- El sender del Clot de la Mare de Déu i les platges de l'Arenal i Malva-rosa -Grau de Burriana han sigut guardonades

 

L'Ajuntament de Burriana ha sigut guardonat amb les prestigioses distincions en reconeixement a la qualitat mediambiental i la cura de les seues platges i sendera. Aquests premis demostren el compromís de la ciutat amb la preservació del medi ambient i l'oferta d'espais naturals excepcionals per al gaudi de residents i visitants.

Les platges de l'Arenal i Malva-rosa del Grau han sigut distingides amb la prestigiosa "Bandera Blava". Aquest reconeixement internacional, atorgat per la Fundació per a l'Educació Ambiental (FEE), emfatitza especialment la importància de l'accessibilitat, certificant la qualitat de l'aigua, la seguretat, la gestió ambiental i els serveis oferits en aquestes platges. Aquest assoliment reflecteix el compromís de Burriana per garantir que totes les persones, independentment de les seues capacitats físiques, puguen gaudir plenament de les costes de la ciutat. Així, es promou una inclusió real i es fomenta que Borriana siga una destinació turística accessible per a tots.

El sender del Clot de la Mare de Déu ha obtingut el prestigiós guardó "Sendera Blava". Aquest reconeixement, atorgat per ADEAC (Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor), destaca aquelles senderes costaneres que compleixen amb alts estàndards de qualitat en termes d'accessibilitat, conservació i sostenibilitat. L'Ajuntament de Burriana s'enorgulleix de comptar amb el sender del Clot de la Mare de Déu com un atractiu turístic i natural de primera categoria.

A més, les platges de Burriana han sigut distingides amb diverses banderes que ressalten la seua excel·lència quant a gestió mediambiental i qualitat turística. El guardó "Ecoplayas", atorgat per Ategrus (Associació Tècnica per a la gestió de residus i medi ambient), reconeix els esforços realitzats per l'Ajuntament de Borriana en la protecció de l'entorn costaner i la implementació de bones pràctiques ambientals.

D'altra banda, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana ha atorgat la distinció "Qualitur" a la platja de l'Arenal, reconeixent així l'excel·lència en els serveis i la qualitat turística d'aquesta popular platja. Aquesta certificació confirma el compromís de l'Ajuntament de Burriana amb la millora contínua dels seus serveis i la promoció d'un turisme sostenible.

Aquests reconeixements són un reflex del compromís de l'Ajuntament de Burriana amb la protecció del medi ambient, la promoció turística responsable i la millora contínua de la qualitat de les seues platges i senderes. En aquest sentit, l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, ha afegit: “Aquestes distincions reforcen la posició de Burriana com una destinació turística de qualitat i un lloc excepcional per a gaudir de la naturalesa en un entorn segur i sostenible”.


- Les visites al Clot de la Mare de Déu i al centre històric de la ciutat són gratuïtes amb places limitades i les inscripcions ja estan obertes

 

Burriana prepara una programació per als mesos d'estiu amb visites al Clot de la Mare de Déu i recorreguts guiats per a visitar la Borriana modernista, històrica, arqueològica i medieval. D'aquesta manera, la ciutat posa en valor els seus enclavaments turístics per a convertir-se en punt de referència del turisme de la província.

Les visites són gratuïtes per a tots els públics amb places limitades, per la qual cosa els interessats a visitar el Clot de la Mare de Déu hauran de fer-ho a través de www.itinerantur.com o contactant amb el telèfon 964 30 19 13. En el cas de les visites guiades pel centre històric, les inscripcions es realitzen a través de www.entradadirecta.com.

Sobre aquest tema, l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, ha afegit: “La nostra intenció és que el visitant passe una estona agradable i aprenga sobre la història de Borriana”. “L'objectiu és enfortir la vida cultural a la ciutat i dinamitzar l'economia a través del turisme els mesos d'estiu”, ha afegit l'edil.

 

Clot de la Mare de Déu

Les visites a l'enclavament natural del Clot de la Mare de Déu de Borriana permetran al visitant realitzar un recorregut amb diverses parades sobre la història i la biodiversitat del Paratge Natural Municipal. També gaudiran d'un passeig amb barca per a descobrir les seues secrets aigua endins, i degustaran licors i dolços autòctons fets amb taronja.

Els dimecres 5, 12, 19 i 26 de juliol de 18 a 20h, així com els dimecres 9, 16, 23 i 30 d'agost es realitzaran les visites pel paratge natural. Les inscripcions són obligatòries i es realitzen via en línia a través www.itinerantur.com o telefonant al 964 30 19 13.

