ha convertit en l'acte més solemne i, per a moltes falleres i fallers, el més emotiu del conjunt d'actes de les festes josefines.

Les 18 comissions falleres de la ciutat s'han donat cita enfront del col·legi salesià, des d'on s'ha iniciat la desfilada pels principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça Major. De manera escalonada, han anat accedint a l'escenari i han deixat els rams de flors com a ofrena a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, sota el magnífic tapís dissenyat per l'artista local Juan Dualde, dedicat al pintor i historietista borrianenc Juan González Alacreu.

A més de centenars de fallers i falleres, des dels més menuts i menudes fins als més veterans, també han accedit a l'escenari representants de les festes d'altres poblacions de la Comunitat Valenciana i gaiates agermanades amb alguna de les 18 comissions falleres de la ciutat, entre les quals hi havia les dames de les belleses del foc d'Alacant, i les reines de les festes de municipis com ara les Alqueries, Vila-real, Almassora, Segorbe i Nules, així com les components de les corts d'honor i reines falleres de Borriana d'anys anteriors.

Després del pas de totes i cadascuna de les representacions falleres de les 18 comissions, les últimes a realitzar l'ofrena han sigut les reines falleres de Borriana d'aquest any 2023, unes emocionades i somrients Reina infantil, Maria Olivas, i la Reina fallera de Borriana, Sílvia Navarro, que han aconseguit aguantar l'emoció fins a pràcticament el final de l'acte. Al costat d'elles, precedint-les, anaven les dames de la ciutat i les components de les corts d'honor 2023.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, vestides les dos amb la indumentària fallera, han complit amb la tradició d’entregar el seu ram per a, seguidament i des de l'escenari, escoltar la interpretació de la Marxa de la Ciutat i de l'Himne de la Comunitat Valenciana.

L'olor de pólvora no abandonarà la ciutat fins a ben entrada la matinada, quan el foc de la cremà convertisca en cendres els monuments fallers i pose definitivament el punt final a les Falles de Borriana 2023, en una nit màgica de foc i il·lusió i amb la mirada posada en les pròximes festes falleres de 2024.

- La ciutat recupera la tradició i s’encendran quatre traques simultànies des dels quatre punts cardinals del municipi, que arribaran al centre de la ciutat

- Demà diumenge 19, dia de Sant Josep, serà el torn de la tradicional ofrena i la cremà dels monuments


Borriana gaudirà aquest divendres, 18 de març, d'una nit en què la pólvora serà la protagonista. Una Nit del foc especial prèvia a la festivitat de Sant Josep i a la cremà dels monuments fallers d'enguany.

Com ja es va fer en 2022, enguany l'Ajuntament recupera la tradició i la Nit del Foc començarà a les 21 hores amb quatre traques corregudes simultànies, des dels quatre punts cardinals del municipi fins a arribar al centre de la ciutat, com es feia tradicionalment. Les traques s’encendran des del camí d’Onda, barri València, la Mercè i Sant Blai.

Una camí arriben les traques a la plaça Major, una pujarà fins a dalt de l'Ajuntament, tot i que tradicionalment la traca arribava fins a la part més alta del campanar, per a encendre una palmera que il·luminarà el cel de Borriana i marcarà l’inici d’un espectacle pirotècnic digital en la casa consistorial.

Reyes Martí, pirotècnica de Borriana, serà l'encarregada de disparar aquest espectacle de focs d’artifici, igual que la resta d'espectacles de pirotècnia durant els Falles de 2023 al municipi.

Demà diumenge 19, dia de Sant Josep, a les 10.30h s’iniciarà la tradicional ofrena de flors a la patrona de Borriana, la Mare de Déu de la Misericòrdia. La comitiva iniciarà el seu recorregut des del col·legi salesià per a acabar en el tapís instal·lat a la plaça Major. L'acte culminarà amb una mascletà que es llançarà des de la plaça de l’Hereu quan finalitze l'ofrena.

