L'Auditori Juan Varea de Borriana s'ha quedat pràcticament xicotet aquesta vesprada quan les alumnes del CMA Rafel Martí de Viciana començaven amb l'acte institucional de lliurament dels XXI Premis Isabel Ferrer amb una actuació del quartet de vents Saxarts Quartet. A continuació, ha sigut la presentadora Maria Minaya qui ha obert l'acte per a donar pas a les paraules de benvinguda de l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, qui ha volgut “agrair tota una vida de treball per la Igualtat efectiva i real tant a les dues dones com a l'entitat premiada enguany”, i ha volgut recordar que “encara queda molt treball per fer, però actes com aquest fan que cada vegada tinguem més força i la consecució de més drets per part de les dones siga una realitat”. Paraules que ha recollit la Directora General de l'Institut de les Dones, Maria Such, qui també ha reivindicat la necessitat de continuar lluitant per tots aqueixos drets, a més de recordar la figura de l'exministra i exdiputada en les Corts, Carmen Alborch i el gran paper com a referent valenciana feminista. La primera dels lliuraments del guardó ha correspost a Amàlia Alba, qui el rebia de mans del Secretari Autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibáñez, per a més tard prendre la paraula per a i seguir “encoratjant a les dones a participar en la Vaga del pròxim dia 8 de març, a més de continuar canviant la situació actual participant en les cites dels pròxims 28 d'abril i 26 de maig”. Alba ha sigut reconeguda amb el Premi Isabel Ferrer per la seua trajectòria en el món de la psicologia i formar part des dels seus inicis de 'Dones Progressistes', assumint diferents responsabilitats. A més, el seu compromís amb el feminisme s'ha reflectit en la seua activitat en l'elaboració del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i en la seua participació en el Consell Valencià dels Dons. Ha realitzat col·laboracions en diversos mitjans de comunicació i ha escrit el pròleg del llibre '40 dones protagonistes de la València republicana'. També ha sigut comissaria del treball de l'artista iraniana NasrinTabaeian «Irreparable», en el MuVIM, i ha escrit el guió del vídeo del Feminari 2019. En 2016 va ser guardonada per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta-Sud (IDECO) amb el premi Carmen Valero.
Seguidament, era l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont qui s'encarregava d'entregar el guardó a la representant del Grup de Dones dels Ports, Àurea Ferrer, qui ha fet un repàs a “les moltes activitats, tallers, iniciatives, taules redones, congressos… en els quals hem treballat durant tants anys”, a més d'assenyalar la importància de comptar “amb figures com les de les Agents d'Igualtat, tan importants en zones rurals com la nostra, i de gent com la meua companya Consuelo Pérez i tantes d'altres”. El Grup de Dones dels Ports ha rebut el premi després que el Jurat tinguera en compte que va començar a germinar en 1985 amb la creació d'una oficina de cultura amb una àrea de la dona, que poc temps després implicaria la formalització del grup. Xarrades, exposicions, cursos i tallers, són algunes de les activitats que s'han programat des del grup de dones en aquestes dues dècades i mitja. Així, han acostat a la població femenina temes relacionats amb la salut, l'ecologia, la planificació familiar, l'ocupació i la discriminació laboral, la conciliació de la vida laboral i familiar, i la violència de gènere. Han organitzat i participat en nombrosos fòrums i han alçat la veu contra situacions intolerables com la violència de gènere i cada any per a recordar aquesta xacra.
Finalment, era la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, qui pujava a l'escenari per a fer lliurament del tercer i últim premi Isabel Ferrer d'enguany a Carme Miquel i Diego que va nàixer a La Nucia (Marina Baixa) en 1945. Ha treballat de mestra durant 39 anys per a educar en valors integradors i inclusius, a Tavernes de la Valldigna, Torrent, València i Alcàsser. Al llarg de la seua trajectòria ha participat en diversos moviments professionals i sindicals, ha sigut una de les fundadores de la Coordinadora d'Alumnes, Parells/Mars i Professorat per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) i de la Federació Escola Valenciana, sent la primera presidenta dona de la Federació.
Ha compaginat la seua activitat professional i cívica amb l'escriptura dirigida tant a la infància i joventut com a adulta. Ha realitzat escrits de caràcter divulgatiu i també narracions literàries i obres d'assaig.
Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació amb més d'un miler d'articles i ha rebut nombrosos guardons tant pels seus treballs literaris com pel seu activisme cívic.
Però a més, el Consell completava aquest acte de lliurament dels Premis Isabel Ferrer amb la presentació pública de la campanya per al 8M, “Vullsercom”. Ha sigut la Vicepresidenta del Consell i Consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, qui ha repassat la gran i envejable trajectòria de les cinc dones que enguany la protagonitzen: Alba Reche, Patricia Campos, Concha García, María Blasco i Carolina Ferre, els qui en cadascun dels seus camps han suposat “un exemple a seguir per a les més joves, ja que a més de visibilitzar les trajectòries professionals de dones com aquestes, la campanya també pretén fer que la societat comence a tindre de forma continuada referents femenins i feministes”, com recordava Oltra. A més, ha fet un exhaustiu repàs als “grans canvis” que en els últims quatre anys ha dut a terme el Govern del Botànic en matèria d'Igualtat, en una cerimònia que s'ha tancat definitivament amb una actuació de Decopivolta, qui ha posat la nota d'humor final, però també de reivindicació del paper de la dona en la societat actual.