• - L'alcaldessa ha visitat les artesanes procedents de més de 40 localitats, la majoria de la Comunitat Valenciana, però també d'altres indrets, com ara Terol o Tarragona

 

Prop de 700 dones boixeteres han mostrat el seu treball durant tot el matí a la Llar Fallera de Borriana en la vint-i-quatrena edició de la Trobada de Boixeteres de la ciutat, que després de més de dos dècades de celebració s'ha convertit ja en tot un referent en aquesta tipus de reunions, en què la tradició, l'art i les dones són protagonistes.

A la cita, organitzada per l'associació de Boixeteres Mig Punt de Borriana en col·laboració amb l'Ajuntament, han acudit artesanes procedents de més de 40 localitats, la majoria de la Comunitat Valenciana, però també de fora com ara Terol o Tarragona, que durant pràcticament quatre hores han estat mostrant l'art de “teixir amb boixets”.

Encaix de boixets i calats, brodats en tul i Pastword, en les diverses modalitats i maneres realitzades per les expertes i hàbils mans de les dones de les diferents localitats que han participat en la Trobada, han sigut les protagonistes del matí en la capital de la Plana Baixa.

Totes elles, a més d'exhibir la faena de casa i compartir experiències, conèixer i intercanviar materials i les diferents maneres de treballar els boixets, han gaudit d'un gran ambient d'unió i convivència. A més, en la trobada s'ha comptat amb 17 parades de venda artesanal relacionades amb l'artesania del boixet procedents d'Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Canàries, Castella-la Manxa i Extremadura.

Nombrosos veïns i veïnes s'han acostat per a vore-les fer encaix i apreciar la faena de casa i, també, una nodrida representació municipal encapçalada per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, així com la de Festes, Lluïsa Monferrer, han visitat les boixeteres, aamb les reines falleres, Silvia Navarro i María Olivas.

En la trobada, l'Ajuntament ha repartit entrepans, rotllos de Sant Blai, una botella de licor de taronja de Borriana, així com informació turística. A més, enguany i previ a la trobada s'ha enviat a les entitats participants informació dels establiments hostalers del municipi.

L'alcaldessa en la visita ha destacat que vore en acció les boixeteres practicat aquest art suposa “tot un espectacle” i a més és una “mostra del talent d'aquestes dones que fascina i sorprèn per la seua velocitat i destresa d'execució” i, encara més, es converteix en “més excepcional” en aquesta Trobada “tan multitudinària” perquè, segons ha manifestat, l'encaix “requereix un gran nivell de concentració i agilitat mental”.

En la Trobada, com és tradicional, les boixeteres han pogut comprovar i admirar el treball realitzat en les sinagües de les reines falleres de Borriana i les persones assistents han pogut observar de molt a prop el treball dels veloços dits de les boixeteres a l'hora de confeccionar les seues peces.

El noble art de fer boixets i les prop de 700 dones que avui han participat en la XXIV Trobada de Borriana han tornat a destacar en una de les jornades de celebracions festives en la capital de la Plana Baixa dedicades al patró Sant Blai.