Finalment, el foc purificador posarà el punt final a aquestes falles de la recuperació amb la cremà: a les 18.30 hores de la falla d'AFDEM, a les 20h de les falles infantils i a partir dels 22 hores de les falles grans, ja amb la mirada fixada en el nou cicle faller.

- El segon dels premis de la categoria especial de falles ha sigut per a Don Bosco i el tercer per a la plaça Chicharro
- El primer de les falles infantils en la categoria especial se l'ha emportat la Falla Barri València
- La lectura de l'acta s'ha realitzat en el saló de plens de l'Ajuntament i la gala de lliurament de premis en la plaça Major

La falla Societat Club 53 ha aconseguit el màxim guardó, el premi a la millor falla d'aquest any 2023 en la categoria especial, que s'ha alçat també amb els premis d'Enginy i Gracia, a la millor Pintura, al millor Acabat i al millor Conjunt, mentre que la falla del Barri València ha aconseguit el primer de categoria especial infantil , a més dels d'Enginy i Gracia, millor Pintura, millor Acabat i al millor Conjunt.


El segon dels premis d'especial ha sigut per a la falla Don Bosco i el tercer per al monument de la plaça Chicharro. En categoria infantil especial el segon premi ha sigut per a Societat Club 53 i el tercer per a la falla Don Bosco.


La lectura de l'acta de la Junta Local Fallera ha tingut lloc aquesta vesprada en el saló de plens de l'Ajuntament presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, les reines falleres, Silvia Navarro i Maria Olivas, i el president de la Federació de Falles, Salvador Doménech, amb la presència de les corts d'honor i dames de la ciutat i de representants de la Junta Local Fallera.


A les 17.30 hores s'ha procedit a la lectura de l'acta dels premis des del saló de plens de l'Ajuntament, un esdeveniment que ha sigut retransmès en línia i que han pogut seguir les 18 comissions de la ciutat per a, posteriorment, a partir de les 18.30 hores, acostar-se una a una fins a la plaça Major per a arreplegar les seues banderoles en l'escenari del tapís.


L'acte de lliurament de premis de les falles, enguany, igual que l'any passat, no ha sigut en la Llar fallera, sinó en la plaça Major, fins on han acudit les comissions de manera escalonada, i des de l'escenari instal·lat per a l'ofrena a la Verge de la Misericòrdia han rebut els seus guardons de mans de les màximes representants falleres de 2023, Silvia Navarro i Maria Olivas.

Premis
En la primera categoria el primer premi en monuments grans ha sigut per a la falla Barri la Mercè, el segon per a la Societat Centre Espanya i el tercer per al Barri Quarts de Calatrava En segona categoria, els premis han recaigut el primer en el Barri la Vila, segon per al Barri La Ravalera, , tercer per a Rei Jaume I, quart Barri l’Escorredor i cinquè per a Societat Club Ortega.


El premi ‘Cendra-Quino Puig’ a la millor crítica local se l'ha emportat la falla Don Bosco i els guardons per als millors llibrets de falla han recaigut el primer premi en Don Bosco, segon per a Barri la Mercè, tercer per al Barri València, quart plaça Chicharro, cinquè Barri La Ravalera, sisè Barri La Vila, setè Barri d’Onda i vuitè Barri Quarts de Calatrava.


Per part seua, els premis per a les falles infantils de primera categoria han correspost: el primer a la falla Plaça Chicharro, seguida de la Societat Centre Espanya, i Barri la Vila.


El primer premi d'activitat fallera de l'exercici 2023 ha sigut per a la falla Barri València, el segon per a Barri La Mercé, tercer per a Don Bosco, quart per al Barri La Vila, cinquè Societat Club 53, sisè Societat Centre Espanya, setè Plaça Chicharro i vuitè per al Barri Quarts de Calatrava.


Després del lliurament dels guardons, Maria Josep Safont ha felicitat a totes i cadascuna de les 18 agrupacions falleres “per la seua labor i esforç, que han aconseguit de nou que enguany les Falles de Borriana se superen i renoven la seua esplendor, demostrant el seu lliurament i les seues qualitats”.