 

Visites guiades centre històric

També es realitzaran recorreguts guiats per diferents llocs rellevants de la ciutat i de diferents temàtiques que permeten tant als locals com als visitants a l'estiu, conéixer la història de Borriana i el seu patrimoni cultural. Les visites guiades tenen diferents temàtiques per a poder conéixer la ciutat, com a punt d'inici des de la Plaça Major en totes elles.

Els participants podran conéixer la Borriana Modernista els dissabtes 1 i 29 de juliol a les 19 h; la Borriana Històrica els dissabtes 8 de juliol i 12 d'agost amb possibilitat de dos grups a les 19 i 19.30 h; la Borriana Medieval Nocturna els dissabtes 22 de juliol i 19 d'agost amb possibilitat de dos grups a les 22h; i una ruta arqueològica per la ciutat els dissabtes 15 de juliol i 26 d'agost a les 19h.

- El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha lliurat aquest matí a l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el reconeixement

- Permetrà al consistori accedir a noves línies de finançament específiques que facilitaran que Borriana es beneficie del Fons de Cooperació per a Municipis Turístics


El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha lliurat aquest matí a l'alcaldessa de Borriana en funcions, Maria Josep Safont, el distintiu que acredita el destí amb la condició de municipi turístic en la categoria de singularitat de la Comunitat Valenciana, en un acte en el qual ha estat present també la regidora de Turisme, Sara Molina.

En la seua visita a la capital de la Plana Baixa, Colomer ha reconegut l'intens treball que ha realitzat el govern municipal per a obtindre aquest distintiu i per superar totes les exigències de l'estatut, i ha recordat que per a obtindre l'acreditació cal tindre un Pla Estratègic de Turisme, fomentar valors com la sostenibilitat i apostar per la governança i la qualitat. A més, ha incidit en què el destí ha de posar l'accent en l’aspecte qualitatiu, i no a comptar turistes.

Per part seua, Safont ha destacat que el distintiu suposa “un reconeixement a l'esforç del sector turístic d'aquesta ciutat, però també un reconeixement a la política seguida per la Regidoria de Turisme, en què hem entès des del primer moment que el turisme és un recurs beneficiós que ens projecta com a ciutat, i que la nostra visió estratègica de la ciutat intel·ligent, integradora, accessible i sostenible és també un reclam per als visitants i un exemple de singularitat que la Generalitat ens reconeix”.

A més, l'alcaldessa ha subratllat que el reconeixement “ens permetrà accedir a noves línies de finançament específiques, perquè permetrà que Borriana es beneficie del Fons de Cooperació per a Municipis Turístics per a compensar l'esforç financer motivat per l'activitat turística, tant en la prestació de serveis com en la inversió en infraestructures, que seran modulades en funció de la categoria de municipi turístic”.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha mostrat la seua satisfacció i ha agraït el treball i el compromís tant del personal municipal de l'àrea com de les persones del sector en l’àmbit local per a “aconseguir aquesta distinció, d'acord amb el nou estatut de municipi turístic i amb la Llei de turisme, oci i hospitalitat, premiant una sèrie de qüestions més enllà de les dades estrictament quantitatives”.

Per a obtindre aquesta distinció, ha afirmat Molina, cal tindre una “estratègia turística acreditada que compte amb programes de qualitat turística, dinàmiques de compromís amb la sostenibilitat i amb l'hospitalitat, a més d'una oferta turística competitiva i adaptada com una destinació turística de qualitat, plural, igualitària, inclusiva, sostenible i hospitalària”.

Així mateix, ha posat en valor tant l'estratègia turística de Borriana com la inclusió en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI). També ha assenyalat l'aprovació i posada en marxa de la Mesa de Turisme com a òrgan per a facilitar la participació efectiva de la ciutadania i dels agents socials i econòmics en l'acció pública en matèria de turisme, unes accions que per a Molina “han sigut decisives per a l'obtenció del distintiu”.

De la mateixa manera, ha recalcat altres valors que han permès que Borriana aconseguisca aquesta distinció, com per exemple “un carisma i una personalitat extraordinaris, la seua gastronomia i un model de ciutat del segle xxi”, i també ha apuntat “la singularitat de Borriana, els serveis que ofereix, el nombre de visitants que rep cada any i la gestió dels recursos turístics que hem posat en pràctica i que han possibilitat aquest reconeixement”.

