Burriana opta a las Banderas Verdes 2022
  • - Banderes Verdes premia l'esforç de l'hostaleria local i al propi consistori pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic.

  • - Un total de 70 restaurants, bars i xiringuitos de la localitat s'han sumat ja a aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Ajuntament de Borriana i Ecovidrio


Borriana competirà aquest estiu amb 39 municipis de la Comunitat Valenciana per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d'Ecovidrio, l'entitat sense ànim lucratiu encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, segons ha informat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Ecovidrio llança la tercera edició del Moviment Banderes Verdes, l'objectiu del qual és guardonar l'esforç dels establiments de l'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l'estiu, especialment quant a la gestió correcta dels seus residus.

Aquesta edició compta amb la participació de 39 municipis de la Comunitat Valenciana, als quals s'ha unit l'Ajuntament de Borriana, i 70 establiments hostalers de la localitat. Junts tractaran d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar el sector hostaler per a prendre la Bandera Verda a Calp i El Campello, guanyadors de l'última edició.

La campanya, que es desenvolupa des d'avui 15 de juny al 31 d'agost, contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d'envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival.

Arnandis ha emmarcat aquesta iniciativa en el Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Cal recordar que a l'estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació, dels quals, un 52% es generen directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

Banderes Verdes

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança d'Ecovidrio amb l'hostaleria. De fet, a nivell nacional, aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de quasi 15.000 establiments hostalers.

Gràcies al moviment Banderes Verdes en 2021 es van arreplegar 31.045 tones d'envasos de vidre en les 127 localitats costaneres participants, el posterior reciclatge de les quals va aconseguir evitar l'emissió de 17.700 tones de CO₂, com ara retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

Sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d'Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l'augment del volum en la recollida selectiva d'envasos de vidre del municipi, el percentatge d'hostaleria local participant i la seua col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l'hostaleria i donar-li difusió davant la ciutadania i dels visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seua labor, Ecovidrio reforçarà la contenització i dotarà de mitjans de manera gratuïta per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per quasi 100 persones, l'entitat recorrerà un per un els establiments per a oferir formació ambiental i fomentar mesures d'economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d'envasos per a reforçar les rutes de recollida si és necessari.

Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera

A més, Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per a conèixer el nivell d'implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners en la Comunitat Valenciana. Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de manera presencial durant el mes de juliol i aconseguirà un univers de 2.315 establiments entre bars, xiringuitos i restaurants de la Comunitat Valenciana.

Alguns dels àmbits que s'analitzaran seran la gestió eficient dels residus, l'eficiència energètica o el consum responsable. En un context d'emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d'èxit i bones pràctiques escalables.

En finalitzar la temporada, Ecovidrio premiarà els establiments més madurs en la gestió ambiental de la seua activitat.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim lucratiu encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos en 1997 i l'inici de les operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible el sistema de reciclatge amb la seua aportació a través del punt verd,.

La labor d'Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema d'Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge, que ha passat d'un 31,3% l'any 2000 al 76,8% en 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.