- El Ple municipal aprovarà aquesta vesprada el Pla Local d'Adaptació al Canvi Climàtic, amb mesures que sumen una inversió de prop de 12 milions d'euros

- Les actuacions proposades tendeixen prioritàriament a mitigar els riscos produïts pels impactes d'erosió de la costa i d'inundacions que és el que més afecta el municipi

- Se sumen a altres mesures ja incloses en altres plans parcials i amb una valoració econòmica que s'eleva a 35,4 milions d'euros


Borriana planifica 10 accions concretes per a lluitar contra el canvi climàtic, dins del Pla Local d'Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) que el govern local proposarà avui en el ple municipal d'aquesta vesprada per a l’aprovació, segons ha avançat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Es tracta, ha indicat, d'un document obert que contempla mesures amb una inversió concreta d'11.900.000 euros, encara que en l'execució d'aquest pla es preveu la incorporació de noves accions, així com poder acollir-se al finançament obert en diferents convocatòries d'altres administracions i organismes. A més, les propostes se sumen a altres accions ja incloses en diferents plans parcials del municipi.

El titular de l'àrea mediambiental ha explicat que, encara que no és una obligació disposar d'un Pla local, sí que és un requisit en moltes convocatòries d'altres administracions per a captar fons econòmics. També ha assegurat que en definitiva és “un instrument de planificació bàsic per a promoure l'acció coordinada enfront dels efectes del canvi climàtic, per a reduir els danys presents i futurs derivats del canvi climàtic i construir una societat més resilient”.

Es tracta, ha continuat, de “definir i implementar mesures i accions destinades a minimitzar els impactes adversos del canvi climàtic a Borriana, enfortir les capacitats de resposta del municipi i explotar les oportunitats que aquest fenomen puga produir en la localitat”.

Així, les actuacions proposades en el pla local per a l'adaptació al canvi climàtic “tendeixen prioritàriament a mitigar els riscos produïts pels impactes de la d'erosió de la costa i d'inundacions que és el que més afecta al municipi”, i ha precisat que algunes “ja estan en marxa”.

Com el pla es basa en l'anàlisi dels riscos efectuats per especialistes en la matèria i proposa actuacions projectades per a aconseguir resultats, en l’estudi realitzat es posa de manifest que a curt termini la vulnerabilitat de Borriana és superior als riscos hidrològics provocats per esdeveniments extrems com ara la sequera i les pluges torrencials i assenyala com els sectors més afectats l'hidrològic per l'escassesa d'aigua i l'ordenació urbana per les conseqüències d'inundacions.

Igualment, a mitjà termini, segons indica el document, comencen a tindre importància els riscos sobre el medi natural, i són aquests els de major importància, també provocats per esdeveniments extrems com ara la sequera i les pluges torrencials, als quals els segueixen els provocats per esdeveniments extrems en el sector hidrològic i, finalment, els que provoca en l'agricultura l'augment de temperatura i la reducció de les precipitacions mitjanes. Per acabar, a llarg termini, el pla assenyala l’augment de la probabilitat i la urgència de la majoria de riscos.

Precisament, aquest PLACC de Borriana proposa el desenvolupament de 10 actuacions, algunes ja iniciades, i englobades en tres eixos. El primer eix inclou les accions per a promoure l'ús d'energia solar en edificis públics que ja s'està executant amb una inversió d'1.200.000 euros.

En el segon eix, en el marc del desenvolupament d'infraestructures verdes urbanes i corredors verds, es fixen 4 accions amb un pressupost de 2.250.000 euros, i es concreten en la renaturalització de dunes costaneres, la creació de boscos mediterranis en les vores de platja, la promoció de la infiltració de l'aigua i la utilització de paviments permeables, i la recuperació de llits amb vegetació de ribera

Quant al tercer eix, englobat en les millores en drenatges i evacuació d'aigües, el pla preveu 5 actuacions per valor de 8.450.000 euros que inclou accions d'ús d'aigües depurades per a reg, reforç de les esculleres en tota la zona de la Serratella, el col·lector de l'avinguda Tarancon i l’execució d’una xarxa separativa en diferents carrers del municipi, així com la instal·lació de caragols d'Arquimedes en la zona del camí de les Tancades fins al camí la Coixa i en el camí el Marge fins a la séquia del Rajolí.

Deu propostes concretes per a l'adaptació del municipi al canvi climàtic que se sumen a altres mesures ja incloses en altres plans parcials com ara el Patricova, Patecas, PAI Sant Gregori, SUPOR-1, Sector Jardins de la Malva-rosa o el Pla General de Borriana, amb una valoració econòmica que s'eleva a 35,4 milions d'euros.

Finalment, Arnandis ha emmarcat aquesta iniciativa en el compromís municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb què el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.