- Un total de 71 restaurants, bars i quiosquets de la localitat s'han sumat ja a aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Ajuntament de Burriana i Ecovidrio

 

Més de 15 establiments hostalers de Burriana se sumaran aquest estiu a la competició per la cobejada Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera de Ecovidrio. Aquesta iniciativa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Burriana, reconeix l'esforç de l'hostaleria local i els ajuntaments en el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic.

Amb un total de 71 restaurants, bars i quiosquets de la localitat ja compromesos amb aquesta iniciativa, Burriana buscarà arrabassar la Bandera Verda als actuals guanyadors, Benidorm i Orihuela, a la regió. L'objectiu principal del #MovimientoBanderasVerdes és abordar l'increment de residus d'envasos de vidre generat durant la temporada estival en les zones costaneres.

Durant l'estiu, aproximadament un terç dels envasos de vidre es consumeixen en aquestes àrees i el sector hostaler és responsable de quasi el 50% dels residus generats, per la qual cosa la seua participació és crucial per a avançar cap a un model més circular i sostenible.

Com a novetat, en aquesta edició Ecovidrio durà a terme la II edició del Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera de les nostres costes, avaluant mesures en quatre àrees clau: gestió eficient dels residus, eficiència energètica, consum responsable i consum d'aigua. Segons la primera edició del baròmetre, que va comptar amb la participació de 10.000 establiments d'hostaleria, el 70% dels locals en zones costaneres ja apliquen mesures sostenibles en la seua gestió.

 

Banderes Verdes

El moviment Banderes Verdes, en la seua quarta edició, s'ha consolidat com una iniciativa clau de l'aliança entre Ecovidrio i l'hostaleria. A nivell nacional, es durà a terme en més de 140 municipis costaners de cinc comunitats autònomes, amb la participació de més de 15.000 establiments hostalers.

En total, s'entregaran nou Banderes Verdes en tot el país. En l'edició anterior, huit municipis van ser reconeguts pel seu activisme en favor de l'economia circular i la recuperació verda i competiran novament per revalidar el reconeixement.

 

- En el Mercat Municipal, en l'edifici de la Policia Local i en la Piscina Municipal, per un valor global de 355.313,63 euros

- Es tracta de projectes emmarcats en l'estratègia Edusi, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible


La Junta de Govern Local ha aprovat tres projectes d'obres d'instal·lació fotovoltaica per a autoconsum en tres edificis municipals per un valor global de 355.313,63 euros, segons ha avançat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, qui ha precisat que es tracta de projectes emmarcats en l'estratègia Edusi, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible.

Arnandis ha explicat que les instal·lacions fotovoltaiques proposades en els projectes municipals afecten el Mercat Municipal, l'edifici de la Policia Local i la Piscina Municipal, i són complementàries a la xarxa elèctrica convencional que actualment aporta el subministrament als tres edificis amb l'objectiu de “reduir el cost del consum d'electricitat de l'edifici i les emissions de CO₂”.

En la coberta del mercat municipal, amb un pressupost base de licitació de 101.746,10 euros, es preveu la instal·lació fotovoltaica de 84,28 kW de potència nominal amb modalitat amb excedents per a autoconsum i amb un termini estimat d'execució de les obres estimat en aproximadament 10 setmanes de duració, una vegada licitat el projecte i signada l'acta de replanteig.

El generador fotovoltaic se situarà en la coberta de l'edifici del mercat, lliure d'ombres d'edificacions pròximes, elements en coberta, arbratges, en una superfície total aproximada de 529 m². El nombre total de panells fotovoltaics que s'instal·len en la coberta de l'edifici ascendeix a 172 i la transformació de l'energia solar en energia elèctrica a través de l'efecte fotovoltaic es realitza amb una eficiència representada pel paràmetre conegut com Performance Ràtio (PR), el valor del qual està al voltant del 80%.

