- Categoria: Normalització Lingüística
- Vist: 1134
-
- Dins de la campanya «En valencià és més dolç» que impulsa l’Ajuntament i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
L'Ajuntament de Borriana, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i les agències de promoció del valencià, repartirà 120.000 sobres de sucre que equival a 840 quilos de sucre entre bars, restaurants i cafeteries locals per a fomentar l'ús del valencià, dins de la campanya «En valencià és més dolç».
L'Agència de Promoció de l'ús del valencià de l'Ajuntament, AVIVA, coordinada per la Regidoria de Normalització Lingüística, ha llançat aquesta campanya destinada a fomentar l'ús social del valencià i difondre entre la població, d'una banda, la figura de Joan Fuster (Escriptor de l'Any 2022) i, d'una altra, refranys en valencià.
Per a la campanya, l'AVL ha aportat 2.000 euros i l'Ajuntament de Borriana ha realitzat una despesa de 1.649 euros. En paraules del regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, “es tracta de tindre present la nostra llengua i a un dels nostres escriptors més destacats del segle XX en un moment tan familiar i informal com pot ser el de prendre un cafè”, i ha afegit que un total de 120.000 sobres de sucre “contribuiran a fer més visible l'ús del valencià en l'àmbit de la restauració de la nostra ciutat”.
En la campanya «En valencià és més dolç» participen altres entitats locals, i consisteix a distribuir entre cafeteries, bars i restaurants del municipi sobres de sucre per al cafè, totalment personalitzats per a cada ajuntament, amb les frases de Joan Fuster i refranys valencians impresos en els mateixos sobres.
La iniciativa, sufragada en la nostra ciutat pel consistori de Borriana quant al repartiment en el nostre municipi, ha estat coordinada per l'Ajuntament de Silla i s'ha implementat a través de la xarxa d'oficines municipals de promoció del valencià. Compta amb la col·laboració econòmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la participació de Borriana, Alboraia, Algemesí, Manises, Massamagrell, Moncofa, Montserrat, Paiporta, la Pobla de Vallbona, Silla, Sueca i Xàtiva.
Els 120.000 sobres de sucre es posen a disposició dels bars, cafeteries i comerços de la ciutat en paquets de 7kg que es poden arreplegar a partir d'avui mateix en les oficines de l'Ajuntament en la Cambra Agrària (c/ Comunitat de Regants, 5, 1a planta).
El repartiment tindrà lloc en horari de 9h a 14h (excepte els dies 4, 6 i 8 de juliol) i es farà de manera gratuïta amb la col·laboració de la Federació de Comerç i l'Associació d'Hostaleria
A més, des de la Regidoria de Normalització Lingüística s'ha recordat a través d'una carta dirigida als establiments que el departament està a la seua disposició per a ajudar-los a traduir les cartes de menús o qualsevol altre text destinat a la seua clientela.
Granel ha volgut agrair als i les gerents de restauració la seua participació i col·laboració, i ha subratllat “el fet que les persones que visiten els establiments puguen disposar de tota la informació sobre els locals i el que s'ofereix en la llengua pròpia de Borriana, i això pot suposar un valor afegit que els farà sentir-se com a casa i contribuirà a mantindre la llengua pròpia”.
Per això els ha animat a posar-se en contacte amb el personal de la regidoria al correu aviva@burriana.es o el telèfon 964 510 062, extensió 4435, on se’ls oferirà assessorament o fins i tot la traducció dels textos de manera àgil i gratuïta.
- Categoria: Normalització Lingüística
- Vist: 1192
-
- Alumnat del CEIP Pare Vilallonga i del CC Illes Columbretes van intervindre en el concert celebrat a Eslida
- Una iniciativa que fomenta la cultura, la convivència, els valors prosocials, el valencià, la música i la cultura autòctona entre la comunitat educativa
Dos centres educatius de Borriana han participat en el projecte d'innovació educativa intercentres “l’Escola Canta”. Una experiència dirigida als centres educatius, iniciada fa sis anys a Castelló i implantada posteriorment a la resta de comarques valencianes a causa del seu èxit, amb l'impuls de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire).
Enguany s'ha reprès el projecte l’Escola Canta després de dos anys de suspensió per la pandèmia. Cal recordar que en el curs 2019-2020, en el moment en què es va decretar la suspensió de les classes presencials per la declaració de l'estat d'alarma, ja s'havien inscrit en la tercera edició prop de 6.300 alumnes de 118 centres educatius de 14 comarques de Castelló, València i Alacant. De Borriana han participat prop de 100 persones entre alumnat i professorat implicat dels centres.
El regidor de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, ha assenyalat que cada any “en són més, les escoles públiques i concertades, que se sumen de manera voluntària a participar en aquest projecte intercentres, l'objectiu del qual és la realització d'activitats de foment cultural, la convivència, els valors prosocials, el valencià, la música i la cultura autòctona entre la comunitat educativa”.
Per a Vicent Granel aquestes iniciatives col·laboratives i emmarcades en un àmbit d'oci cultural “faciliten la transmissió i l’ús de la nostra llengua a més de permetre els i les joves participants viure una experiència molt especial que des de l'Ajuntament continuarem reforçant fins que puga fer-se en la nostra localitat amb la nostra Banda amb la participació de tots els nostres centres”.
