-
El ple va aprovar ahir a la nit una proposta perquè es permeta la matèria del Metil clorpirifos en horts totalment afectats, tal com la Conselleria ja ha anunciat
El ple de l'Ajuntament de Borriana, de manera unànime, ha demanat ajuda per al sector citricultor davant la plaga del cotonet de Sud-àfrica que ha afectat gran part dels cultius de la Plana, i va aprovar una proposta perquè es permeta la matèria del Metil clorpirifos en horts totalment afectats, tal com ha anunciat la Conselleria.
L'edil d'Agricultura, Vicent Granel, ha explicat que Borriana “ja va sol·licitar la mesura fa temps i, ara, veiem com la Conselleria exigirà ja al Ministeri la petició”, i ha precisat que “ja és moment perquè autoritzen l'ús d'aquestes matèries que puguen salvar cultius als quals la lluita biològica encara no arriba”.
Granel ha explicat que és “important” que la Conselleria sol·licite al Ministeri d'Agricultura “l'autorització excepcional de la matèria activa Metil clorpirifos per al control de cotonet de Sud-àfrica, fora de l'època de floració dels cítrics i des de la caiguda de pètals fins al final de la caiguda fisiològica de juny (30 dies)”. Uns tractaments fitosanitaris que seran executats per la mateixa Conselleria competent en matèria de sanitat vegetal, posteriorment, es retirarà aquesta producció perquè no arribe als mercats.
“És una bona notícia per a poder controlar la plaga en els horts de la Plana”, ha manifestat el responsable municipal d'Agricultura, i ha assenyalat que l'acord aprovat anit per unanimitat també insta la Conselleria competent en Sanitat Vegetal que incremente la inversió en la lluita biològica i biotècnica per al control de plagues agrícoles en la Comunitat Valenciana.
Igualment, exigeix rapidesa al Govern de l’Estat i a la Conselleria perquè incloga una línia d'ajudes directes als citricultores afectats pel Cotonet de Sud-àfrica de manera que es puguen compensar les pèrdues econòmiques que la plaga ha provocat en el Sector. I una altra línia d'ajudes al sector comercialitzador de cítrics per a instaurar mesures de bioseguretat que impedisquen l'expansió de la plaga.
Així mateix, en l'acord plenari, l'Ajuntament de Borriana insta la Unió Europea a incrementar els controls als productes que provenen de tercers països i equiparar les mesures exigides en l'ús dels productes fitosanitaris. També exigeix a la Unió Europea introduir en la revisió del tractat comercial amb Sud-àfrica mesures que deriven en un major control en origen de les importacions i el tractament en fred per als seus productes agrícoles, així com un major control tant en ports i aeroports de titularitat estatal com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans.