- L'obra 016fm ha iniciat la jornada a la plaça Major, interpretada per Sergio Jiménez i Elena Forcada, dos joves actors professionals vinculats a la ciutat

 

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han presidit aquesta vesprada la concentració ciutadana contra les violències masclistes a les portes del consistori convocada per l'Ajuntament. Aquest acte ha suposat el moment més destacat a la jornada institucional commemorativa del 25N a la ciutat, i en la qual la reivindicació i la participació han sigut les protagonistes.

Aquesta fita que es commemora cada any en l’àmbit internacional busca reivindicar una societat en igualtat i centrar l'atenció en la violència masclista que pateixen les dones pel fet de ser-ho i que, com puntualitza l'alcaldessa de Borriana, “respon a una estructura social patriarcal i, per tant, la resposta ha de ser global”.

A través de la campanya #Bloquejaelmasclisme, que enguany s'ha centrat en la població jove i la creixent violència digital de gènere a través de les xarxes socials, la Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana pretén posar damunt la taula la problemàtica que suposa escudar-se en l'anonimat de les xarxes socials o el fet d'estar connectats les 24h en un medi en el qual sembla que no existisquen els límits que sí que són clars en el pla físic.

Així, la jornada s’ha iniciat amb la visita a la intervenció artística instal·lada en la plaça major de diversos centres educatius i entitats. Ja a la vesprada, la convocatòria de concentració ha començat amb una peça de dansa teatre, 016fm, en què Sergio Jiménez i Elena Forcada, dos joves actors professionals vinculats a la ciutat, han volgut interpel·lar al públic assistent transmetent-los la cruesa dels relats de les víctimes així com la subtilesa amb què comencen els maltractaments.

Després de la peça ha tingut lloc un emotiu minut de silenci en la plaça Major com a mostra del rebuig social a les agressions i en solidaritat amb les víctimes i les seues famílies.

La regidora d'Igualtat ha aprofitat l'acte institucional per a agrair la implicació de diferents entitats locals que han participat en la campanya com la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás, Creu Roja Borriana (Menthora i Projecte Ajuntes), Fundació Antonio Moreno, Agrupament Escolta Borriana, Centre Juvenil Porta Oberta, Afdem, Escola Municipal de Teatre, Consell Local de la Joventut, Centre Municipal dels Arts Rafael Martí de Viciana i la totalitat dels centres educatius de la ciutat.

Així mateix, Maria Romero ha posat en valor el treball de la mesa de coordinació entre els diferents agents que intervenen amb les víctimes com ara Serveis Socials, Educació, Unitat d'Igualtat, Policia Local, Guàrdia Civil, Oficina de Víctimes del Delicte, Centres de Salut, Centre Dona 24h, Subdelegació del Govern i Direcció Territorial.

A continuació, l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, amb Maria Romero i la regidora Chelo Suay, han llegit la resolució aprovada en el ple de novembre. La lectura de l'acord plenari per part de les regidores buscava representar els tres grups polítics, PSPV, Compromís i PP, que han donat suport a la moció perquè isquera endavant.

Un micro obert en què han participat representants d'entitats juvenils i socials ha tancat la trobada que ha tingut lloc al voltant de la peça artística que ha presidit la plaça Major i que ha estat marcat per les redflag o límits rojos que han clavat escolars i membres de les entitats participants. La instal·lació podrà visitar-se fins al dilluns que serà retirada.

Tancarà la programació amb motiu del 25N a Borriana el lliurament de premis del concurs de vídeos curts d'Instagram el divendres 2 de desembre a les 19h a l'auditori Juan Varea, després d'un mes de xarrades, tallers, teatre i debats en diferents sectors de la ciutat.