A més, Granel ha destacat també la importància en aquest projecte de “la col·laboració amb pobles de l'interior de les nostres comarques així com la implicació del professorat dels dos centres participants de la nostra localitat i les seues famílies que han dedicat el temps d'oci a un projecte educatiu tan enriquidor”.
Concert a Eslida
En el concert que va tindre lloc en la Nau Multiusos d'Eslida, ha participat alumnat borrianenc a partir de segon de primària del CEIP Pare Vilallonga i del CC Illes Columbretes al costat d'alumnat a partir de tercer de primària de l'escola d'Eslida, i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana, i la presència de les famílies dels participants i persones de la veïna localitat de la Plana Baixa, representants de l'Ajuntament d'Eslida i de Borriana així com de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Educació.
L'acompanyament musical va ser a càrrec de la Unió Musical Eslidenca sota la batuta de Francisco Mengual. L'apartat coral que conformava l'alumnat present va estar dirigit per la mestra de música del col·legi d'Eslida, Maria Ortega, amb la col·laboració dels dos especialistes dels centres educatius de Borriana, Pedro Jiménez del CEIP Pare Vilallonga i Patricia Balaguer del CC Illes Columbrets.
Enguany en l’Escola Canta s'ha treballat i interpretat la cantata "El cor de la terra", amb música de Pablo Anglés i lletra de Ximo Montañés creada per a l'ocasió. Es tracta d'una peça que aborda l'emergència climàtica que pateix el nostre món i que serveix de fil conductor per a treballar a les aules els valors de l'ecologia i la sostenibilitat del planeta.
- Categoria: Normalització Lingüística
- Vist: 1778
- A més de la distribució de 5.000 cartes entre els xiquets i les xiquetes de Borriana, hi haurà una web per a escriure els millors desitjos directament a Ses Majestats
L’Ajuntament de Borriana ha presentat aquesta setmana la iniciativa ‘Ja venen els reis’, per a escriure la carta als Reis Mags d’Orient per a aquest Nadal, que té com a novetat una web que permet escriure directament a Melcior, Gaspar i Baltasar.
El regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, ha presentat el lloc web <javenenelsreis.com> a través del qual, com ha explicat, “els xiquets i les xiquetes de Borriana podran enviar la seua carta, conèixer els Reis d’Orient, escriure i enviar la carta al rei preferit, demanar una millora per al municipi i participar en diferents jocs creats a l’entorn de les festes”.
“Es tracta de jocs que permeten compondre les seues pròpies cançons de Nadal a través de sons i melodies i poder descarregar-les i escoltar a casa, pintar dibuixos dels Reis d’Orient, o per a crear el personatge de Nadal que més els agrade i poder-lo descarregar”, ha explicat el regidor.
A més del web, enguany es repartiran 5.000 cartes entre els xiquets i les xiquetes de Borriana, perquè puguen escriure la carta als Reis Mags en valencià. La campanya, en què participen 41 localitats valencianes, ha estat coordinada per l’oficina Aviva de promoció del valencià de l’Ajuntament de Borriana, i pretén fomentar l’ús de la llengua pròpia i oferir un producte que no és fàcil trobar als comerços, com són les cartes en valencià als Reis Mags.
La campanya ‘Ja venen els reis’ pretén, a més de repartir les cartes entre tots els centres educatius de Borriana, buscar la interactivitat amb la gent menuda i que puguen triar el seu rei, jugar amb les aplicacions en línia i escriure els seus desitjos.
El regidor de l’àrea, Vicent Granel, ha posat en valor aquesta campanya de promoció del valencià que, segons ha afirmat, “és la manera que tenim de impulsar el valencià al carrer, de mantindre’l perquè no es perda l’ús, que és el que perseguim, mantindre i augmentar l’ús del valencià al carrer, i en aquest cas en l’àmbit de la il·lusió i la màgia que és el Nadal”.
- Categoria: Normalització Lingüística
- Vist: 1297
-
La Biblioteca Municipal, llibreries i Biblioport repartiran bosses per als usuaris i clients que agafen o compren llibres aquesta setmana
-
L'Ajuntament impulsa una campanya en què les paraules característiques utilitzades a Borriana, algunes de les quals en desús, seran les protagonistes
Borriana celebrarà divendres que ve el Dia del Llibre amb l'objectiu de fomentar la lectura entre els veïns i veïnes de la localitat, per a la qual cosa l'Ajuntament ha creat una campanya en què les paraules característiques utilitzades a Borriana, algunes de les quals en desús, seran les protagonistes, perquè es tornen a utilitzar.
El regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, ha explicat que encara que no se celebre la fira del llibre per la situació sanitària, “cal fomentar el dia del llibre i la lectura en valencià a tota la localitat”. Per aquest motiu, la Biblioteca Municipal, les llibreries, i la Biblioport de l'Associació de Veïns del Port repartiran en els pròxims dies unes bosses per cada llibre que retiren o compren amb motiu del Dia de Llibre.