En relació a la instal·lació fotovoltaica de 10,78 kW de potència nominal per a autoconsum en la coberta de l'edifici de la Policia Local de Borriana, amb un pressupost base de licitació de 29.660,83 euros, serà de modalitat sense excedents, per la qual cosa es disposarà d'un sistema de “injecció zero” per a evitar la generació d'energia excedentària que no es puga autoconsumir directament.

La instal·lació fotovoltaica per a autoconsum es col·locarà en la coberta tipus panell sàndwitx de l'edifici de la Policia Local en una zona lliure d'ombres d'edificacions pròximes, elements en coberta, arbratges, amb una superfície total aproximada de 360 m². Estarà composta per un conjunt de 22 mòduls fotovoltaics de 490 Wp cadascun, instal·lats sobre una estructura d'alumini coplanari a la coberta

Finalment, la piscina municipal coberta amb un pressupost base de licitació de 213.906,70 euros, comptarà amb la instal·lació fotovoltaica de 212,17kW de potència nominal per a autoconsum sense excedents, per la qual cosa es disposa d'un sistema d’injecció zero per a evitar la generació d'energia excedentària que no es puga autoconsumir directament.

El generador fotovoltaic se situarà en la coberta de l'edifici, també lliure d'ombres d'edificacions pròximes, elements en coberta, arbratges, amb una superfície total aproximada de 1.402 m² sobre una estructura d'alumini coplanari i estarà composta per un conjunt de 433 mòduls fotovoltaics de 490 Wp cadascun.

Aquesta iniciativa se suma a la instal·lació del sistema geotèrmic en la Piscina Municipal que el consistori està executant també amb fons europeus a través de la qual també s'aconseguirà un considerable estalvi, tant econòmic com energètic, ja que és el sistema de climatització que menys energia consumeix.

A més, es complementa amb el pla de la millora de la il·luminació i de l'eficiència energètica de les instal·lacions esportives municipals que l'executiu està duent a terme, a través de l'estratègia Edusi amb el cofinançament pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible, entre les quals hi ha el Trinquet Municipal, el Velòdrom i el Pavelló Municipal de la Bosca.

Bruno Arnandis ha explicat que l'objectiu del govern municipal en aquests últims 8 anys s'ha centrat en “la busca de l'eficiència energètica i el consum responsable en les instal·lacions municipals amb la meta del desenvolupament energètic sostenible i, alhora, que els problemes energètics actuals siguen atenuats amb l'aplicació de mesures d'estalvi, com en aquests casos, amb un important estalvi energètic”.

- Enguany s’inclouen, a més dels treballs de neteja i manteniment d'espais naturals i camins, el manteniment, conservació i repintat dels tancats i ferros de diversos col·legis

- Per a dur a terme aquestes contractacions a Borriana, el Servei Públic d'Ocupació Estatal destina un total de 230.350 euros


L'Ajuntament de Borriana ha rebut 4 subvencions del programa d'Ocupació Agrària 2023 del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) que ascendeixen a un total de 230.350 euros per a finançar el cost salarial per a contractar 65 persones desocupades.

Enguany i per primera vegada, el programa per al foment de l'ocupació agrària a Borriana inclou, a més dels habituals treballs de neteja i manteniment d'espais naturals i camins, el manteniment, conservació i repintat del tancat i ferros de diversos col·legis, després que en la reunió tècnica que va tindre lloc al mes d'abril passat a Borriana s'abordara la possibilitat d'ampliar la tipologia dels treballs que realitzen les persones contractades en aquests programes.

Els contractes van destinats a persones desocupades del règim especial agrari que desenvolupen el seu treball durant l'any en treballs exclusivament agrícoles, amb la finalitat de disminuir l'atur que es produeix en el sector agrícola durant aquesta part de l'any amb motiu de la fi de la campanya de la taronja.

Les 65 persones que seran contractades a Borriana per a l'època estival seran en les categories professionals d'1 cap d'equip, 12 oficials i 52 peons, que realitzaran durant aquest estiu tasques de neteja o adequació en diferents infraestructures, espais o camins del municipi, dividits en 4 projectes, amb tres tipus d'actuacions diferents.