Així mateix, l'alcaldessa ha animat a continuar gaudint en la recta final de les festes amb l'harmonia, la responsabilitat i el civisme que caracteritza a la ciutadania de Borriana, i ha apel·lat al respecte als horaris de la zona de carpes perquè, combinats amb la "prudència i la sensatesa", Borriana aconseguisca tenir unes festes falleres "segures i amb les mínimes incidències i molèsties".
Per part seua, Sara Molina ha manifestat que “hem tornat a gaudir d'una gala de premis de les falles en la qual l'alegria, l'esportivitat fallera i l'emoció han sigut els protagonistes”.


A més, ha afegit que les falles simbolitzen la purificació i la renovació primaveral, “són molt més que una festa, perquè es combina tradició, sàtira, art, cultura i també solidaritat, i comporta una gran activitat social i econòmica”.

Premios concurso infantil de dibujo Fallas 2023
  • - En el certamen celebrat aquest matí han participat un total de 120 xiquets i xiquetes que han plasmat la seua particular visió del món de les falles


Les Reines Falleres de Borriana, Sílvia Navarro i Maria Olivas, han entregat aquest migdia a la sala de plens de l'Ajuntament els premis a les nou xiquetes guanyadores del concurs de dibuix infantil de falles “Dibuixa les falles 2023”, convocat per la Federació del Comerç de Borriana i l'Ajuntament, en què han participat un total de 120 xiquets i xiquetes d’Infantil i de Primària des dels 3 fins als 11 anys.

En el lliurament de premis han participat també la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, la presidenta de la Federació de Comerç de Borriana, Susana Ibáñez, així com la Bellea del Foc d'Alacant Belén Mora, i una de les seues dames.

Aquest mateix matí els xiquets i les xiquetes han omplit el centre de la ciutat de lamines i dibuixos després d'arreplegar el material a l'entrada de l'Ajuntament on s'han inscrit, i han tingut fins a les 12.30h per a tornar al jurat les seues creacions.

Els 120 xiquets i xiquetes participants han aportat durant el matí la seua particular i acolorida visió del món de les falles que han plasmat en els treballs amb tot luxe de detalls i molta precisió, a més d’omplir el centre de la ciutat amb la seua creativitat i talent, i d’aportar el seu granet d'arena a l'activitat fallera del municipi.

Un any més, l'art de les falles també ha sigut arreplegat, dibuixat i plasmat pels més joves i per les més joves de la ciutat, que a més de passar una bona estona pintant i dibuixant els motius fallers, han rebut el seu premi merescut. Els treballs seran exposats en els comerços de Borriana durant la setmana fallera.

Premiades

Després de la votació per part del jurat s'han lliurat els premis a les 9 xiquetes guanyadores en les tres categories. En la categoria A d'Educació Infantil, han sigut premiades amb el primer premi Carolina Aràmbul i amb el segon Triana Castro, que han aconseguit a més del diploma acreditatiu un lot de llibres infantils, mentre que la tercera premiada, Alba Asensio, ha rebut un lot d'art.

Les tres xiquetes premiades en la categoria B de primer a tercer de Primària, han sigut Carla Cabedo (1a), Clàudia Aràmbul (2a) i Carolina Grosu (3a) que han rebut com a obsequi un lot d'art cadascuna d'elles.

Finalment, en la categoria C de xiquets i xiquetes de quart i cinquè de Primària, el primer premi ha sigut per a Miranda Samper que ha obtingut una tauleta digital de 10 polzades, mentre que el segon premi l’ha aconseguit Ana Martínez i el tercer Clàudia Simó, i han sigut obsequiades amb un lot d'art.

Durant l'acte de lliurament de premis, Sara Molina ha agraït “la participació, l'interès i la capacitat artística mostrada pels xiquets i les xiquetes en el concurs”, i també el suport de la Federació de Comerç i de tot el comerç local a divulgar la tradició fallera del nostre municipi des de ben menuts i menudes”.

