-
El govern municipal presentarà aquesta vesprada en el Ple ordinari per a la seua aprovació el Pla Rector de compromís amb l'Agenda 2030
-
El consistori alinearà els projectes municipals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 amb les dimensions social, econòmica, mediambiental i cultural
El govern municipal de Borriana pretén alinear els seus projectes municipals amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 en les dimensions social, econòmica, mediambiental i cultural, per a la qual cosa presentarà aquesta vesprada en el Ple ordinari per a l’aprovació el Pla Rector de compromís amb l'Agenda 2030, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.
Implementar l'Agenda 2030 amb l'adaptació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el context de la realitat local és un repte que s'ha proposat l'equip municipal de govern en els pròxims mesos, perquè, ha assegurat Safont, “Borriana aspira a ser una ciutat de convivència amable, acollidora, saludable i conscienciada, tal com marquen els estàndards internacionals”.
En aquest sentit, ha explicat Safont, des de l'Ajuntament ja s'està treballant en aquest horitzó des de fa un mes, i s'ha començat a treballar l'alineament de les polítiques públiques locals amb els ODS, amb les diferents àrees del consistori.
Per a l'alcaldessa de Borriana, la definició de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030 representa “l’oportunitat per a combatre la pobresa, apostar per la mobilitat urbana, reduir la contaminació i disposar d'una eina de mobilització col·lectiva a l’entorn d'objectius comuns, que contribuirà a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a Borriana”.
L'objectiu ara, ha puntualitzat, és analitzar des de la perspectiva de l'Agenda 2030 els projectes del Pla d'actuació municipal per a “identificar quines són les polítiques i estratègies locals que contribueixen a assolir els ODS i en quin grau ho fan, així com identificar fortaleses i oportunitats per a la posterior elaboració de l'Agenda 2030 local”.
Les àrees principals de desenvolupament sostenible de Borriana, ha avançat, són “la social, la que fa referència a la integració, a la prosperitat, a la inclusió i a un medi ambient especialment verd”. Es tracta, de “borrianitzar al màxim nivell els reptes a través de les diferents metes que contenen cadascun dels ODS 2030, definir una estratègia de ciutat que tinga en compte el Pla Estratègic de Borriana, l'Agenda Urbana 2030, els ODS i la lluita contra la covid-19”.
Així com “impulsar la participació i la implicació ciutadana en el procés de localitzar els ODS, i pel seu interès a formar part d'una ciutadania compromesa amb la sostenibilitat del nostre planeta, amb actors de Borriana i experts de les diferents matèries i no deixar cap borrianenc enrere”.
Així, ha avançat Safont, “quan any rere any aconseguim els Objectius de Desenvolupament Sostenible farem aquesta ciutat molt més innovadora, inclusiva, resilient, sostenible i amb les millors condicions de prosperitat possibles".
L'Agenda 2030 és una agenda integral, multidimensional i d'aplicació universal, que es desenvolupa mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals que abasten les esferes econòmica, social i ambiental. Únicament des de la cooperació i el diàleg, els valors d'igualtat, de prosperitat i de sostenibilitat ambiental i cultural poden arribar a ser compartits entre tots.
Pla Rector de compromís
El Pla Rector de compromís amb l'Agenda 2030 que s'aprovarà en el ple es concreta en dos documents que marquen els objectius de l'Agenda Borriana 2030 per a qualificar les accions d'acord amb el marc específic sobre sostenibilitat, i amb l’avaluació de l'impacte dels ODS sobre el conjunt del municipi, la qual cosa permetrà canviar la visió de la ciutat en incloure l'abast dels objectius i l'avaluació de les accions municipals.
En aquesta primera fase del procés, a més d'involucrar el personal municipal i dotar els projectes d'ODS, el govern municipal convocarà el conjunt de la ciutadania, agents socials, sector privat i entitats a integrar una taula de diàleg oberta i constructiva, incloent actors compromesos amb els ODS, com puguen ser centres educatius o el sector privat, i vincular-los amb els projectes locals que han de generar tracció en el desenvolupament sostenible i inclusiu.