D'una banda el projecte presentat per l'Ajuntament per a l'execució del servei relatiu al manteniment, conservació i repintat dels tancats i ferros de diversos col·legis, amb una duració de 1,5 mesos, que preveu el seu inici el 17 de juliol per a finalitzar el 30 d'agost, i que amb una subvenció de 70.798,92 euros del SEPE finançarà la contractació de 20 persones treballadores desocupades (4 oficials i 16 peons).

Així mateix, el consistori ha rebut una subvenció de 28.488,81 euros per al condicionament i neteja d'espais naturals i d'interès patrimonial a l'entorn de la Torre de Carabona, horts d'oci i Clot de la Mare de Déu, i amb la qual finançarà el cost salarial derivat de la contractació de 8 treballadors desocupats (2 oficials i 6 peons). Aquests treballs també preveuen una duració de 1,5 mesos, amb l’inici el 17 de juliol i la finalització el 30 d'agost.

Finalment, per a dos projectes municipals de condicionament i neteja de camins rurals, el SEPE ha atorgat a l'Ajuntament de Borriana dos subvencions que ascendeixen a 67.596,67 euros i a 63.446,17 euros per a finançar el salari de 37 treballadors desocupats en total en els dos projectes en les categories professionals d’1 cap d'equip, 6 oficials i 30 peons.

Amb una duració de 1,5 mesos, els treballs s'iniciaran el 17 de juliol i finalitzaran el 30 d'agost., i entre els camins rurals i municipals en què s'intervindrà figuren el camí Caminàs i camí Santa Pau, entre molts altres.

Cal recordar que el Programa de Foment de l'Ocupació Agrària té com a objectiu contractar a través de les corporacions locals persones treballadores desocupades, preferentment eventuals agràries, per a dur a terme obres d'interès general i social, com ara conservació i manteniment del medi rural, forestal, patrimonial i mediambiental i per a millorar les infraestructures dels municipis, i el SEPE subvenciona els costos salarials i de cotització empresarial.

- En dos subvencions directes de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

- 6.000 euros per a l'elaboració d'un pla d'actuació municipal (PAM) d'Emergències concret contra el risc d'incendis

- 12.458 euros com a entitat beneficiària del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal de la Comunitat Valenciana en 2023


L'Ajuntament de Borriana rep dos subvencions directes de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que sumen un total de 18.458,29 euros, gràcies a disposar d'un Pla Local de Prevenció d'Incendis (PLRPIF) aprovat.

Les dos resolucions publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) són relatives, d'una banda, a una subvenció directa de 6.000 euros per a l'elaboració d'un pla d'actuació municipal (PAM) d'emergències concret contra el risc d'incendis, sol·licitada pel consistori i emmarcada en el desenvolupament del Pla Local.

L'altra subvenció directa aprovada, que ascendeix a 12.458,29 euros, com a entitat beneficiària del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal de la Comunitat Valenciana en 2023 en disposar del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals, per a executar actuacions planificades i aprovades en el Pla Local.

Amb això es podran finançar actuacions previstes en el pla local de prevenció i, en concret, entre altres es preveu destinar-ne gran part al manteniment, adequació i reparació de 3 km de pistes forestals (camins) en l'àmbit del paratge natural municipal de l'Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu i els seus accessos.

L'objectiu del Fons és l'execució d'obres i inversions de prevenció d'incendis previstes en la planificació municipal amb la finalitat d'afavorir el manteniment i la protecció de les masses forestals, així com reforçar les eines dels ajuntaments per a portar endavant les respectives actuacions de prevenció.

La Generalitat farà efectiu el pagament del 50% de l'import assignat en les subvencions en concepte de pagament a la bestreta de les dos resolucions que han sigut publicades ja en el DOGV.

- Amb un pressupost de 223.126 euros, les obres estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible

- La instal·lació del sistema geotèrmic amb una potència calorífica de 100kW, en paral·lel amb les actuals calderes de gas natural, suposarà un considerable estalvi econòmic atès que es millora el rendiment global del sistema.