En la bossa, un cerdet lector és el que anima a la gent a llegir en valencià per al pròxim 23 d'abril. El disseny de la bossa ha sigut a càrrec de la borrianenca Ester Gradolí, que a partir de les paraules valencianes triades, ha creat uns dibuixos, en què el cerdet és el protagonista, i exemplifica el significat de cadascuna de les paraules.
Així, es poden trobar paraules com “comboi, malesa, trellat, xalar, arremullar, borinot, festejar, pigota o espentejar”. Una campanya que, segons ha manifestat Granel, “pretén estendre's durant tot l'any”.
A més, la regidoria de Normalització “ha fet una compra de llibres en valencià per a la Biblioteca Municipal, així com per a Biblioport, per a fomentar nous títols i que les persones usuàries puguen triar noves lectures”, ha explicat el regidor de l'àrea.
D'altra banda, des de la Biblioteca s'informa que el contacontes de Mary Poppins que estava previst per al divendres 23 d'abril, s'ha posposat per a poder acollir millor a tots els assistents a l'auditori del CMC Mercé i pròximament s'informarà de la nova data.
Trasllat de la Fira del Llibre
El consistori, en coordinació amb les llibreries de Borriana, ha decidit que la celebració de la Fira del Llibre, tal com es coneix als voltants de la Mercé, es traslladarà al mes d'octubre per a poder realitzar totes les activitats en una situació sanitària més adequada. Encara així, ha reiterat Vicent Granel, amb motiu del Dia del Llibre, el divendres 23 d'abril, s'ha organitzat aquesta campanya, “per a promoure la lectura, i també, la venda de llibres en els diferents comerços de la localitat”.
- Categoria: Normalització Lingüística
- Vist: 1980
-
El VI Festival de Cinema Ciutadà Compromés arriba aquest novembre al Teatre Payà de Borriana
-
Dos de les pel·lícules se centraran en el feminisme dins de la campanya del 25N a la ciutat
El VI Festival de Cinema Ciutadà Compromés arriba al Teatre Payà de Borriana amb quatre projeccions en valencià, dos de les quals estan incloses dins de la campanya del 25N, i amb la projecció de la pel·lícula de La mort de Guillem. Amb aquesta proposta, l'Ajuntament de Borriana, torna a apostar per la cultura segura i projectarà cinema aquest mes de novembre, amb totes les mesures sanitàries i de seguretat vigents.
Seran quatre projeccions de cinema en valencià amb les quals l'Ajuntament se suma a la iniciativa de la qual formen part la Generalitat Valenciana, l'Institut Valencià de Cultura, Ajuntament de València i Acció Cultural del País Valencià.
Els pròxims dijous del mes de novembre es projectaran tres pel·lícules, Assemblea, el documental Rol & Rol i el curtmetratge Dona, les dos últimes centrades en el feminisme, i el 10 de desembre, coincidint en el dia dels Drets Humans, la projecció de La mort de Guillem, amb l'assistència de part de l'equip de la pel·lícula.
El regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, ha explicat que es tracta d’“una oportunitat de tornar a tindre cinema en el nostre teatre” i que, a més, siga “de temàtiques molt interessants perquè joves i persones de totes les edats puguen gaudir d'un moment d'oci i també de conèixer temes actuals”.
D'aquesta manera, aquest dijous 12 de novembre a les 19h es projectarà Assemblea dirigida per Àlex Montoya. Una proposta que qüestiona amb humor el concepte mateix de participació. El llargmetratge compta l'última assemblea abans de l'estiu i en què es vol tirar avant, coste el que coste, la proposta de text definitiu referent al concert. Totes a una, respectant tant la pluralitat ideològica com el torn de paraula..., si és que això és possible. La clau està en els matisos.
El dijous 19 de novembre a les set de la vesprada serà el torn del documental Rol & Rol, dirigit per Chus Gutiérrez. La pel·lícula reflexiona sobre el paper que exerceixen els mitjans de comunicació, la publicitat i la ficció en la construcció de models de rol femenins i com afecten la manera de pensar de la societat i a la presa de decisions vitals i professionals de les dones, i també dels hòmens. Planteja qüestions com si una representació menys estereotipada i més real pot influir positivament en la visió de la dona com a líder i en la construcció d'una societat més igualitària.
El dijous 26 de novembre a les 19h, es projectarà el curtmetratge Dona dirigida per Marga Melià, de la productora Nuu Films. La peça conta que moments abans de morir i després de tota una vida de silenci, una dona decideix explicar-li els seus terribles secrets a un psiquiatre del centre en què es troba reclosa. Una història tràgica plena de suspens que parla sobre tres generacions de dones marcades pel masclisme en un entorn opressiu i asfixiant.
Finalment, el 10 de desembre es projectarà la pel·lícula La mort de Guillem, dirigida per Carlos Maqués-Marcet, amb l'assistència de part de l'equip que l'ha feta possible.
Vicent Granel anima la ciutadania a gaudir «d'un moment d'oci amb la projecció d'aquestes pel·lícules, alhora que es visualitzen problemes que es troben presents en la societat».