Campaña de promoción del valencià en los sobres de azúcar
  • - Dins de la campanya «En valencià és més dolç» que impulsa l’Ajuntament i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua


L'Ajuntament de Borriana, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i les agències de promoció del valencià, repartirà 120.000 sobres de sucre que equival a 840 quilos de sucre entre bars, restaurants i cafeteries locals per a fomentar l'ús del valencià, dins de la campanya «En valencià és més dolç».

L'Agència de Promoció de l'ús del valencià de l'Ajuntament, AVIVA, coordinada per la Regidoria de Normalització Lingüística, ha llançat aquesta campanya destinada a fomentar l'ús social del valencià i difondre entre la població, d'una banda, la figura de Joan Fuster (Escriptor de l'Any 2022) i, d'una altra, refranys en valencià.

Per a la campanya, l'AVL ha aportat 2.000 euros i l'Ajuntament de Borriana ha realitzat una despesa de 1.649 euros. En paraules del regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, “es tracta de tindre present la nostra llengua i a un dels nostres escriptors més destacats del segle XX en un moment tan familiar i informal com pot ser el de prendre un cafè”, i ha afegit que un total de 120.000 sobres de sucre “contribuiran a fer més visible l'ús del valencià en l'àmbit de la restauració de la nostra ciutat”.

En la campanya «En valencià és més dolç» participen altres entitats locals, i consisteix a distribuir entre cafeteries, bars i restaurants del municipi sobres de sucre per al cafè, totalment personalitzats per a cada ajuntament, amb les frases de Joan Fuster i refranys valencians impresos en els mateixos sobres.

La iniciativa, sufragada en la nostra ciutat pel consistori de Borriana quant al repartiment en el nostre municipi, ha estat coordinada per l'Ajuntament de Silla i s'ha implementat a través de la xarxa d'oficines municipals de promoció del valencià. Compta amb la col·laboració econòmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la participació de Borriana, Alboraia, Algemesí, Manises, Massamagrell, Moncofa, Montserrat, Paiporta, la Pobla de Vallbona, Silla, Sueca i Xàtiva.

Els 120.000 sobres de sucre es posen a disposició dels bars, cafeteries i comerços de la ciutat en paquets de 7kg que es poden arreplegar a partir d'avui mateix en les oficines de l'Ajuntament en la Cambra Agrària (c/ Comunitat de Regants, 5, 1a planta).

El repartiment tindrà lloc en horari de 9h a 14h (excepte els dies 4, 6 i 8 de juliol) i es farà de manera gratuïta amb la col·laboració de la Federació de Comerç i l'Associació d'Hostaleria

A més, des de la Regidoria de Normalització Lingüística s'ha recordat a través d'una carta dirigida als establiments que el departament està a la seua disposició per a ajudar-los a traduir les cartes de menús o qualsevol altre text destinat a la seua clientela.

Granel ha volgut agrair als i les gerents de restauració la seua participació i col·laboració, i ha subratllat “el fet que les persones que visiten els establiments puguen disposar de tota la informació sobre els locals i el que s'ofereix en la llengua pròpia de Borriana, i això pot suposar un valor afegit que els farà sentir-se com a casa i contribuirà a mantindre la llengua pròpia”.

Per això els ha animat a posar-se en contacte amb el personal de la regidoria al correu aviva@burriana.es o el telèfon 964 510 062, extensió 4435, on se’ls oferirà assessorament o fins i tot la traducció dels textos de manera àgil i gratuïta.