La grafiosi ha delmat més del 90% dels oms espanyols i per açò la Regidoria de Medi ambient ha recorregut a aquest tipus d'arbres

 

Mig centenar d'oms resistents a la grafiosi han arribat al Clot de la Mare de Déu en el marc d'una iniciativa de restauració del Paratge Natural Municipal que duen a terme l'Ajuntament i la Fundació Limne, entitat conservacionista que col·labora en el projecte. Durant el matí del diumenge al voltant de 35 persones s'han reunit en les proximitats del Clot de la Mare de Déu per a participar d'una nova jornada de Voluntariat Ambiental que ja es va celebrar fa una setmana i que està tenint una molt bona resposta entre la ciutadania de Borriana.

Els biòlegs de la Fundació Limne, els qui al costat de la Regidoria de Medi Ambient organitzen les Jornades de Voluntariat, assenyalen que “la malaltia la provoca un fong que transporten els escolítids dels oms, xicotets escarabats d'uns 4-6 mm les femelles dels quals posen ous entre l'escorça i el tronc, donant lloc a pupes que, en arribar a l'etapa adulta, volaran cap a altres arbres transportant les espores del fong i infectant així altres exemplars”.

La grafiosi, en les últimes dècades, ha delmat més del 90% dels oms a Espanya. La devastació de les grans zones d'oms europees provocada per aquesta virulenta malaltia va fer que científics i tècnics començaren a investigar i treballar per a salvaguardar les poblacions supervivents. L'esforç per recuperar l'esplendor dels boscos d'oms va quallar amb la cerca de varietats resistents a la malaltia mitjançant selecció i millora de genotips resistents. Precisament, els 50 oms han sigut cedits pel Ministeri d'Agricultura Alimentació i Medi Ambient ens responsable del Programa Espanyol de Conservació i Millora dels oms ibèrics en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Bruno Arnandis, ha ressaltat que “la lluita contra la grafiosi és complexa, en tractar-se d'una afecció molt virulenta i que s'expandeix amb rapidesa, resultant molt complexa de controlar, ja siga per mètodes químics o silvícoles”.

Els 50 exemplars han sigut plantats en parcel·les annexes al Clot de la Mare de Déu, de propietat municipal, en una jornada de voluntariat ambiental organitzada pel consistori i la Fundació Limne. A aquesta campanya, que té vocació divulgativa, “se sumaran les inversions de gestió derivades de l'aplicació de l'Estratègia EDUSI, pertanyent a Fons FEDER europeus”, ha afegit Arnandis.