Ruta de la Tapa de Burriana 2013
  • - Durant un mes, des d'aquest divendres 28 d'abril fins al diumenge 28 de maig, tapa i beguda per 5 euros

  • - La XII Ruta de la Tapa inclou sortejos de premis, tant a través dels vots del llibret, passaport, com a través de l'app Rutappa


Arranca la XII Ruta de la Tapa de Borriana, una nova edició de la consolidada proposta gastronòmica de l'Ajuntament de Borriana, en què enguany participen 13 bars i restaurants de la localitat que ofereixen les seues propostes gastronòmiques acompanyades d'una beguda per tan sols 5 euros.

La Regidoria de Turisme ha presentat la desena edició de la Ruta de la Tapa, des d'aquest divendres 28 d'abril, que s'allargarà durant tot un mes fins al diumenge 28 de maig en què es tancarà la ruta, segons ha anunciat la regidora de l'àrea, Sara Molina.

Tapa que sempre anirà acompanyada d'una beguda, tot per 5 euros, que “entenem que és el preu més just veient la qualitat que, des de sempre, han oferit en les seues elaboracions cadascun dels establiments participants”, ha indicat la regidora de Turisme.

Molina ha agraït el treball de totes les persones implicades en la Ruta de la Tapa 2023, tant des de l'Oficina de Turisme per tota l'organització prèvia que comporta, com als 13 restaurants participants i, també, a les empreses i marques patrocinadores que permeten poder lliurar els premis després de les votacions, com el B&B Alqueria Calatrava, Flamingos Coffee i Bombora’s Gastro-Heladería.

Els bars i restaurants que participen amb les seues innovadores propostes gastronòmiques en aquesta dotzena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana són Al Natural, Cafeteria el Raval, Ca la Rosa, Mar Abierto EE, La Pata Coja, Club Ortega, Bistro Entre 2, Nautilus, Cafeteria Flamingos Coffee, El Racó de Clàudia, Combo I Grill, Restaurant Casino Caixa Rural i Restaurant Círculo Frutero.

Com és tradició a Borriana, l'Ajuntament ha volgut que siguen les mateixes persones comensals els qui acaben decidint quines són les tres millors tapes de l'onzena edició de la ruta, ja que tant a través de l'app Rutappa com del passaport es podrà votar als favorits.

A més, aquelles persones que participen en la ruta i voten a través del llibret, passaport, una vegada aconseguits vuit segells que es van estampant en cada establiment on es tasten les tapes, podran aconseguir un premi que consisteix en l'estada de dos dies, una nit, per a dos persones en règim d'allotjament i desdejuni en el B&B Alqueria Calatrava i dinar en Flamingos Coffee.

Entre els qui valoren les tapes a través de l'app Rutappa se sortejarà un premi que consisteix en l'estada de dos dies, una nit, per a dos persones en règim d'allotjament i desdejuni en el B&B Alqueria Calatrava i dinar en Bombora’s Gastro-Heladería. En els dos casos, la data a reservar es consultarà amb l'allotjament segons disponibilitat.

La regidora de Turisme ha animat tant als veïns i veïnes de Borriana com dels pobles veïns a “tastar i gaudir de qualsevol de les 13 elaboracions diferents que durant tot un mes es podran degustar a la nostra ciutat”, i també ha recordat que s'ha posat a la disposició de la ciutadania la informació detallada de cada elaboració i el bar o restaurant en què es pot degustar, tant en els llibrets que es poden aconseguir en els 13 establiments de la ruta o en l'oficina municipal de Turisme com en l'app Rutappa, o consultar en les xarxes socials municipals.

- El modernisme i l'esplendor de la ciutat ressorgiran del divendres 28 al diumenge 30 d'abril

- La ciutat viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle xx

- Amb propostes interessants com ara la fira d'antiguitats, exposicions, recitals, visites guiades, trobades amb personatges i ambientació musical


Un espectacle líric teatral de la companyia Orchestralia que trasllada al món dels cafès concert de finals del segle xix serà l'encarregat d'obrir aquest divendres 28 d'abril les segones Jornades Modernistes ‘Borriana, París i Londres’, amb la sarsuela i el cuplet com a protagonistes principals. La trobada serà a les 20.30 hores a l'auditori Juan Varea, amb accés gratuït però amb inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Borriana es transformarà del divendres 28 al diumenge 30 d'abril i proposa un viatge en el temps a l'esplendor del passat agrícola del municipi, per a reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del modernisme, que permetrà descobrir aquesta moda fascinant que tant va significar per a la ciutat.

