Descubrir el Clot, oferta de turismo activo familiar
  • El Clot va ser declarat en 2002 el primer paratge natural de la Comunitat València
  • L'Ajuntament ofereix aquesta activitat d'oci turístic familiar, tots els dimecres a les 18 hores, durant els mesos de juliol i agost

 

Les visites Clot de la Mare de Déu s'han convertit en una de les grans apostes de turisme actiu que ofereix l'Ajuntament de Borriana per als mesos d’estiu. Es tracta d'una activitat d'oci turístic per a les famílies que es realitza cada dimecres a les 18 hores, durant juliol i agost, prèvia reserva en les oficines de Turisme de la ciutat.

La visita és una de les propostes organitzades per la regidoria de Turisme per a poder conéixer i gaudir d'un dels espais natural més bonics de la Plana Biaxa i dels més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els ciutadans i les ciutadanes de Borriana per a estar en contacte amb la natura i per a la pràctica esportiva.

El recorregut turístic té una duració d'aproximadament una hora i mitja, que pot realitzar-se cada dimecres de juliol i agost a les 18 hores, amb un màxim de 22 persones per visita, tot reservant les places prèviament a través del 964 587 078 o acudint a la Tourist Info l'Arenal (a la Tinència d'Alcaldia del Port), de dilluns a diumenge de 10h a 14h i de 17h a 20h.

Les persones interessades han d'acudir a la Torre de la Mar deu minuts abans de l'activitat per a organitzar el grup i, acompanyats del guia turístic, es transitarà passejant el sender del Clot, per a poder conéixer totes les espècies del bosc de ribera i la fauna del parc, fins a arribar a la barca, d'ús voluntari, que recorrerà el paratge natural des de l’aigua fins a finalitzar la visita.

Anteriorment, la visita es realitzava amb grups de 30 persones, però a causa de les circumstàncies sanitàries derivades de la pandèmia de la Covid-19, l'aforament màxim permés ara s'ha reduït a 22 persones, que han d'usar obligatòriament la mascareta durant tota l'activitat, per a garantir la seguretat de tots els assistents. A més a l'inici, s’exigeix un rentat de mans amb gel alcoholitzat i es vetla per manteniment de la distància de seguretat.

Primer paratge natural de la Comunitat Valenciana

El Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila s'origina per uns ullasls en el tram final del riu Sec i que té una superfície de 17,84 hectàrees, situades en el litoral pròxim a les platges del municipi de Borriana. Va ser declarat en 2002 pel Consell el primer Paratge Natural de la Comunitat Valenciana, i és un dels escassos exemples de bosc de ribera presents a la Plana Baixa, en què l'om és l'arbre predominant, tot i que també hi trobem àlbers, xops, lledoners i salzes, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica, conformen un ecosistema ric i complex.

El paratge discorre per la ribera del riu Anna o riu Sec, amb un recorregut de 3 quilòmetres, on se situa el conegut sender del Clot de la Mare de Déu, que recorre un bosc de ribera amb xops i salzes en els marges més exteriors del llit, i canyisos i joncs en contacte amb l'aigua. La presència d'ocells aquàtics com el cabusset comú, el martinet menut comú, el passa-rius, la garsa blanca i un conjunt de rèptils d'aigua, fan que aquest enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

El passeig pel camí del Clot cap a l'interior des de la platja, permet descobrir, a mesura que la salinitat del mar disminueix, diferents tipus de boscos, fauna i flora, com ara un bosc de tamarix (Tamarix africana i Tamarix gallica), formacions de bogues (Typha angustifolia) i canyissos (Pharagmites australis), acompanyats per lliris (Iris pseudocarus), salicàries (Lythrum salicaria) i joncs (Scirpus sp.) que donen acolorit i serveixen de refugi als ocells aquàtics més freqüents del Clot, la polla d'aigua (Gallinula chloropus) i el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis), entre d’altres, i molts arbres i arbustos diferents, que en funció de l'estació de l'any floreixen en el paratge natural de Borriana.

Llocs d'interès cultural

A més, en el paratge Natural del Clot es poden trobar edificacions d'interés cultural com la Torre de la mar, construïda en el segle XVI sobre restes d'una torre àrab, per a la defensa de la costa i des d'on s'inicia el recorregut pel sender del Clot de la Mare de Déu.

També es pot vore l'ermita de la Misericòrdia que es troba a uns 100 metres del principi del sender i que es va construir en 1740 per a commemorar la troballa, segons la llegenda, de la imatge de la marededeu en aquest paratge natural municipal, la qual, ja fa molts anys, es va convertir en lloc de veneració dels pescadors del Grau.