L'Ajuntament ha llançat novament una campanya de prevenció d'agressions i assetjament sexual que amb el lema #defestanodecaça (i #defiestanodecaza), pretén anar un pas endavant en la lluita contra la violència de gènere i afavorir que les festes de la Misericòrdia siguen un espai en què homes i dones tinguen llibertat per a gaudir per igual, segons ha explicat la regidora d'Igualtat Maria Romero.
En la presentació de la campanya la regidora ha destacat que ja són un total de 90 penyes les que han signat la declaració responsable per la qual es comprometen a vetlar per la difusió de la campanya en els seus casals i les activitats que desenvolupen.
Cal recordar que les penyes o agrupacions d'amics i amigues poden adherir-se a la campanya mitjançant una declaració i compromís responsable que implica “declarar el local de reunió un espai lliure de violència sexista, exhibir la imatge de la campanya en el local, però també donar-li difusió en xarxes socials”, ha subratllat Maria Romero.
La campanya manté la imatge que va crear la Regidoria en falles, però adaptada al context de Misericòrdia i compta amb la participació de la Policia Local i establiments d'oci de la localitat.
Com a novetat enguany, la campanya impulsada per la Regidoria d'Igualtat en col·laboració amb la de Festes, busca la complicitat de les penyes o agrupacions d'amics i amigues i els implica perquè designen una persona que actue d'enllaç entre l'Administració i la penya, la missió de la qual serà “col·laborar en la campanya, fer seguiment, donar suport a aquelles persones que ho puguen necessitar i participar en un taller formatiu en la matèria”, ha exposat la regidora.
Les persones que vulguen participar com a col·laboradores de la campanya comptaran amb un taller formatiu específic que es realitzarà dimarts que ve, 3 de setembre a les 18h, en la sala de plens, impartit pel doctor en filosofia i professor de Secundària a la IES Benigasló, Juan Carlos Castelló, que s'ha especialitzat en la investigació sobre la violència sexista i l'educació contra aquesta situació, a més de ser pioner a impartir una matèria única en el sistema educatiu obligatori anomenada 'violència de gènere' dins d'un projecte interdisciplinari.
Aquesta formació, ha assegurat Maria Romero, pretén ser “molt pràctica” i té l'objectiu de “visibilitzar la violència que pateixen les dones en els entorns d'oci i fer saber com actuar enfront d'una agressió, així com dotar els col·lectius d'eines per a evitar que es produïsquen”.
A les persones que participen en aquesta formació se'ls lliurarà una identificació com a persona col·laboradora de la campanya per a “visibilitzar-les de manera que qualsevol persona puga sol·licitar-los la seua col·laboració”, ha precisat.
Punt Violeta itinerant
D'altra banda, el Consistori també ha previst la instal·lació d'un Punt Violeta durant la celebració de les festes patronals que serà itinerant. El primer cap de setmana estarà situat en l'encreuament entre el carrer la Tanda i la Mercè, el divendres 14 en la festa de les Paelles i el dissabte 15 en el Casal del Vi.
L'atenció en el punt violeta es realitzarà en horari de 18h de la vesprada a 03h de la matinada. El Punt, que estarà gestionat per Creu Roja en coordinació amb la Policia Local i la Guàrdia Civil, comptarà amb dos professionals expertes en violència de gènere, una en psicologia i una altra en integració social, així com voluntariat format.
Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat ha assenyalat que l'objectiu principal del Punt Violeta és, a més d'oferir suport i atenció en el cas d'una agressió, “sensibilitzar la ciutadania i prevenir que es produïsquen situacions de violència masclista en les festes”.
Com en altres ocasions, la campanya #defestanodecaça compta amb la cartelleria pertinent i el suport a través de la megafonia del recinte taurí. També s'ha exigit l'adhesió a la campanya de les orquestres contractades per a difondre-la a través dels mitjans de què disposen.