Una aventura que amb les segones Jornades Modernistes de recreació històrica organitzades per l'Ajuntament permetrà conèixer encara més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme testimoni de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja a principis del segle xx, en què hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una revolució per a la ciutat.

Durant tres dies, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la ciutat. Amb propostes divulgatives com ara exposicions, recitals, rutes guiades per les joies modernistes de la ciutat, fira d'antiguitats, trobades modernistes, gastronomia i ambientació musical. Planejades per a tota classe de públic, des d'aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tota una època de la societat borrianenca.

Programa

Després de l'obertura el divendres amb el cafè teatre, les Jornades continuaran dissabte i diumenge i comptaran els dos dies, de 10h a 15h i de 16h a 21h, amb una Fira d'Antiguitats en el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

També es podrà conèixer millor el Modernisme a través d'una ruta que incorpora la visita a quatre edificis emblemàtics representatius d’aquest moviment cultural. En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'inclou la recreació d'un antic magatzem de taronges, actuació de violí i dansa, una exposició dedicada a la dona en el modernisme i taller de fotografia.

En grups al voltant de 30 persones es podrà gaudir de les 4 visites de manera rotativa, distribuïdes el dissabte i el diumenge de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h. Aquesta activitat gratuïta, que requereix inscripció prèvia obligatòria, està ja completa.

A més, tant el dissabte com el diumenge en horari d’11h a 12h serà el torn del carruatge de Titelles per a xiquets i xiquetes, a l'exterior del Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Vermut i Trobada

El dissabte de 12h a 14h, la Trobada Modernista prevista en el mercat municipal reunirà veïns i veïnes i associacions locals caracteritzats d’acord amb l'època i comptarà amb una exhibició de carruatges formada per diferents vehicles, bicicletes i cotxes clàssics. Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir amb ganes de passar-s’ho bé i de fer un viatge al passat i, si es vol, vestir-se amb la indumentària de l'època.

En la trobada, a més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i als membres més destacats de l'antiga societat borrianenca, que traslladarà als assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

El diumenge de 12h a 14h, serà el moment del Vermut Modernista en el mercat municipal. Una trobada amb representants de l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes (ANEM), música en directe i exhibició de carruatges.

Finalment, el diumenge a les 20.30 hores tindrà lloc l'acte de clausura a l'auditori Juan Varea amb la projecció del curtmetratge Cal·líope del director Jorge Hinojosa, produït pel grup de recreació Alcoi Modernista. Aquesta activitat gratuïta requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

- El municipi viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle xx

- El cap de setmana del 28 al 30 d'abril, amb exposicions, recitals, visites guiades, trobades amb personatges i ambientació musical


Arquitectura, exposicions, música, teatre i antiguitats es donaran cita el cap de setmana del 28 al 30 d'abril a Borriana en les segones Jornades Modernistes de recreació històrica organitzades per l'Ajuntament que, amb el títol “Burriana, París i Londres”, suposen un viatge en el temps a l'esplendor del passat agrícola del municipi i reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Turisme, Sara Molina, han donat a conèixer avui la nova proposta, germinada “a l'entorn d'un dels potencials turístics i culturals que ofereix la ciutat, que permetrà al visitant entendre aquesta fascinant moda que tant va significar per a Borriana i conèixer encara més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l'auge del comerç de la taronja i la riquesa que va generar”, han manifestat.

Molina ha destacat que aquesta iniciativa pretén descobrir els secrets d'aquesta moda arquitectònica testimoniatge de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja en el municipi a principis del segle xx, en el qual hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una revolució per a la ciutat.

Durant tres dies, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la ciutat. Comptarà amb propostes divulgatives com ara exposicions, recitals, rutes guiades per les joies modernistes de la ciutat, fira d'antiguitats, trobades modernistes, gastronomia i ambientació musical, amb el denominador comú del Modernisme, que ressuscitaran la Borriana de fa més d'un centenar d'anys.

Una proposta, ha indicat l'edila de Turisme, pensada per a tota classe de públic, des d'aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tota una època de la nostra societat.

