Entregra premios vídeos 25N Burriana
  • - L'Escola Municipal de Teatre ha rebut el primer premi i el Centre Vila Fàtima ha aconseguit el guardó del públic


L'Ajuntament de Borriana ha realitzat l’acte de lliurament de premis a l'Auditori Juan Varea, i ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, la regidora i diputada de Joventut, Lluïsa Monferrer, així com els centres i participants.

Les autoritats han estat les encarregades d'entregar els premis als participants després del visionat de la totalitat de vídeos. El tercer premi ha recaigut en el grup A2 de l'Escola Municipal de Teatre. El segon en el grup de dansa del CMARMV i el primer en el grup B1 de l'Escola Municipal de teatre.

Per una altra banda, el premi del públic amb quasi 600 m'agrada, ha sigut per al grup del centre Vila Fàtima després d'una disputada busca de likes entre els diversos grups participants. Tots els premis estaven dotats amb activitats socioculturals com ara un scape room per a cada equip, entrades de cinema per al segon, primer premi i premi del públic, o un menú en un local de la ciutat per al primer premi i el premi del públic. Amb aquests premis, segons explicava Romero, “buscàvem oferir espais de socialització saludables per als joves”.

L’acte ha suposat el punt i final a la campanya preparada per l'Ajuntament per a commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones. L'últim dels actes que quedava en la programació ha sigut el lliurament de premis del concurs de vídeos curts de la xarxa social Instagram que s'havia llançat des de la Unitat d'Igualtat amb l'objectiu d'estendre el missatge de prevenció a través de les xarxes socials i especialment entre la joventut.

La campanya, amb el lema “bloqueja el masclisme”, buscava fer referència a totes les formes de violències digitals de gènere que estan en augment i que preocupen especialment perquè, en paraules de la Regidora d'igualtat, Maria Romero, “el món digital està transformant enormement la manera de relacionar-nos i és en aquest sentit que resulta fonamental que es construïsquen relacions, també en el pla digital, des de la igualtat i el respecte”.

Concurs de vídeos

El concurs, que ha sigut gestionat per Clar Televisió SL, oferia la possibilitat de participació a partir dels 12 anys per considerar que es tracta de l'edat en què els i les joves comencen a fer ús de les xarxes. Es va convidar a participar tots els centres educatius de la ciutat i entitats juvenils. Les bases publicades a aquest efecte marcaven la participació en l'enregistrament d'un vídeo de menys d'un minut centrat en el tema de la violència de gènere i, en particular, que fera referència a la violència digital.

A més, es demanava que s’esmentaren línies roges o redflags que no havien de traspassar-se en cap cas i menys en les relacions afectives. Les bases marcaven també que el vídeo podia gravar-se amb qualsevol estil artístic i atorgava llibertat creativa en aquest sentit. Finalment, han sigut un total de 12 vídeos els que s'han presentat des de 5 centres educatius de la ciutat, concretament l'IES Jaume I, el CEIP Roca i Alcaide, el CEE Pla d’Hortolans, el CC Vila Fàtima i el Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana (CMARMV).

S'han concedit fins a 4 premis, tres per part del jurat i un que atorgava el públic a través dels m'agrada que obtenia el vídeo a xarxes. A més s'ha fet menció especial a la participació de la resta però molt especialment del centre Roca i Alcaide que malgrat no haver pogut concursar per no adequar-se a les bases del concurs, havia treballat l’activitat amb el tercer cicle. També s'ha fet menció explícita al treball realitzat pel Centre d'Educació Especial Pla d’Hortolans que havia presentat dos vídeos al concurs i que, apesar de no haver sigut premiats, el jurat i la Unitat d'Igualtat han volgut reconéixer especialment pel que suposa d'inclusió i trencament de barreres.

Quant al jurat, cal assenyalar que es tractava d'un grup de tres xiques relacionades amb la igualtat i el món audiovisual i artístic, però de fora de Borriana, per a evitar possibles vincles amb els grups participants. Elles eren Sílvia Piquer, exesportista d'elit de natació de Castelló, formada en Dret i Agent d'Igualtat que ha treballat nou mesos a Borriana; Diana Segarra o Dayan Soul, exesportista de voleibol, actriu i cantant de Castelló, i, finalment, Patricia Ferrero, il·lusionista i creadora d'espectacles de Vila-real. Les tres components del jurat havien de qualificar tots els vídeos presentats sobre la base de criteris de qualitat estètica i narrativa així com l'efectivitat amb què es transmet el missatge “bloqueja el masclisme”.