- Aquest acte simbolitza l'inici oficial de cinc intensos dies fallers que s’acabaran la nit de la cremà

 

L'ambient faller i festiu ha envaït els carrers de Borriana durant la tradicional plantà que, de manera oficial, inicia els cinc dies fallers més intensos de l'any a la ciutat de Borriana, que culminaran amb la nit de la cremà el pròxim diumenge 19 de març.

Des d'avui comencen a Borriana cinc dies seguits, sense pràcticament marge per al descans, en què una vegada més la tradició, l'expressió artística, la festa, la música, la pólvora, la sàtira i la germanor es donen la mà per a honrar a Sant Josep que converteixen aquesta setmana en una de les més especials de l'any al municipi.

Les Reines Falleres de 2023, Sílvia Navarro i Maria Olivas, les seues corts d'honor i dames de la ciutat, acompanyades de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles, Sara Molina, i una àmplia representació de la corporació i personalitats convidades a l'acte s'han donat cita a les sis de la vesprada a la plaça Major per a iniciar el recorregut per a visitar cadascuna de les 18 falles, i el mateix nombre d’infantils, que entre la vesprada, la nit i la matinada acabaran de plantar-se als carrers i places de la ciutat.

Entre altres personalitats, han confirmat la seua presència a l'acte la subdelegada del Govern Soledad Ten, el subdelegat de Defensa a Castelló Manuel Montsó, l'alcalde de l'Alcora i secretari general provincial del PSPV-PSOE Samuel Falomir, l'alcalde de Vila-real José Benlloch, així com representants municipals de les veïnes localitats d'Alqueries, Almassora, Sogorb, comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Local, i una àmplia representació de les fogueres d'Alacant, entre d’altres.

Al llarg del recorregut la comitiva oficial ha pogut conèixer la intensa activitat de les comissions falleres per a rematar els seus monuments, i han pogut degustar centenars de bunyols que durant aquesta jornada es cuinen i s'ofereixen a totes aquelles persones que s'acosten a la capital de la Plana Baixa per a gaudir de la llarga nit de la plantà.

Malgrat que molts dels treballs previs al muntatge dels monuments fallers ja s'han dut a terme dies arrere perquè tot estiguera llest en l'inici oficial de les festes, totes i cadascuna de les divuit comissions tracten de complir amb la tradició d'acabar de plantar i rematar definitivament cada falla entre la vesprada del 15 i la matinada del dia 16 de març.

L'alcaldessa ha explicat que durant la visita oficial es pot comprovar “l'esforç realitzat per totes les persones vinculades d'una forma o d’una altra amb les falles”. Des d'artistes fallers, a comissions, regidories, institucions públiques, Federació de Falles, fins als fallers i falleres de la ciutat, que “han tornat a superar-se enguany i han aconseguit una volta més que els espectaculars monuments siguen el millor reclam per a les nostres festes”.

La pirotècnica Reyes Martí és l'encarregada com és habitual de la mascletà nocturna a la plaça de l’Hereu, la nit de la plantà a les 24h, per a després prosseguir amb el recorregut i les visites a les comissions falleres.

Visita del trenet fallero a los coles de Burriana 2023

 - La Reina Fallera infantil, Maria Olivas, la seua cort d'honor i les dames de la ciutat infantils han visitat aquest matí els centres educatius de la ciutat on se celebra l'inici de les Falles de manera especial


La Reina Fallera Infantil, Maria Olivas, la seua cort d'honor i les dames de la ciutat infantils acompanyades per la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, i representants de la Junta Local Fallera han visitat els col·legis de la ciutat, on se celebra l'inici de les Falles de manera especial, en el Trenet Faller que ha recorregut els diferents centres educatius de Borriana.