 

Programa

Les jornades començaran el divendres dia 28 a la vesprada i finalitzaran el diumenge 30 a les 21 hores. L'acte d'obertura serà el divendres a les 20.30 hores a l'auditori Juan Varea, amb un espectacle líric teatral de la companyia Orchestralia que traslladarà al món dels cafès concert de finals del segle xix, en què la sarsuela o el cuplet eren els estils predominants. Tot i que l'accés serà gratuït requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Les Jornades continuaran el dissabte i el diumenge i comptaran els dos dies, de 10h a 15h i de 16h a 21h, amb una Fira d'Antiguitats en el Centre Municipal de Cultura la Mercé.

En la programació destaca una ruta que inclou la visita a quatre edificis emblemàtics representatius del modernisme local. En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'inclou la recreació d'un antic magatzem de taronges, una actuació de violí i dansa, una exposició dedicada a la dona en el modernisme i un taller de fotografia.

En grups al voltant de 30 persones es podrà gaudir de les 4 visites de manera rotativa distribuïdes el dissabte i el diumenge de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h. Aquesta activitat és gratuïta però requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Així mateix, dissabte i diumenge d'11h a 12h, a l'exterior del Centre Municipal de Cultura la Mercè serà el torn del carruatge de Titelles per a xiquets i xiquetes.

 

Trobada Modernista i Vermut

El dissabte de 12h a 14h, la Trobada Modernista prevista al mercat municipal reunirà veïns i veïnes i associacions locals caracterizades d'acord a l'època, i comptarà amb una exhibició de carruatges composta per diferents vehicles, bicicletes i cotxes clàssics. Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir amb ganes de passar-s'ho bé i de fer un viatge al passat i, si es vol, vestir-se amb la indumentària de l'època.

En la trobada, a més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i als membres més destacats de l'antiga societat borrianenca, que traslladarà als assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

El diumenge de 12h a 14h, serà el moment del Vermut Modernista al mercat municipal. Una trobada amb representants de l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes (ANEM), música en directe i exhibició de carruatges.

Finalment, diumenge a les 20.30 hores tindrà lloc l'acte de clausura a l'auditori Juan Varea amb la projecció del curtmetratge Cal·líope del director Jorge Hinojosa, produït pel grup de recreació Alcoi Modernista. Aquesta activitat gratuïta requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Playas preparadas Pascua 2023
  • - El consistori també posa en funcionament el servei de socorrisme a les platges durant les pròximes festes

L'Ajuntament ja té netes i condicionades les platges i la zona marítima de Borriana per a l'ús i gaudi de veïns, veïnes i visitants de proximitat o habituals, que tradicionalment acudeixen al litoral de la Plana Baixa durant les vacances i jornades festives de Pasqua.

Enguany, segons ha explicat el regidor de Serveis Públics i Zona Marítima, Vicent Aparisi, per a la posada a punt, “al marge dels habituals treballs de neteja en els arenals, durant les últimes setmanes el consistori ha intensificat les accions d'adequació de l'arena, amb dos tractors per a l’ús en els arenals i les respectives màquines despedregadores, per a garbellar, airejar i aplanar l'arena”.

Vicent Aparisi ha destacat la importància dels treballs realitzats a les platges de l'Arenal, la Malva-rosa o el Grau, i ha explicat que la finalitat d'aquest dispositiu és “que les platges de la nostra ciutat estiguen en un estat òptim de neteja i accessibilitat perquè els ciutadans i visitants que acudisquen aquests dies de vacances en puguen gaudir”.

A més, amb els equips de neteja mecànica i condicionament de l'arena, “hi ha hagut un reforç dels equips ordinaris de recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU), del servei de neteja manual, el servei de neteja i buidatge de papereres i els equips de neteja i arruixat mixt en el Passeig Marítim.

Igualment, s'han fet els treballs de col·locació de part dels elements de mobiliari que cada any es tornen a instal·lar a les platges de l'Arenal, el Grau o la Malva-rosa, s'han revisat i col·locat les papereres amb què compta cadascuna de les tres platges, a més de reposar part de les passarel·les que permeten un accés molt més còmode a cadascuna de les zones d'arena de l'Arenal o la Malva-rosa, després de la seua retirada com a mesura de precaució davant els temporals.

D'altra banda, el regidor de Serveis Públics ha subratllat la importància de la col·laboració ciutadana per al manteniment de les condicions de neteja perquè les platges de la nostra ciutat estiguen en un estat òptim de neteja i accessibilitat perquè els ciutadans i visitants que acudisquen aquests dies de vacances en puguen gaudir”.

