-
- La campanya compta amb els centres educatius per a conscienciar l’estudiantat de la importància del turisme
Aquesta setmana ha començat la campanya de conscienciació turística escolar 2023, que sota el títol “Origen i Conquesta de Borriana” organitza l'Ajuntament de Borriana i coordina Arqueocas Patrimoni i Arqueologia, segons ha explicat la regidora de Turisme, Sara Molina.
Una campanya municipal que es realitza de febrer a juny en horari de matí i que arriba a més de 1.200 estudiants de la ciutat. La iniciativa està dirigida a l'alumnat de 2n, 4t i 6è d'educació Primària i participen deu centres educatius de la ciutat: els col·legis Salesians, Consolació i Illes Columbretes i els CEIP Cardenal Tarancon, Roca i Alcaide, Pare Vilallonga, Novenes, Penyagolosa i Josep Iturbi.
Es tracta, ha indicat l'edila, d'una de les accions contemplades en el Pla Estratègic Turístic del municipi, amb l'objectiu de “posar en valor des d’edats primerenques els béns turístics derivats del patrimoni històric i arqueològic perquè siguen coneguts, respectats i estimats pels xiquets i les xiquetes, i també puguen ser mostrats en un futur per les noves generacions”.
Per a Sara Molina, és important que l’alumnat de Borriana “descobrisca l'origen medieval de la seua ciutat, quins llocs, espais històrics o monuments són el reflex d'una època en què la seua ciutat va jugar un paper importantíssim en el desenvolupament de tota la regió, i aprenguen a més a valorar-los i, per damunt de tot, a respectar-los i sentir-los com a propis”.
Aquesta estratègia de despertar la sensibilitat turística de les pròximes generacions, ha manifestat, “contribuirà també al fet que la societat en general comprenga en profunditat la importància que té el sector turístic, i els nostres béns turístics derivats del patrimoni històric i arqueològic”.
I ha afegit que “hem de ser conscients de la importància que juguen les noves generacions que, en definitiva, seran les encarregades de cuidar, protegir i difondre el llegat dels nostres avantpassats, convertint-se en els millors ambaixadors del seu patrimoni propi”.
Per a aconseguir aquest objectiu es duen a terme diferents activitats com ara visites guiades, en què els escolars de la ciutat recorren el barri antic descobrint el seu origen medieval, la basílica del Salvador, la Torre de la Jueria o les restes arqueològiques del Portal de València, que són alguns dels recursos turístics de l'itinerari que els transporta al passat.
Així mateix, també realitzen un taller de temàtica historicoarqueològica en el CMC la Mercè. Per als més xicotets les activitats es realitzen a les aules, on es realitza un passeig virtual per la ciutat medieval a través del patrimoni històric, incidint tant en la conquesta de la ciutat pel rei Jaume I com pels que vivien abans.
Sara Molina ha assenyalat que la campanya que es desenvolupa a la ciutat des de fa anys, ha obtingut des del principi “una bona acceptació, molt positiva, i s’ha convertit ja en una tradició per part dels centres educatius i, per tant, en un projecte consolidat en el qual els més joves es converteixen en partícips de la seua història a través dels recursos turístics de la ciutat”.