La riquesa patrimonial de Burriana és un fet, des de fa una mica més de tres mil anys el terme municipal de Borriana ha sigut un lloc preferent perquè visqueren diferents civilitzacions que van deixar importants petjades de la seua història. Això genera un gran potencial museístic per a la ciutat, també molt significatiu a nivell provincial i autonòmic, reflex de la seua importància no sols com a nucli urbà, si no com a zona de pas estratègica, tant en època romana com medieval, com ho demostren les importantíssimes troballes arqueològiques que s'han produït en els últims anys.
Segons Jesús Albiol, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, “l'objectiu és que a mitjà termini Burriana siga una ciutat de museus, però no solament potenciant els ja existents, sinó creant uns altres i implantar altres maneres de conéixer la nostra cultura i patrimoni, com són els centres d'interpretació o la posada en valor de llocs arqueològics. Per a això es buscaran els recursos materials i econòmics, per als quals es pretén comptar també amb altres administracions o entitats”.
Per a arrancar amb aquesta proposta la plataforma que crearà i sustentarà la mateixa serà el Museu Arqueològic Municipal, únic museu a Burriana que en aquests moments funciona a ple rendiment, al qual cal sumar el recentment aprovat Servei Municipal d'Arqueologia. Amb els recursos, infraestructura i personal del museu, que es veuran encara més potenciats a partir de 2024 per a afrontar aquest repte, s'establiran les bases per a gestionar una important xarxa de centres relacionats amb la cultura i el patrimoni històric i arqueològic de tot el terme municipal. Per a aquesta tasca és important a nivell de projectes, recerca i desenvolupament la xarxa de cooperació en la qual ja es troba el Museu de Burriana, en qualitat de Centre d'Investigació reconegut per la Generalitat Valenciana i mitjançant la col·laboració amb universitats nacionals i estrangeres i serveis d'arqueologia.
El primer pas en aquest any 2023 serà analitzar els recursos dels quals ja disposa l'ajuntament: Torre de la Mar, Torre de Carabona, Torre de la Jueria del carrer Sant Pasqual, Exconvento de la Mercé, finestres arqueològiques del jardí de la Plaça Major i Sant Blai i proposar un pla d'usos per als mateixos com per exemple en format de centres d'interpretació del patrimoni cultural de Burriana, la qual cosa anirà acompanyat de les necessitats d'inversió i posada al dia per a facilitar l'accés i la comprensió dels mateixos per part de la ciutadania. A la fi d'enguany la Torre de la Mar i la de Carabona ja comptaran amb els seus respectius plans directors, a través dels quals es podrà plantejar l'adaptar els immobles a futurs usos i accedir a subvencions per part de l'Administració Pública.
Paral·lelament a aquesta primera fase, s'iniciarà una ronda de contactes amb les persones i institucions que en aquests moments tenen relació amb altres museus de la ciutat, com per exemple el Museu Tarancón, el Museu Faller, el “Museu de la Taronja” i el “Museu de Bou”, per a conéixer de primera mà l'estat de la qüestió i establir possibles col·laboracions entre l'ajuntament i les citades entitats amb l'objectiu de facilitar la seua obertura i l'accés a la ciutadania.
La idea del projecte és crear a llarg termini una important xarxa de gestió i divulgació de la cultura i el patrimoni de Burriana, on estan implicades diferents àrees municipals representades en les regidories de Turisme, Formació, Urbanisme, Patrimoni i, per descomptat, Cultura. En tractar-se d'una proposta pluriennal, el projecte s'anirà desenvolupant i dotant en diferents fases, l'objectiu final de les quals és potenciar els recursos ja existents, però també adquirir nous recursos i crear nous museus, centres d'interpretació i posades en valor, envers això duplicar o triplicar els recursos disponibles en aquests moments, un exemple seria el futur Museu Modernista a l'aire lliure. Per a això es plantejarà l'obtenció de fons des de les administracions Autonòmica, Central i Europea.
Aquest mateix any 2023, com a inici del projecte de “Burriana Ciutat de Museus” es durà a terme la posada en valor de les restes de l'ermita de Sant Mateu, recentment descoberts en les obres del Centre Municipal de Cultura, la remodelació de la posada en valor del portal de València de la Muralla i el recondicionament de la sala d'exposicions del Museu Arqueològic que estava dedicada en el seu moment al jaciment arqueològic de Sant Gregori i alguns treballs d'adequació en el laboratori i magatzems del museu.