• Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que oferixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana


Burriana.- (30-03-24). L'Ajuntament de Burriana va aprovar en Ple, el mes de gener passat, sol·licitar declarar Festa d'Interés Turístic Autonòmic les seues Falles. Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que oferixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana. Ara, vista la sol·licitud presentada en la Direcció General de Turisme per part del consistori de la capital de la Plana Baixa, Burriana ha aconseguit declarar Festa D'Interés Turístic Autonòmic les seues Falles.

 

“Un títol honorífic que potenciarà el turisme i donarà difusió a les festes de Burriana”, ha valorat la regidora de Festes i Falles, Paloma Boix. Una sol·licitud que es va presentar a través d'una proposta de la regidoria i que ha arribat a bon terme segons la Resolució de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Així, “les Falles de Burriana, de gran repercussió i arrelament a la ciutat passen al selecte club de festes dins del Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana”, ha detallat Boix.

 

Un reconeixement a unes celebracions que van tindre el seu inici l'hivern de 1928 a la ciutat, any en què es va cremar la primera falla i des de llavors no han parat de créixer en la capital de la Plana Baixa. En els huit anys següents Burriana va aconseguir crear huit comissions falleres, una nova falla per any. I no sols això, ja en aquella primerenca etapa es demostrava l'ànima fallera del municipi perquè s'atorgaven premis als monuments, es publicaven llibrets amb les crítiques de les falles i ja s'havien dut a terme grans iniciatives com el tramvia faller.

 

Per part seua, la regidora de Turisme, Noelia Peris ha destacat “l'excel·lent notícia per a Burriana ja que este tipus de reconeixements ressalten la riquesa cultural de la nostra ciutat, així com l'impacte positiu que tindrà en el turisme local i regional. Una oportunitat per a promoure la nostra identitat cultural i atraure a més visitants interessats en les nostres celebracions”. En este sentit, Peris ha afegit que “el títol honorífic ens permet accedir a recursos addicionals per a millorar i promocionar les nostres festivitats, així com per a desenvolupar programes culturals i turístics que beneficiaran a la ciutat a més de brindar l'oportunitat d'enfortir l'economia local, generant ocupació en sectors com el turisme, l'hostaleria i el comerç”.

 

Finalment, l'Alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí ha agraït “la labor de totes les persones i entitats falleres, així com la participació activa de la ciutadania, que són els qui fan possible que estes festes siguen tot un èxit i que per tant hagen sigut reconegudes Festes d'Interés Turístic Autonòmic. Estem d'enhorabona i és un impuls per a continuar treballant en el desenvolupament i promoció turística de les nostres tradicions”, ha conclòs l'alcalde.