-
- En l'acte institucional del 9 d'Octubre celebrat a Borriana, també s'ha homenatjat les 14 persones treballadores municipals retirades durant aquest últim any
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, en el seu discurs institucional amb motiu del 9 d’Octubre en l'acte celebrat en el municipi, ha reivindicat “elevar el clam per la justícia exemplificat en les Germanies” i ha fet una crida a la unitat i al respecte, perquè des de la diversitat, ha afirmat, “s'arriba sempre a un enriquiment” i des de la convivència i el diàleg “es poden aconseguir molts més beneficis que des de la crispació”.
Així ho ha manifestat Maria Josep Safont a la sala de plens de l'Ajuntament de Borriana, on s'ha celebrat l'acte institucional del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, que commemora l'entrada a València del rei Jaume I en 1238, en què, a més, la corporació ha homenatjat el personal municipal retirat durant aquest últim any, que en aquesta ocasió n’han sigut un total de 14 persones.
En la seua intervenció, l'alcaldessa ha posat en valor el paper de la ciutadania, perquè “és clau en el dia a dia i són ells i elles els qui acaben escrivint la vertadera història de la ciutat” i, per això, ha reclamat una vegada més “l'autonomia de les institucions més pròximes, com els Ajuntaments, per a poder treballar pels seus veïns i veïnes i pel conjunt de valencians i valencianes”.
Per a la primera edil, l'actiu “més valuós” en l'actualitat són els veïns i les veïnes, “una ciutadania compromesa, participativa, implicada, crítica i orgullosa de ser o de viure a Borriana”. De manera que es fa "imprescindible" un finançament just per a proporcionar a cada ciutadà els serveis necessaris per al seu benestar i desenvolupament personal, i ha destacat que el finançament és "l'origen i l'essència" de la Generalitat i de l'autogovern.
En la seua intervenció s'ha mostrat “orgullosa” com a borrianenca i com a valenciana per ser “hereus de les antigues Corts forals valencianes que van mantindre la vigència fins al segle XVIII, en què segons ha assegurat es pot reconèixer “un primer intent d'iniciar el camí cap al municipalisme que ens ha portat fins on estem ara”.
Des de Borriana, ha argumentat, “una ciutat que ha format part essencial de la història i de la trajectòria cultural, social, política i econòmica del poble valencià, volem continuar reivindicant que la nostra gent no vol ser més que ningú, però tampoc menys”.
A més, l'alcaldessa s'ha referit a la commemoració com “un acte molt especial per les circumstàncies actuals” i per això ha apel·lat a “la capacitat de reflexionar per a construir junts un espai comú que ens permeta continuar avançant com a poble” i, en la seua opinió, la millor manera d'avançar és, precisament, “reconèixer que qui té tota la raó és, únicament, la ciutadania, les persones”.
La primera edil ha posat l'accent en el futur, sense deixar de reivindicar ni oblidar els nostres orígens, “a partir de la nostra història, hem de pensar sempre en tot el que està per arribar, perquè el futur és una responsabilitat compartida entre totes les persones que formem la nostra ciutat”.
14 persones homenatjades
En l'acte institucional l'alcaldessa ha imposat la insígnia de la ciutat a les 14 persones treballadores municipals que s'han retirat en aquest últim any, concretament a Antonio Ferrándiz Vera, Benjamín Llorens Rubert, Elvira de Alba Alonso, Mario Trullén Torres, Eva Sabater Galí, Juan Carlos Gavara Aymerich, Miguel Montoya Requena, Dolores Herrero Guerrero, Dolores Escrig Sanchis, Jose Vicente Puigsegur Montesinos, Mercedes Giménez Mondragón, Juan Enrique Claramonte Llop, Ezequiel Toledo Moreno, i Enrique Grao Férriz.
Alhora que els ha donat l'enhorabona per la seua dedicació a la ciutadania de Borriana, cadascú des del seu lloc de treball a l'Ajuntament.
El regidor de Comunicació, J. Ramon Monferrer, ha agraït a cadascuna de les catorze persones “la dedicació i els molts anys que han consagrat a treballar pels veïns i veïnes de Borriana”.
En la seua intervenció, Monferrer ha fet una emotiva i particular ressenya de cadascuna de les persones homenatjades, i ha assenyalat que pocs treballs són “tan poc agraïts com els del funcionariat”, però, al mateix temps, pocs treballs són “tan importants i tan gratificants com aquest, el dels qui es dediquen a servir els altres”.
Per això, ha indicat, “és tan important posar en valor el principi fonamental que inspira a l'Administració Pública, una vocació d’entrega que fa possible els drets de tots i de totes, en una convivència democràtica de llibertats i de benestar”.
En acabar l’acte institucional a la sala de plens de l'Ajuntament, han continuat els actes de celebració a la plaça Major amb l'actuació dels grups locals de Dolçainers i Tabaleters, de Danses Tradicionals l'Arenilla i de la Associació de Gegants i Cabuts i, com a cloenda, s’han interpretat la Marxa de la Ciutat i l'himne de la Comunitat Valenciana per part de la banda de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca.
A més, de vesprada, a les 19 hores tindrà lloc en el CMC la Mercè la presentació del primer volum de l'obra Història de Borriana. Des de l’antiguitat fins a 1850, una nova versió de la història local en format còmic, del borrianenc Pedro Cifuentes, el guió i la documentació de la qual ha estat a càrrec de l'historiador local Vicente Javier Perarnau.