Amb el dia de la plantà, que marca l'inici de cinc dies de frenètica activitat, torna la tradició de la visita als centres educatius, en la qual s'aprofita perquè siguen els xiquets, xiquetes i joves estudiants els qui centren el protagonisme durant el matí.

Les visites s’han succeït i la representació fallera ha visitat també l'escoleta infantil Príncep Felip, on els i les més xicotetes de la ciutat els han rebut amb emoció i entusiasme. Cadascun dels centres educatius rep així també el reconeixement al treball que durant el curs realitzen per a continuar amb la tradició fallera en el municipi.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i alguns membres de la corporació s'han sumat a la visita en diferents moments del matí, concretament en l'escoleta infantil Príncep Felipe, en el CEE Pla d’Hortolans i finalment en l'IES Jaume I, on tingut lloc la cremà de la falla pròpia realitzada per l'alumnat del cicle superior de Formació Professional d'artista faller i construcció d’escenografies, de l'IES Jaume I de Borriana.

La regidora de Falles ha manifestat que dins de la setmana festiva, la visita als centres és “un dia molt especial per als xiquets i les xiquetes de Borriana, i només vore les cares d'il·lusió i com viuen la festa de les falles, tenim clar que el futur de la festa a la nostra ciutat està més que assegurat”.

A més, ha volgut “agrair el treball als equips directius dels centres educatius, al professorat i al mateix alumnat perquè fan una gran faena per a continuar donant a conèixer les falles entre els xiquets i xiquetes de Borriana, a més de fer encara més gran la nostra festa josefina”.

Amb aquesta activitat les falles prenen impuls per a la setmana que comença, amb aquest dimecres protagonitzat també per la plantà oficial vespertina dels 18 monuments fallers per tota la ciutat.

Demà dijous a la vesprada es coneixeran els premis a les millors falles, i es lliuraran els guardons en la plaça Major. Posteriorment, les falles guanyadores seran visitades per les Reines Falleres, Sílvia Navarro i Maria Olivas.

- L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, i les Reines Falleres, Sílvia Navarro i Maria Olivas, han visitat la falla


L'Associació de Familiars pels Drets de les persones amb Malaltia Mental (Afdem) de Borriana ha protagonitzat aquest matí un moment especial amb la plantà de la seua falla, en la jornada prèvia a la plantà oficial de les 18 falles del municipi.

Durant els últims mesos, totes les persones que formen part de l'associació han col·laborat en la culminació del monument faller amb el lema “A què juguem?”, coordinat per l'artista local i professor de cicle superior d'FP d'Artista Faller en l’IES Jaume I de Borriana, Xavi Ribes. Un monument que les persones usuàries estan preparant des de fa molt temps amb les peces realitzades en les pràctica falleres que han eixit dels tallers dels artistes fallers col·laboradors.

Una plantà a la qual no ha faltat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, les Reines Falleres, Silvia Navarro i María Olivas, i una àmplia representació de la corporació.

L'emplaçament de la falla no és casual, ja que està situada en la intersecció de la carretera de Nules amb el carrer Francisco Fuentes, just al costat del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Borriana.

En tot el procés de creació, també ha participat l'alumnat de primer curs del cicle superior d’FP, així com diferents tallers fallers que han col·laborat en l'elaboració de les peces grans, com Paco Fuentes, Loren Fandos, Vicent Martínez, José Luis Pascual (Pepi), Rafa Ibáñez i Xavi Capella, i on també els usuaris de l'associació han treballat de forma continuada.

A penes un parell d'hores després, el monument ja s'havia alçat per complet i ha pogut ser admirat tant per la nodrida representació municipal com per les persones membres de la mateixa Afdem, a més de les persones que s’apropaven o que passaven per la zona. La falla es podrà visitar fins el pròxim dia 19 a les 18.30h abans de la cremà general dels monuments infantils.

Així, els borrianencs i les borrianenques, i totes les persones que durant els pròxims dies visiten Borriana tenen l'oportunitat de gaudir un any més d'aquesta falla ‘inclusiva’, la d'Afdem.