- També s'aconseguirà una millora de l'eficiència energètica i un estalvi d'emissions de CO₂ de 151.384,75 kg a l'any en tractar-se del sistema de climatització que menys energia consumeix


L'Ajuntament de Borriana ha començat el muntatge de la instal·lació geotèrmica en la Piscina Municipal amb l'arribada de la màquina i l'inici de la perforació dels pous per a instal·lació de les sondes geotèrmiques. Amb la instal·lació del sistema geotèrmic s'aconseguirà un considerable estalvi, tant econòmic com energètic, ja que és el sistema de climatització que menys energia consumeix.

Es tracta d'una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible i amb un pressupost de 223.126,40 euros. Un camí finalitzades les obres suposarà bàsicament un estalvi energètic global de les instal·lacions municipals, durabilitat i qualitat suficients, i un ús segur.

El sistema geotèrmic garantirà una eficiència excel·lent durant tot l'any a partir de l'aprofitament de l'energia geotèrmica de molt baixa temperatura per a climatitzar el centre esportiu i pel fet que el terreny és un focus d'intercanvi estable, suposant un estalvi estimat d'emissions de CO₂ de 151.384,75 kg a l'any.

L'objectiu del consistori se centra en la cerca de l'eficiència energètica i el consum responsable en les instal·lacions municipals amb la meta del desenvolupament energètic sostenible i, alhora, que els problemes energètics actuals siguen atenuats amb l'aplicació de mesures d'estalvi, com en aquest cas, amb un important estalvi energètic.

El càlcul de la potència tèrmica a col·locar en la instal·lació geotèrmica és de 100 kW i serà capaç de cobrir la demanda base de calfament del got de la piscina durant tot l'any. La intenció és instal·lar en paral·lel a la caldera actual de gas natural una bomba de calor geotèrmica acoblada a un sistema de sondes amb tecnologia DCL per a l'evaporació i condensació de la instal·lació.

Així, la bomba de calor geotèrmica serà l'encarregada de subministrar la demanda base de l'aigua de calfament del got de la piscina i en moments puntuals s'activarà la caldera.

Entre les principals prestacions del tipus mediambiental d'aquest sistema, es troba la circumstància que no genera CO₂ de manera directa, ja que no intervé cap combustió, no es necessiten fumerals per a l'evacuació de fums i no existeix la possibilitat de contaminació epidemiològica com la legionel·la.

Igualment, entre els beneficis, pel que fa al nivell sonor, cal destacar l'absència de sorolls exteriors i, en relació al rendiment, que com no depèn de la temperatura exterior el sistema és molt eficient tècnicament amb un alt rendiment.

- El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu és una de les sendes més boniques i transitades de la província


El Paratge Natural Municipal de l'Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha aconseguit renovar la distinció de qualitat de Sender Blau, el guardó que l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l'ús sostenible del litoral, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont.

Aquesta distinció, estrenada en 2013 i lligada a la proximitat de les platges, reconeix la recuperació i posada en valor de sendes i itineraris de tot el territori nacional transformats en valuosos recursos per a la interpretació ambiental i el gaudi de la naturalesa.

En aquest sentit, promou el desenvolupament sostenible de les zones litorals, la preservació de les condicions ambientals, la seguretat i facilitat d'ús per als visitants i valora la gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics; amb la finalitat de crear una xarxa de senders litorals educatius.

Es tracta d'un reconeixement a la gestió mediambiental realitzada per l'Ajuntament en el paratge i al continu esforç per reforçar el treball per a conscienciar la ciutadania i els usuaris perquè eviten qualsevol acció que perjudique o puga alterar el paratge.

Una senda de les més boniques i transitades

El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu és una de les sendes més boniques i transitades de la província. El Clot s'origina per les fonts que hi ha en l'últim tram del riu Sec o Anna, que passa per la ciutat, i és un exemple representatiu del bosc de ribera, en què l'om ha estat l'arbre predominant.

Acompanyat d’àlbers, xops, lledoners i salzes, en els marges més exteriors del llit, i canyisos i joncs en contacte amb l'aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica conformen un complex i ric ecosistema en fràgil equilibri. En la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), i apareix el tamariu.