Bases para la Ruta de la Tapa 2023
  • - Els establiments interessats a participar poden presentar la seua sol·licitud des d'avui i fins al 12 d'abril

  • - La XII Ruta de la Tapa se celebrarà durant un mes, del 28 d'abril al 28 de maig, i oferirà tapa i beguda per 5 euros


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini perquè els establiments interessats puguen participar en la XII Ruta de la Tapa, amb la finalitat de continuar amb una de les accions gastronòmiques més populars del municipi, segons ha anunciat la regidora de Turisme, Sara Molina.

Amb aquesta iniciativa organitzada pel consistori, ha assegurat, es pretén “promocionar el municipi a través de la gastronomia, així com dinamitzar el sector de l'hostaleria i la restauració local”, i ha posat l'accent en “l'èxit obtingut en les anteriors edicions, tant de participació de bars i restaurants com d'afluència de públic”.

Sara Molina ha recordat que en la passada edició en 2022 van ser un total de 16 els establiments que van oferir les seues elaboracions i es va aconseguir una quantitat de 10.558 unitats de tapes servides, acompanyades de la seua respectiva beguda, i va suposar un impacte econòmic “d’almenys 42.200 euros en global per als establiments, a més de la difusió aconseguida”.

La dotzena edició de la Ruta de la Tapa se celebrarà del 28 d'abril al 28 de maig de 2023, dins de l'horari que cadascun dels establiments participants indique en el full d'inscripció, i abastarà el cap de setmana de les Creus de Maig a Borriana.

En la Ruta de la Tapa podran participar, gratuïtament, tots els establiments que estiguen localitzats al terme municipal de Borriana que hagen sol·licitat la llicència municipal corresponent. A més, hauran d'estar donats d'alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques com a bar o bar/restaurant o amb llicència d'activitat per a poder servir menjars.

Per a poder participar, els establiments interessats han de presentar una sol·licitud en el registre electrònic de l'Ajuntament, dins del termini comprès entre el 31 de març i el 12 d'abril de 2023, tots dos inclosos, i amb el model de sol·licitud degudament emplenat i signat. Les bases i el model de sol·licitud estan publicats en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i en la pàgina web <www.burriana.es>.

Tapa i beguda, 5 euros

En aquesta nova edició, el preu de la tapa i la beguda (canya de cervesa, quint, copa de vi, aigua o refresc) serà de 5 euros, i l'establiment tindrà llibertat total quant a la presentació de tapa, però haurà d'ajustar-se en la preparació a uns mínims de qualitat dels ingredients, neteja, seguretat i higiene.

També tindran llibertat de triar els ingredients, encara que s'haurà d'utilitzar algun ingredient de productes de les comarques de Castelló, com ara coent de Borriana, sépia i polp de les nostres costes, carxofa de Benicarló, vi de les Useres, llagostins de Vinaròs, formatge de Catí, olis de la província, entre d’altres.

Per a poder identificar la tapa, s'indicarà en la sol·licitud el nom de la tapa, enumeració dels ingredients i una fotografia en format digital (jpg). També s'indicaran els al·lergògens que puguen trobar-se entre els ingredients.

Passaport i vots

Als establiments participants se'ls proveirà, juntament amb els passaports i la cartelleria, d’una urna per al depòsit dels vots per part del públic participant. També hauran de col·locar en el seu local de manera visible la cartelleria de l'acció i tindran sempre disponibles passaports per als clients que els necessiten.

La consumició de la tapa oferida en la XII Ruta de la Tapa donarà dret al client al segellat del passaport i, reunits els segells necessaris, al vot de la tapa favorita i a participar en el sorteig d'un regal, si pertoca.

Per a poder depositar el passaport i participar tant en la votació de les tapes com en el sorteig de regals, haurà d'haver sigut segellat en deu establiments acreditats diferents, justificant així la degustació d'aquestes deu tapes. El passaport amb els deu segells serà lliurat a la Tourist Info Borriana, en l'urna disposada a l’efecte.

Premis

La Regidoria de Turisme determinarà el premi que serà sortejat entre el públic que lliure el passaport, però en cap cas el premi serà en metàl·lic.

Als establiments que aconseguisquen les tres millors puntuacions del públic participant se'ls lliurarà una placa commemorativa, en la qual s'identificarà el lloc que els haja correspost en les votacions, així com un vinil o adhesiu indicant el premi obtingut, perquè puga col·locar-se de manera que quede visible des del carrer.