Quant a la fauna, destaca la presència d'ocells aquàtics com el cabusset comú, el martinet menut comú, el territ i el martinet blanc comú, entre altres, mentre que del grup dels rèptils es pot observar la colobra d'aigua, la colobra bastarda i la tortuga d'estany. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell al febrer de 2002.

Amb una superfície de 17,84 hectàrees situat en el litoral pròxim a les platges de Borriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per a estar en contacte amb la naturalesa i per a la pràctica esportiva, i un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. Entre els monuments que es troben en el Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre de la Mar i l'ermita de la Mare de Déu.

104 distincions

Adeac ha atorgat aquest any 2023 un total de 104 distincions en la categoria de sendes blaves. Així, la Xarxa de Senders Blaus en 2023 ascendeix a 601 quilòmetres i estan ja presents en 83 Municipis en 20 Províncies de 10 Comunitats Autònomes.

Els criteris de concessió se centren en aspectes com el traçat i la tipologia de les sendes, les infraestructures i la senyalética, aspectes vinculats a la caracterització ambiental de les sendes i a la posada en valor a través de la realització d'activitats d'educació ambiental. També tracten aspectes relatius a l'ús públic i el gaudi, l'accessibilitat, la informació a l'usuari sobre el patrimoni natural i cultural i la participació ciutadana.

- La ciutat compta novament amb la distinció que premia la qualitat de les platges de l'Arenal i del Grau Malva-rosa


L'Ajuntament de Borriana ha mostrat la seua satisfacció perquè la ciutat compta un any més amb la bandera blava per a les seues platges, per a la temporada estival de 2023, ja que les platges de l'Arenal i del Grau Malva-rosa han renovat la distinció que en reconeix l’alta qualitat.

Un reconeixement que a més premia l'esforç, públic i ciutadà, per complir amb els criteris exigits de legalitat, accessibilitat, sanitat, educació ambiental, neteja i seguretat de les platges.

Es tracta d'un reconeixement pel treball continuat realitzat per part de la corporació municipal en la millora i adequació de les platges, amb especial sensibilitat per a dirigir les accions cap a l'accessibilitat, la sostenibilitat i el vessant mediambiental.

Per part seua, des de la Generalitat s'ha reconegut el treball fet a Borriana per a cuidar-ne el litoral. Sobre aquest tema, el consistori ha mostrat el seu propòsit de continuar treballant de manera col·laborativa perquè aquest reconegut premi continue enriquint les platges del municipi en anys successius.

La costa de Castelló compta enguany amb un total de 32 banderes en 14 municipis, i una vegada més la Comunitat Valenciana continua com a líder en 2023 i és l'autonomia que més banderes blaves ostenta, amb un total de 153, per damunt d'Andalusia, amb 148.

 

Les Banderes Blaves

Les banderes blaves són un distintiu internacional que reconeix la qualitat de l'aigua d'una platja i premia l'esforç, públic i ciutadà, per complir amb els criteris exigits de legalitat, accessibilitat, sanitat, educació ambiental, neteja i seguretat de les platges.

Les banderes blaves no sols valoren la qualitat de les aigües i l'arena, sinó també els serveis disponibles per a les persones banyistes, la qual cosa fa que siga una distinció molt important per a atraure turisme a la zona.

Aquest distintiu és clau per als turistes que busquen destinacions costaneres de qualitat i la província de Castelló continua destacant com a destí atractiu per al turisme de platja.

Un jurat internacional, presidit per la Fundació Europea d’Educació Ambiental (Foundation for Environmental Education, FEE), com a creadora i gestora del programa, concedeix les distincions, després de la selecció de platges i ports esportius proposats pels diferents jurats nacionals.

Participen en el jurat l'Organització Mundial per al Turisme i el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient, l'Associació Internacional de Salvament i Socorrisme, l'Agència Europea per al Medi Ambient, la Unió Europea per a la Conservació de les Costes, la Unió per a la Conservació de la Naturalesa, un expert en Educació Ambiental i el Consell Internacional d'Associacions de la Indústria Portuària.

- Cal recordar que l'Ajuntament va autoritzar prèviament amb un decret l'accés a totes les platges de Borriana des del dia 1 de desembre de 2022 fins al dia 31 de març de 2023


L'Ajuntament de Borriana autoritza l'accés amb animals de companyia a les platges del municipi amb efectes des del dia 1 d'abril de 2023 fins al dia 1 d'octubre de 2023, amb excepció de les que disposen de bandera Blava, l'Arenal i el Grau Malva-rosa, per ser incompatibles, segons ha explicat la alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

A més, es permet l'accés amb animals de companyia, sense perjudici de la normativa de zones protegides, al paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars, Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu, marjal de Nules-Borriana i microreserva de flora.

Safont ha assenyalat que les persones propietàries o posseïdores dels animals, en tot moment, han de complir amb el que s'estableix en la vigent ordenança reguladora d'Animals de Companyia, el que s'estableix en la vigent llei de Protecció, Benestar i Tinença d'animals de companyia i altres mesures de benestar animal, i la resta de normativa aplicable.

Cal recordar que l'Ajuntament va autoritzar amb un decret l'accés a les platges de Borriana des del dia 1 de desembre de 2022 fins al dia 31 de març de 2023, els dos inclusivament, amb anterioritat, des del govern municipal s'havia modificat l'ordenança de 2008 perquè la reglamentació municipal no permetia aquest ús en les zones d'aigua i de les platges, ja que prohibia expressament l'accés de tota classe d'animals domèstics a totes les platges i en qualsevol època de l'any.

Una volta finalitzats els 4 mesos en què ha estat permès l'accés dels animals a les platges, l'Ajuntament ha regulat l'autorització per a la resta de l'any amb un nou decret”, ha precisat l’alcaldessa, “conjugant el dret que totes les persones tenen a gaudir de les platges, i seguint i respectant les normes establides en l'ordenança amb la finalitat de fer-la compatible amb la seguretat de persones i béns, i d'altres animals”.

Així mateix, ha apel·lat a “la responsabilitat a l'hora de compatibilitzar espais de convivència”. Per això, ha assegurat, “vetlarem per l’ús racional de les platges amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient, amb el suport de la indispensable solidaritat col·lectiva”.

En aquest sentit, l'objectiu és aconseguir “un espai comú en què, a través de la corresponsabilitat, es millore la convivència de ciutadans i mascotes, complint en tot moment la normativa municipal”, ha conclòs la primera edila.

En el decret es considera que el propietari o acompanyant de l'animal és responsable de les actuacions que l'animal realitze i dels perjudicis que ocasione a les persones, coses i al medi en general, en relació amb el es determina en l'ordenança reguladora de tinença d'animals de companyia i el que s'estableix en les disposicions vigents en aquesta matèria.

En aqueix sentit, té l'obligació de controlar, preservar la tranquil·litat i intentar que la mascota no moleste els altres usuaris o altres gossos que es troben en l'arena, ja que serà el responsable de qualsevol mal que puga ocasionar a persones, altres gossos, coses o al medi en general. Els gossos perillosos o agressius hauran de portar, a més, un boç posat.

Així mateix, les persones que conduïsquen gossos i altres animals domèstics hauran d'impedir que els animals realitzen les deposicions a les platges i en el passeig marítim.

En qualsevol cas, propietari o acompanyant de l'animal domèstic està obligat a arreplegar i retirar els excrements i, fins i tot, haurà de netejar la part de la via pública que haguera estat afectada, i vigilar pel respecte als altres usuaris de les platges, adoptant les mesures oportunes per pròpia iniciativa o per indicació de la policia local.

Quant a la circulació o la presència d'animals domèstics en zones i en horari no autoritzat, hauran d'abandonar immediatament la platja amb l'animal a requeriment verbal dels agents de l'autoritat, que giraran part de denúncia amb vista a la instrucció de l'oportú expedient sancionador.